Tilandsie

Tipy a rady o našich spolubydlících

Moderátor: Moderátoři AbecedaZahrady.cz

Odeslat příspěvekod nieninke 23. 11. 2007 18:28

pěkný den, mohl byste mi někdo poradit jak se správně starat o tilandsie? Koupili jsme si dvě na pouti u stánku, v létě byly pěkné ale ted se mi někak přestávají líbit, nevím zda jim není zima. Rosím jednou týdně. děkuji
nieninke
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Irena Forejtová 24. 11. 2007 00:45

Nevím jestli není na záchranu pozdě. Rosení jednou týdně určitě nestačí. Jestli tilandsiím hnědnou špičky listů je to známka, že potřebují vyšší vzdušnou vlhkost, kterou kompenzují minimální zálivku. Ve většině případů je není potřeba zalévat vůbec, ale musí se rosit jednou za dva dny a v létě i několikrát denně. Když je budete zalévat shnijí.Také potřebují dostatek světla a jednou za čtrnáct dní do mlžného postřiku přidejte kapalné hnojivo. Poradit mohu jen jediné: tilandsie potřebují v zimě minimálně patnáct stupňů, hodně světla, ale ne přímé slunce, které je spálí. Jestli zasychají můžete se pokusit je namočit celé do vlažné vody, nechat okapat a co nejčastějí rosit. Ještě drobnost: chlorovaná voda není pro tilandsie nejlepší. "Zalepí" jim průduchy na listech. Proto je lepší dešťovka nebo převařená chladná voda. Irena Forejtová (AZ)
Irena Forejtová
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod jakoubek 18. 12. 2007 21:18

nemyslim si, ze chlorovana voda neco "zalepi" :-) Chlor vseobecne rostliny rady nemaji, ono "zalepeni" zpusobuje tvrda voda, proto je dobra destovka :-) Pokud mate doma akvarko a mate nad hladinou dostatek mista, zaveste je nad hladinu. Opravdu potrebuji dost vlhko, teplo v byte asi problem nebude, pokud nejsou nekde v hale. S prihnojovanim opravdu opatrne, videl jsem jich uz dost spalenejch :( J.
jakoubek
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Irena Forejtová 19. 12. 2007 01:15

Ano, máte pravdu, že tilandsiím škodí tvrdá voda, ale nechtěla jsem odpověď příliš komplikovat. Chlorovaná voda je téměř vždy tvrdá, takže v zásadě ji tilandsie snášejí špatně. Ostatně jako většina pokojových květin. S tím zavěšením nad akvárium to není špatný nápad. :) (AZ)
Irena Forejtová
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod nieninke 22. 12. 2007 18:40

děkuji za rady, špičky zhnědlé nemají. dala jsem si je do pokoje kde je kolem 20 stupnů, tak snad se jim tu bude líbit. akvárko nemám, ale možná pak na léto jim vyrobím nějaké bydlení nad vodní hladinou:) díky za tipy. Nieninke
nieninke
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Anyenne 9. 11. 2011 12:38

Obrázek
Obrázek

Pokveteme!!!!! :-D :-D :-D
Nevíte někdo, jaké květy má tilandsie????
Anyenne
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod bruk600 9. 11. 2011 15:50

Dobrý den, z toho klásku vyrostou takové úzké trubičky, asi akorát pro opylení od kolibříků.
http://www.google.cz/search?q=tillandsi ... 4gSchomRCA
bruk600
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Anyenne 10. 11. 2011 07:50

Jéééé ty jsou krásné legrační 8-D .... Děkuji Bruk600..... takže nejvýraznější na tom kvetení je asi tento stvolík, ty kvítky nejsou skoro vidět . :-))
Anyenne
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Adilat 24. 6. 2013 16:21

Za jak dlouho kvetou a prý kvetou jenom jednou a pak už dělají jenom odnože.
Adilat
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod bruk600 25. 6. 2013 19:42

Na vaši otázku je těžká odpověď. Po odkvětu Tillandsie postupně chřadne a současně vytváří odnože. Někdy je odnož silná a pak má tolik síly, že může zas vykvést i po 2-3 letech. Někdy vytvoří mateční rostlina odnoží víc a pak jim to může trvat i 5 let. Taky záleží na druhu, některé druhy Tillandsií kvetou docela ochotně a jiné zas dobře rotou, ale do květu se jim jednoduše nechce. To nic nemění na tom, že i bez květu jsou velmi pěkné a zajímavé.
bruk600
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Evouš 25. 6. 2013 20:29

Můžeš poradit název nějaké tilandsie,potřebuji objednat někde a vyvázat na kmen do skleníku.
Evouš
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod bruk600 25. 6. 2013 21:10

To chcete navázat na ten pěkný epifitní strom z fotogalerie? Na tento strom by se hodila snad jen Tillansia cyanea, nebo Tillansia bulbosa. Na ostatní Tillandsie bych vám doporučil navázat na jiný strom, protože mají i jiné potřeby. Hlavně chtějí Tillandsie víc přímého slunce, čerstvý vzduch a méně vody.
Pokud sháníte nějaké rostlinky, tak se podívejte na www.kakteen.cz
bruk600
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Evouš 26. 6. 2013 08:44

Ano na ten strom,a pak tam mám samorost a na ten také.Jenom tak jeden dva kousky bych tam dala děkuji moc.
Evouš
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod bruk600 26. 6. 2013 18:06

Dobrý den, spíše bych na váš epifitní strom doporučil rostliny rodu Vrisea, Guzmania, nebo Achmea. Tyto rostliny jsou příbuzné tillandsiím (dokonce se vzájeně s Till. i kříží) a jsou více posunuté do tropického pralesa, stejně jako máte současné osázení. Mám vyzkoušeno, že je dokonce nemusíte sázet do substrátu a stačí je na sucho vyvázat na kmínek. Dovolím si moji inspiraci.
http://galerie.abecedazahrady.dama.cz/s ... puser=1560
Tillansie bych sesadil mimo.
http://galerie.abecedazahrady.dama.cz/s ... puser=1560
bruk600
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Evouš 26. 6. 2013 21:22

Krásné,krásné,tu větev na tilandsie máte nádhernou,to je borovice.Achmeu mám velikou ,mám ji nyní vyfocenou v galerii.Kdysi jsem ji dostala od vedoucího a nekvetla,ve skleníku je asi tři týdny a objevil se květ.Já je mám také položené jen na kmenu a navrch mech.
Evouš
Návštěvník
Uživatelský avatar

Další stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků