Zelenina a bylinky za oknem

Rady a tipy na pěstování zeleniny a léčivých rostlin

Moderátor: Moderátoři AbecedaZahrady.cz

Odeslat příspěvekod Kateřina Hradová 6. 6. 2011 08:19

Souhlasím s Dankou. Ono šetrné odlomení vrcholku není na škodu, protože bylinka se pak rozvětví a zahustí. Jen je potřeba dělat to s citem, aby přežila.
Kateřina Hradová
Moderátorka
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod modra-vila 25. 7. 2011 11:55

čauky dneska jsem zasadila větvičku razmarýnu namočila jsem konec ve stimulátoru a zalila :-) myslíte že se to chytne? je lepší ji dát di toho stimulátoru a nebo dát třeba jen do vody a počkat až bude mít kořínky...
modra-vila
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod dama 55 25. 7. 2011 16:56

No, tak jestli se ti to chytne, tak ti gratuluju. Mě ty větvičky vždycky uschly a rozmarýn se mi nedaří udržet při životě ani přes zimu v květináči. Každý rok si koupím nový. V bytě to nepřezimuje a venku mi zajde.
dama 55
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Moravanda 25. 7. 2011 17:11

To samé u mne. Loni jsem si koupila tak nádherný veliký rozmarýn , přes léto byl krásný ale jara nedožil. Letos jsem na něho ani nenatrefila, tak nemá nic.
Moravanda
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod dama 55 25. 7. 2011 18:53

Jo, rozmarýna je sice rostlina našich babiček, ale ty měly dvojitá okna a tam ji měly přes zimu. Když nemrzlo, malinko ji zalily a to pak milá rozmarýna přezimuje v pohodě. My máme doma vedro a venku zase mrzne, čímž o milou rozmarýnku vždycky přijdem. Letos mám malou, aby mě to tak neštvalo, zaručeně zase bude po ní, i kdybych ji dala na chodbu - tam na ni zase skočí padlí, není úniku.
dama 55
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod kočičí 31. 7. 2011 19:30

Rozmarýna spolehlivě zakoření ve vodě - ale spolehlivě, mám mnohokrát vyzkoušeno! Proč má na chodbě padlí? To jsem na rozmarýně ještě neviděla. Já jsem si zničila kdysi rozmarýnu přelitím - respektive stála venku, měla pod sebou misku, protože jak bylo vedro, tak jsem jí nechala k vypití i vodu z ní, měla na výšku už asi 70 cm. Pak začlo pršet a po třech dnech mi došlo, že ta podmiska musí pryč, jenže už bylo pozdě. A tu jsem začala pěstovat ještě v dobách panelákového bytu, měla jsem ji v ložnici, kde se netopilo a kvetla mi každoročně a stříhala jsem ji furt, až manžel mečel, že máme všechno jídlo rozmarýnové.
kočičí
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod dama 55 1. 8. 2011 18:53

Mě nekoření ve vodě, to jsi šikovná. Na té chodbě se větvičky obalí šedivým povlakem a je úplně jedno, jestli to chytla venku a teď v teple na chodbě to propuklo plně, nebo to chytne na chodbě od nějaké jiné rostliny.
dama 55
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Kateřina Hradová 2. 8. 2011 07:52

Mně se rozmarýnu taky nedaří zimovat. :-l Letos jsem si pořídila po pár letech nový exemplář, roste teď úžasně, ale co bude v zimě, to tedy nevím. Jinak jsem si ji dřív vypěstovala povětšinou ze semínek.
Kateřina Hradová
Moderátorka
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod kočičí 2. 8. 2011 08:59

Já jsem si letos ke keříkovým pořídila i ten převislý, ještě je maličký, ale krásný.
kočičí
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod mičurinec 2. 8. 2011 21:08

ja ji hodim na starej barak kde je behem zimy-2 az + 2 a zda se, ze ji to maximalne vyhovuje
inflore.cz
mičurinec
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod květiny 4. 8. 2011 09:00

Mně se podařilo vypěstovat bylinky ze semínek, mám rozmarýn, tymián a pažitku -tu už mám 3 rokem a přežila zimu v květináčí z umělé hmoty na balkoně, na jaře prostě obrazila, a ještě mám bazalku , která byla z počátku pěkná voňavá,pak vykvetla to vím že ztratí vůní, ale teď má takové droboučké lístky a je nahořklá. Přemýšlím že ji úplně ostříhám jestli obrazí.Má úplně zdřevnatělý stonek a to je letošní.Jinak ostatní bylinky jsou moc pěkné a prospívají tak nevím že ta bazalka mě zlobí
Život s kytičkami je o moc hezčí , Eva
květiny
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod mičurinec 6. 8. 2011 06:52

bazalka chce velky zár, ve volne pude se mi dari skvele, v truhliku mam vsak odrudu Compact, ktera snasi kvetinacove prostredi lepe..
inflore.cz
mičurinec
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Klivie 10. 10. 2011 09:20

Tak jsem si v Lysé koupila v květináčku Magi, máte ho někdo? Prý je mrazuvzdorné, ale já se ho bojím nechat venku. Co jsem se dočetla tak někomu zimu přežil a někomu ne. Kdo mi poradí?
Jana
orchideje moje radost
Klivie
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Danielka.9 10. 10. 2011 12:29

Měl by to být libeček, že ano.Roste normálně venku a na jaře vždy znova obrazí.Mám jej už hoooodně let, takže bych neřekla, že vymrzá.Možná ten někdo už na jaře nevěděl, kde ho zasadil :lol: :lol:
ať nám kvetou kytičky
Danielka.9
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod kočičí 10. 10. 2011 13:06

On nevymrzne, ale může vyhnít, když má přes zimu moc mokro. Stalo se mně. A byl to obrovský keřisko.
kočičí
Návštěvník
Uživatelský avatar

Předchozí stránkaDalší stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků