Stříhání révy vinné

Pěstujete si vlastní hrozny?

Moderátor: Moderátoři AbecedaZahrady.cz

Odeslat příspěvekod Kateřina Hradová 14. 3. 2012 07:07

Alinko, na jižní stranu rozhodně ano! To je nejlepší místo pro révu. A neboj! ;-)
Soustředila bych se na tohle:
- Napnout a zpevnit oporu.
- Vybrat z těch čtyř kmínek (nebo zpočátku max. dva), který bude hlavní a z těch čtyř půjde nejlíp narovnat (zkoušej to opatrně!) Jestli réva nebude ronit, dala bych ty zbývající pryč.
- Vybraný kmínek vyvázat k narovnané opoře.
- Odstranit vše, co je suché.
- Říct si, jak révu povedeš na obě strany od kmínku (jednu možnost vidíš na té mé fotce). Vybrané tažně necháš, zbytek půjde pryč. Tažně zkrátíš podle toho, jak chceš, aby byly dlouhé. Někdo to dělá jen na dvě až tři očka, ale pokud chceš, aby se ti táhly po opoře, necháš jich i přes deset.
- Zachované tažně vyvážeš.
- Před každým střihnutím mysli na to, že réva plodí na letorostech, které vyrůstají z dvouletého dřeva, to znamená z loňských letorostů.
Kateřina Hradová
Moderátorka
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Alinka 14. 3. 2012 12:48

Katko,dnes jsem se byla podívat na tu mou révu a zjistila jsem,že má jen dva kmeny,které vyrůstají ze země,ty další dva vyrůstají těsně nad zemí z toho jednoho kmínku.....tak jsem to kdysi dostala a proto to takhle vypadá....tu novou už budu vést jinak,jak mi radíš.S tou podporou, nevím jestli něco půjde udělat,na to jsem se ještě nedívala a nevím,jestli toho mého 8-) k nějakému výkonu přemluvím :hm .....díky za rady.
Alinka
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod mičurinec 14. 3. 2012 17:10

teda Katko, to jsou hrozny!
padl tady Krystal - rozhodně dobrá volba, odrůda roste prakticky všude a je odolná proti houb.chorobám
inflore.cz
mičurinec
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Danielka.9 14. 3. 2012 19:34

Katko máš to super vedené a krásné hrozny.My tu naši révu kdysi dostali a bylo nám to jedno co to je .Ta naše má daleko menší hrozny a tmavě modré.My jí vlastně chtěli jen, jako zelenou stěnu, tak proto je docela hustá.Je to jen jediná rostlina, ale má už tak 20 let, no a tu plísen měla jen poslední 2 roky nikdy dřív.
ať nám kvetou kytičky
Danielka.9
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Kateřina Hradová 14. 3. 2012 21:50

Díky všem za pochvalu úrody, potěšila. ;-) Tyhle hrozny byly bio, ani jeden postřik jsem nedělala (úmyslně). Na obou fotkách je vždy jeden hrozen, tak byly obrovské, že se mi sotva vešly do dlaní. :love: Kdyby to tak bylo každý rok, bylo by to super.

Danielko, myslím, že máte moštovou odrůdu - a být tebou, udělala bych z ní na podzim burčák. ;-) Víš, že se ho má ročně vypít tolik, kolik máš v těle krve? Jak jsem psala, réva je nezmar, zvládne toho hodně. Je to úžasná rostlina. :tleskani

Alinko, při pěstování révy se můžeš rozhodnout, do jaké výšky kmen zapěstuješ, takže tažně můžou být různě vysoko. Měly by ale směřovat od toho hlavního kmene do stran, což ty tvoje vedlejší nedělají - jdou s nimi téměř rovnoběžně. Proto bych je dala pryč. Pokud se ti bude zdát, že by ten střih byl moooc radikální, zkus to po částech.

Oporu určitě vylepši, je to základ. Tvůj drahý ti pomůže, úrodu si přeci rád dá. :-P

-- 14. 3. 2012 22:00 --

Alinko, ještě jednou jsem se dívala na tvé víno a zdá se mi, že z některých těch kmínků dole vyrůstá něco mladého. :-) Myslím, že můžeš tím pádem udělat úplné omlazení a vlastně začít znovu: vybereš to, co směřuje hezky rovně nahoru, to jest budoucí kmínek. Zbytek půjde skoro celý pryč, jen necháš na dvě očka zkrácenou ještě jednu pojistku.
Kateřina Hradová
Moderátorka
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod mičurinec 15. 3. 2012 07:29

akorad to chce dat bacha na to, zda nepodrusta podnoz..nebo je to rizkovanec?
inflore.cz
mičurinec
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Alinka 15. 3. 2012 10:34

Katko fakt máš kásnou úrodu,patří Ti velká gatulace.Ještě před třemi léty jsem na tom byla stejně,trsy byly obrovské,bobule slaďounké :oboze ,jen ty dva roky nic :hm :-\
Tááák, už jsem to ostříhala,jsem zvědavá jak :hm a taky jsem upravila oporu, stačil na to správný klíč 8-D ObrázekObrázekObrázek
Takhle to vypadá......jak :?: :?: :?:



Miku nemám vůbec tušení,co to je,nerozumím tomu a ty výrazy nevím,co znamenají :hm
Alinka
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Kateřina Hradová 21. 3. 2012 11:31

A je to! Tak ať ti to plodí! :-D Mičurinec reagoval na mou poznámku, že se mi zdá, že z některých těch kmínků dole vyrůstá něco mladého - pokud je to vyloženě z kmene, je to ok, ale pokud mladiče rostou jakoby ze země, může to být podnož, na které je naroubovaná vybraná odrůda. To bys pak měla odstranit.
Kateřina Hradová
Moderátorka
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Alinka 21. 3. 2012 17:29

Katko díky za rady, sama jsem zvědavá, jak to letos dopadne.....a na ten mladič, nebo podnož se podívám co nejdřív, dnes jsem už KO :oboze 8-D
Alinka
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod mičurinec 22. 3. 2012 17:29

a vše řádně zamaž! i když v tuto dobu už slzí snad všechny révy
inflore.cz
mičurinec
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Alinka 22. 3. 2012 17:52

Mirku, už to mám týden ostříhané a vůbec neronila slzy :hm a pro příště, čím to mám mazat po ostříhaní? :hm Dívala jsem se dnes, jestli to roste podnož, ale pokud jsem to správně pochopila, tak by to neměla být, protože to roste na kmínku, kousek nad zemí.....snad je to v pořádku....jsem vděčná za vaše rady....díky :tleskani :tleskani :tleskani :tleskani
Alinka
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod kejki3 22. 3. 2012 18:39

Až teď jsem potkal obrázek, že réva se má stříhat opačně než stromky a růže, za očkem má zůstat klacík. Ale já stejně budu sklízet maximálně listy...
„Ale proč? Aby to bylo v rozkladu? Aby se to totálně rozvrátilo. Proč?“
kejki3
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod mičurinec 23. 3. 2012 07:45

ano, nad ockem se nechava vzdy čípek
zatiraji se jen vetsi rany, kdyz zmlazujes ker, jinak pri beznem řezu se to delat nemusí
inflore.cz
mičurinec
Návštěvník
Uživatelský avatar

Předchozí stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků