Děsivý život

Téměř nemoderovaná sekce o čemkoliv

Moderátor: Moderátoři Pauza.cz

Odeslat příspěvekod mičurinec 30. 7. 2011 05:50

treba normalni kola mi dela vylozene dobre, takze kyselinama to neni, jen tam neni nahrada cukru a to je prave ono, proc mi z klas.kol neni šoufl - leta overena praxe
inflore.cz
mičurinec
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 30. 7. 2011 07:17

kejki3 píše:Ale tuk vzbuzuje pocit nasycení, kdežto cukr rozhoupe inzulín a je zase hlad. Problém sladidel je, že inzulín houpou také, ale není cukr a je to špatně. A aspartam je jednou z látek podezřelých z mozkových dysfunkcí u dětí - hyperaktivita, autismus.

Však já nepopírám, že umělá sladidla (ostatně jako řada umělých látek) jsou zdraví škodlivá (záleží jen na množství a citlivosti dané osoby za jakých okolností jsou bezpečná (v rámci aktuálních vědeckých poznatků )a za jaké už ne). Jen jsem chtěl uvést na pravou míru tvrzení, že jsou kaloričtější než cukr. Pravdou je, že jsou přibližně stejně kalorická, ale vzhledem k používanému množství (tedy setina i méně) je výsledná potravina skutečně méně kalorická (kromě Sorbitolu).
    Aspartam – skládá se z několika aminokyselin, výrazně sladí. Je až dvěstěkrát sladší než cukr. Je nízkoenergetický. Nebezpečný je pro nemocné fenylketonurií. Není vhodný pro tepelnou úpravu.
    Acesulfam – syntetické sladidlo s výraznou chutí, asi dvěstěkrát sladší než cukr, ovšem bez kalorické hodnoty.
    Sacharin – nejstarší a nejznámější umělé sladidlo. Je sice až pětsetkrát sladší než cukr, ale provází jej nepříjemná pachuť. Některé studie tvrdí, že sacharin se může podílet na vzniku rakoviny.
    Sorbitol – získává se z řepného cukru nebo škrobu, energetickou hodnotu má stejnou jako cukr, sladí podstatně méně. Jsou prokázány jeho nadýmavé účinky.
Většina umělých sladidel je směsí více látek - aby se při jejich konzumaci člověk co nejméně přiblížil doporučené maximální denní dávce pro danou složku.
100 g cukru má 1 680 kJ (asi 400 kilokalorií), stejné množství tuku asi 3 až 3,5 tisíce kJ. Pozor na to, že tzv. ztužené tuky obsahují značný podíl vody (někdy i více než polovinu) a tak opticky vypadají jaké méně kalorické.
Jenže zatímco přítomnost cukru snadno poznáme (stačí ochutnat), přítomnost tuku (a jeho množství) v dané potravině se odhaduje jen stěží (a to i když je ho tam třeba i 50 %).
No nic, právě jsem si udělal "snídani" - takovou variaci na čínu (jen nakrájené maso osmažené s paprikou a cibulí) s hranolkami a tatarkou (z té 650 ml sklenice jsem spotřeboval tak třetinu) a zapil to colou (slazenou cukrem). :mrgreen:
Nekupuji si věci, které nepotřebuji nebo které se mi nelíbí, abych udělal dojem na lidi, kteří mě stejně nemají rádi.
PatrikChrz
Nadšenec

Odeslat příspěvekod Moravanda 30. 7. 2011 07:30

Patriku to je teda SNÍÍÍÍDANĚ :D .
Moravanda
Čtenář

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 30. 7. 2011 09:53

Se říká "ráno snídej jako král", ne? :D
Nekupuji si věci, které nepotřebuji nebo které se mi nelíbí, abych udělal dojem na lidi, kteří mě stejně nemají rádi.
PatrikChrz
Nadšenec

Odeslat příspěvekod Moravanda 30. 7. 2011 11:07

To je pravda, ale na krále nevím jestli by to nebylo málo :hm ;-)
Moravanda
Čtenář

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 30. 7. 2011 11:15

Nadivane koropticky nebo srnci kyta by uz bylo obzerstvi :)
Mnozstvim toho urcite malo nebylo :)
PatrikChrz
Nadšenec

Odeslat příspěvekod Moravanda 30. 7. 2011 11:16

Ale to srnčí by bodlo ;-]
Moravanda
Čtenář

Odeslat příspěvekod hejjar 30. 7. 2011 14:30

JJ jen mít apetit
Naposledy upravil hejjar dne 30. 7. 2011 16:47, celkově upraveno 1
hejjar
Čtenář

Odeslat příspěvekod Daniel Bozner 30. 7. 2011 14:31

Ja uz nejim skoro vubec a stejne to porad nejde dolu. Ztloustnout to jde samo staci o 0.001% jist vic a jde to rychle nahoru ale jestli chce clovek zhubnout musi jist jen 0.001% toho co jedl predtim.
Samsung Galaxy Note
Daniel Bozner
Čtenář

Odeslat příspěvekod hejjar 30. 7. 2011 14:35

Dane a co ta snídaně se salámkem, řízečky k obědu a večer se griluje, to je to 0,01%?
hejjar
Čtenář

Odeslat příspěvekod Moravanda 30. 7. 2011 14:37

Prosím tě ty už nehubni, už takhle tě tvoji zákazníci v práci nevidí :D
Moravanda
Čtenář

Odeslat příspěvekod Daniel Bozner 30. 7. 2011 15:31

Snad si trikrat denne maso musim dat, to bych jinak neprezil.
Samsung Galaxy Note
Daniel Bozner
Čtenář

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 30. 7. 2011 16:46

Přesně tak. Jídlo bez masa není jídlo. Já jsem se skoro odnaučil jíst uzeniny, protože ty s masem začínají mít čím dál méně společného, ale bez masa bych se obešel jen velmi nerad. Raději si koupím kus kotlet nebo krkovice a udělám si stejk, případně nějakou tu variaci na čínu (s výrazně převládajícím podílem masa :) )
PatrikChrz
Nadšenec

Odeslat příspěvekod Moravanda 30. 7. 2011 17:03

Musím se přiznat, že já jsem se o složení uzenin nikdy nějak moc nezajímala. Vždycky mě stačilo že jsou libový párky a hotovo. Ale nedávno jsem jukla na moje oblíbené drůbeží párky, nasadila jsem oči, četla a nestačila jsem se divit :shock: . Maso žádné, jen kůže :hm
Moravanda
Čtenář

Odeslat příspěvekod Daniel Bozner 30. 7. 2011 17:12

Lepsi na to nekoukat, jdu si dat parky jako kazdou sobotu. Mnam.
Samsung Galaxy Note
Daniel Bozner
Čtenář

Předchozí stránkaDalší stránka