kejki3 píše:Ale tuk vzbuzuje pocit nasycení, kdežto cukr rozhoupe inzulín a je zase hlad. Problém sladidel je, že inzulín houpou také, ale není cukr a je to špatně. A aspartam je jednou z látek podezřelých z mozkových dysfunkcí u dětí - hyperaktivita, autismus.
Však já nepopírám, že umělá sladidla (ostatně jako řada umělých látek) jsou zdraví škodlivá (záleží jen na množství a citlivosti dané osoby za jakých okolností jsou bezpečná (v rámci aktuálních vědeckých poznatků )a za jaké už ne). Jen jsem chtěl uvést na pravou míru tvrzení, že jsou kaloričtější než cukr. Pravdou je, že jsou přibližně stejně kalorická, ale vzhledem k používanému množství (tedy setina i méně) je výsledná potravina skutečně méně kalorická (kromě Sorbitolu).
Aspartam – skládá se z několika aminokyselin, výrazně sladí. Je až dvěstěkrát sladší než cukr. Je nízkoenergetický. Nebezpečný je pro nemocné fenylketonurií. Není vhodný pro tepelnou úpravu.
Acesulfam – syntetické sladidlo s výraznou chutí, asi dvěstěkrát sladší než cukr, ovšem bez kalorické hodnoty.
Sacharin – nejstarší a nejznámější umělé sladidlo. Je sice až pětsetkrát sladší než cukr, ale provází jej nepříjemná pachuť. Některé studie tvrdí, že sacharin se může podílet na vzniku rakoviny.
Sorbitol – získává se z řepného cukru nebo škrobu, energetickou hodnotu má stejnou jako cukr, sladí podstatně méně. Jsou prokázány jeho nadýmavé účinky.
Většina umělých sladidel je směsí více látek - aby se při jejich konzumaci člověk co nejméně přiblížil doporučené maximální denní dávce pro danou složku.
100 g cukru má 1 680 kJ (asi 400 kilokalorií), stejné množství tuku asi 3 až 3,5 tisíce kJ. Pozor na to, že tzv. ztužené tuky obsahují značný podíl vody (někdy i více než polovinu) a tak opticky vypadají jaké méně kalorické.
Jenže zatímco přítomnost cukru snadno poznáme (stačí ochutnat), přítomnost tuku (a jeho množství) v dané potravině se odhaduje jen stěží (a to i když je ho tam třeba i 50 %).
No nic, právě jsem si udělal "snídani" - takovou variaci na čínu (jen nakrájené maso osmažené s paprikou a cibulí) s hranolkami a tatarkou (z té 650 ml sklenice jsem spotřeboval tak třetinu) a zapil to colou (slazenou cukrem).
Nekupuji si věci, které nepotřebuji nebo které se mi nelíbí, abych udělal dojem na lidi, kteří mě stejně nemají rádi.