od Bera3 31. 3. 2015 10:40
Materiál a jeho typ přesně jak už tu padlo - záleží na vašich preferencích. U čeho bude stát, kde bude stát atd. Mám kamaráda, ten ji má kvůli jeho minimalistickému domu z poznkovaných profilů. Soused ji má u obory z přirozeně křivých odkorněných kmenů. Já mám přiznanou dřevostavbu, pergolu jsme dělali z trámků - dovezli jsme si je nařezané z nedaleké pily. S tesařem jsme je až na místě nařezali, ohoblovali, a sesadili. Střechu jsem po celkem dlouhém váhání udělal z ocelového trapézového plechu na latě, je to rychlé, trvanlivé, lehké, není potřeba záklop. Hodně mám tu fouká, tak jsem se bál polykarbonátu (plus ty problémy s jeho změnou barvy, zelenání apod.). Na podlaze mám cca 10 cm kačírku. Sice se trochu boří židle, ale je to naprosto praktické, žádná špína, vlhkost. Navíc to mám u biotopou, takže ta voda vlastně přechází v kačírkovou pláž. Dřevo jsem ničím neošetřoval, zešedlo a líbí se nám to. Mám přesahy střech, takže pokud na stojné trámky zafouká voda, tak rychle schne, nemá se kde držet a trvanlivosti se nebojím. Budu to řešit, pokud by se někde objevila "konstrukční chyba". Po třech letech zatím ale nic. K té ceně: dřevo plus práce cca 20 000 Kč, střecha 8000 Kč, kačírek jsem tu již stejně měl, ale jinak odhad 3m3 = i s dopravou 1500? Stojky samozřejmě na patkách v nezámrzu, lze svépomocí za cenu písku a cementu - do tisíce korun? Rozměr 7x3m, 3x2 stojné trámky tuším 12x10cm, 8 krokví.