Rajčata od jara o podzimu

Rady a tipy na pěstování zeleniny a léčivých rostlin

Moderátor: Moderátoři AbecedaZahrady.cz

Odeslat příspěvekod vili312 6. 2. 2009 10:57

Jak pěstovat rajčata.

Výsev provést kolem 10-20 února, to je pomínka pro rannou sklizeň, to že první zběr je do 10 červece se zárukou. V určitých polohách i o několik dní dříve. Jedná se o rajské a nepřerušeným růstem, v hodných pro pěstování v buňkách. Semena nutno předklíčit, nejlépe je extrakce, světlo, voda ( používám zásaditou- živou -vodu), vzduch :

Obrázek

Výsev naklíčených semen :

Obrázek

Rozpikírované, do balíčku 5x5 cm.

Obrázek
Obrázek

Bude pokračování dle časových možností.
vili312
Návštěvník

Odeslat příspěvekod vili312 8. 2. 2009 10:29

Jak pěstovat rajčata.

Když se sadba začíná překrývat, je nutno rostliny nahrnkovat, objem by měl být asi 1 litr. Po nahrnkování, jsou těsně vedle sebe, při růstu se rostliny od sebe oddálí, tak aby každá měla dostatek světla. Jak má vypadat rajské před výsadbou do buněk.

Obrázek

Výsadba provádí až tehdy, je li půda prohřátá v hlouce 10 cm na 10 stupňů C. Toho je právě možno snadno docílit pomoci klimatizačních buněk.
Buňky a výsadba do buněk, rajský zásadně pokládáme a sázíme do 1/2 rostliny. Sadba se před výsadbou nezalévá, má být povadlá. Není možnost tím rostlinu polámat, je elastická. Zasypáme pouze 2-3 cm zeminou, lépe kompostem, později doplníme. Po té vydatně zalijeme. Nezapomenou, odstranit zálistky.

Obrázek
Obrázek

Rostliny když rostou:

Obrázek
Obrázek

Na buňkách jsou dráty 1,5 m.

Obrázek

V plné plodnosti :

Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
vili312
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Návštěvník 8. 2. 2009 11:11

Také jsme kdysi pěstovali rajčata v buňkách, úroda byla větší než při volném pěstování. Teď rajčata pěstujeme po jednom v stavebních kbelících o objemu 10 litrů. Máme je na jižní straně hned u chatky, jsou částečně chráněná střechou a 10 kbelíků máme i na konzervaci. Buňky jsme opustili proto, že se nám tam zdálo málo místa. Ještě mám dotaz k odrůdě MAX F1 - je to ta odrůda, která se spouští po odplození dolů?
Návštěvník

Odeslat příspěvekod vili312 8. 2. 2009 14:01

Je to moje zkratka Max F1, celý název a zprávně je MAxST F1. Je to pokračování odrůdy Start F1. Je to indeterminantní - tyčkové- rajský. Nerozumím konkrátně co je myšleno, spouští po odplození dolů.
Nepřivazujeme provázky, ale hliníkovými dráty z kabelů.
vili312
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Návštěvník 8. 2. 2009 16:32

Je to odrůda pro skleníky, stonek se po odplození spustí dolů a pokračuje v růstu a sklízí se dál. Bylo to před 2 roky v recepráři.
Návštěvník

Odeslat příspěvekod vili312 11. 2. 2009 11:39

Návštěvník píše:Je to odrůda pro skleníky, stonek se po odplození spustí dolů a pokračuje v růstu a sklízí se dál. Bylo to před 2 roky v recepráři.


To jsem zkusil asi před 30 léty, kdy jsem něl 1 Slávu porýní venku, samostatně u kůlu. Vždy po zběru spodních plodů, ale hlavně nezalití ( rostina je elastická, nedá se tak polámat ) položit do připravené rýhy a zasypat,zalít. Zde pustí nové kořeny. To se dá provádět pouze u několika rostlin, mít na to trpělivost.
vili312
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Bělena 12. 2. 2009 14:42

:shock: To je uzasne,tolik plodu :tleskani :tleskani ?!Takhle jsem pestovala jen papriky/bez tech tycek/,aby meli teplo u korenu a drzela se tam lepe vlaha.Jinak,rajcata jsem jen polozila smerem k jihu,zahrnula aby pustily koreny a zalevala do jamek.Ale takhle vysoke jsem je nemela. :potichu
Bělena
Návštěvník


Odeslat příspěvekod Karen Válková 23. 8. 2013 10:56

Tak oživím tohle téma protože potřebuji poradit. Rajský pěstuji na zahradě ve volné půdě již mnoho roků stále stejným způsobem. Na podzim zarývám do půdy slepičí zaležený hnůj, většinou ob řádek. Sadbu dělám vlastní a pěstuji ji v kuchyni na okně. Nikdy jsem neměla potíž , letos jsem teda použila stejný záhon, jako loni, jen loni byla rajčata pod foliakem a letos jsem je nechala volně. Použité bylo stejné semeno jako loni,jen jsem byla letos na jaře špatná na nohy a pak pršelo, Vím,že jsem je sázela letos později nežli běžně sázím.Ze začátku bylo všechno jako jindy, sazenice docela rostly.
Obrázek Obrázek
ale když se začaly tvořit plody všechny mají suchou tmavou skvrny na spodní straně plodu. Všechny vyhazuji.Jen prvních pár plodů asi tak 15 bylo vpořádku.Hledala jsem radu a na Googlu jsem našla ,že jde o nedostatek vápna v půdě. Je ještě nějaká možnost na záchranu nějakých plodů???
Ahoj všem Karen a Džesinka
Karen Válková
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod mičurinec 23. 8. 2013 21:04

tak Karen, je to nedostatek vápniku v pude, bud ho mas malo nebo je tam moznost s tim, ze je to relativni nedostatek, pokud je zem hodne sucha, muze se toto objevit i kdyz tam vapnik v pude bude, ale diky suchu jej nemuze prijmout...
ja se snazim davat dolomiticky vapenec-je to prirodni hnojivo hned pri vysadbe, ted Ti poradim uz jen obycejne hnojivo ,,nebio'' - zkus Wuxal calcium-je to hnojivo na list a tak bude pusobit rychle, kdyztak Ti muze pomoci na přes rok, ale radsi jej sezen rychle, prece jen leto se krati....
na rajsky uz taky musim vlitnout, zacinaji nehezky zarustat...
Obrázek
small screenshot software
inflore.cz
mičurinec
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Karen Válková 24. 8. 2013 06:39

Miry dík za rady. sucho tu teda bylo dlouho ,ale chodila jsem zalejvat každý den a nebo aspoň každý druhý,přímo k rostlině do důlku až tam zůstala loužička. Včera jsem mluvila se sousedkou,která si ode mne vzala jednu sazenici když jsem je sázela. Ona měla sazenice kupované, a nadávala že jsou ubohé. Ty moje byly sice malé ale krásně bohaté. Zasadila si ji na jiné místo od těch svých a představ si, že dopadla stejně jako já. Přitom u těch jejich kupovaných má plody zdravé. Tak to vypadá že problém vznikl už v kelímku doma při výsevu semínek . Je to možné. ??použila jsem nejspíš stejnou zeminu jako mám na amarylky. Už nevím jestli jsem ji kupovala novou nebo jsem použila nějakou co v ní už amky rostly. Že by to bylo tím.??
Ještě se tě zeptám na zkušenost s těmi dráty co máš u rajských. Sousedi si je taky koupily a mají s nimi jeden problem, jakmile jsou moc zatížené plody, začnou se jim ohýbat a taky vítr je nahýbá. Oni to vyřešily tak, že vrcholy tyček svázaly k sobě a pak ještě k pevné tyči a na druhém konci ke stromu. Tobě to nedělá??
Ahoj všem Karen a Džesinka
Karen Válková
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod mičurinec 24. 8. 2013 13:32

takže:
to černání spodku plodů je nedostatkem Ca, jsou tam ale rozdily i v odrudach...nciim jinym to neni, maximalne jak jsem psal kdyz je sucho, projevi se to stejne, i kdyz tam Ca je
spiraly jsou super, ale ja mam hodne silne spiraly, nejsou to ty, ktere jsou v Obi aspol., tohle dela nejaky soukromnik na Morave, tak jsem si to odtamtud nechal dovezt..jsou bitelny a poctivy, jak rikam jsou navěky
inflore.cz
mičurinec
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod kejki3 24. 8. 2013 17:08

Karen, mně ta hlína přijde taková ubitá, ne té se loužička udělá snadno. A potvrzuji, na ty černé spodky jsou některé odrůdy náchylnější, u mně Marzano a jedno kulaté. Tos je tolik oštípala, že jsou tak malá?
„Ale proč? Aby to bylo v rozkladu? Aby se to totálně rozvrátilo. Proč?“
kejki3
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Karen Válková 24. 8. 2013 17:40

Kejki to je focené 1.7. a já je sázela pozdě nemohla jsem chodit. Jinak většina byla keřová. Zajímavé je, že to bylo ze stejného semene jako loni (byl to zbytek semínek z loňska) a to byly v pořádku a že je postižené i to u sousedů. Asi to bude tím suchem fakt je ,že o berličkách jsem je teda moc neokopávala , jen jsem kolem tyček udělala ten důlek. No už na tom nic nenapravím, dívala jsem se ,malých plodů tam ještě mám dost, ale už jsou postižené a květy žádné. Tak to už bude konečná. Ještě že mám letos aspoň ovoce jinak teda nic. I okurky za moc nestojí, ještě mi pořád rostou salátovky ale jsou dost hořký a to je prej taky suchem. Jen cuket mám úrodu slípky se radují. Zbejvá i na ně. Urodu jsem měla meruňek , budu mít nějaké švestky na povidlí, taky jahod byla spousta, ale papriky to je slabota, a rajský teda nic.
Miry dík spirály prodávají tady v obchodě, ale silné nebudou .
Oběma děkuji za rady.
Ahoj všem Karen a Džesinka
Karen Válková
Návštěvník
Uživatelský avatar


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků