Wistárie v nádobě

Nápady, tipy a rady o popínavých rostlinách či pro živé ploty

Moderátor: Moderátoři AbecedaZahrady.cz

Odeslat příspěvekod kočičí 13. 5. 2011 23:53

Prosím, máte někdo zkušenost s pěstováním wistárie v nádobě? Moc ráda bych ji měla, ale u nás v zimě namrzá a pak nekvete a v nádobě bych ji mohla dát na zimu do zimní zahrady. Zkusila bych ji zapěstovat na kmínek a udržet ve výšce tak 2m. Poraďte, prosím, pokud už jste to zkusili - bude se jí vůbec dařit n omezeném prostoru pro kořeny?
kočičí
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod StanislavKrejcar 14. 5. 2011 18:30

V podstatě jde vše pěstovat v kontejnerové podobě,tedy i Wistárii.Nádoba by měla být minimálně desetilitrová(pro začátek),s tím,že se bude každé dva tři roky přesazovat.Pro výšku dvou metrů se v konečném podání bude jednát asi o kontejner 50 litrů.Jinak není problém ji i samozřejmě zkusit pěstovat jako bonsai.
StanislavKrejcar
Návštěvník

Odeslat příspěvekod kočičí 14. 5. 2011 18:35

Děkuji Vám za odpověď. Ještě bych se ráda zeptala, jakou byste doporučil zeminu? V různých pramenech jsem se dočetla různé věci - jednou kyselá, podruhé s přídavkem vápníku. nevím, co si vybrat, intuitivně bych se přiklonila k lehčí a kyselejší. Budu velice ráda, když poradíte.
kočičí
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Danielka.9 15. 5. 2011 13:00

Rozvinuli jste tady zajímavou diskuzi asi začnu o ní také uvažovat v nádobě, protože každým rokem po ní pokukuji. U mě na tom mini pozemku by opravdu byla dobrá ta bonsai.Ještě si počkám na tu půdu a pak jdem do toho kočičko. 8-D 8-D :tleskani
ať nám kvetou kytičky
Danielka.9
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod kočičí 15. 5. 2011 20:39

Danielko, třeba takto:Obrázek
To už abych si tu sazeničku dala preventivně na hrob, protože jedině tam se takového stroměčku z ní můžu dočkat!!! Už ji mám koupenou, jen kdyby tu zeminu někdo poradil. Nerada bych šla zase způsobem pokus - omyl, jako u mandevily.
kočičí
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Danielka.9 16. 5. 2011 13:18

No ta je teda nádherná a stím hrobem dej pokoj snad je ještě brzo.Děvčata tě ještě potřebují. Ja ji ještě koupenou nemám,ale zítra vyrážím je její čas, tak doufám i bude k sehnání.
Mandevila mně také zase zimu nepřežila, tak už ji nebudu pěstovat.Loni tady celý květen lilo a byla venku, docela se jí ta voda líbila vypadala dobře.Jen si teda myslím,že jsou tu na ni v zimě krátké dny potřebovala by asi svítit.
Doufám se ještě pan Krejcar ozve, jinak tu wistárii budem muset zasadit bez něj a ten vápník by se dodal pak,když by ho chtěla.
ať nám kvetou kytičky
Danielka.9
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod kočičí 16. 5. 2011 17:43

Danielko, namíchám jí kompost, rašelinu, trochu zahradní zeminy, ať to není úplně lehoučké, přidala bych trochu zetlelé borovicové kůry, kostní moučku - ta má fosfor a draslík. V tom rychle prokoření a pak se uvidí příšrí rok. Ale taky bych byla ráda, kdyby nám pan Krejcar poradil odborně. Nevím, jestli normální květináč, nebo takový ten vysoký a úzký. I když ony se snad přizpůsobí, viděla jsem ji jako bonsaj i v úplně ploché misce. Budu jí vyvazovat hlavní kmínek k tyči a potom zkusím nahoře zapěstovat tu korunku co nejvíc vodorivně, už jsem mořila manžela, aby mi svařil konstrukci.
kočičí
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod hejjar 16. 5. 2011 18:24

No vyprovokovaly jste mne k diskuzi. Tak kočičí takové vistárie jsem viděla dvě na živo. Jednu má synova tchyně, neodtrhneš od ní oči, druhou má tady paní přesně tak zapěstovanou.Já mám dvě chudinky, i když veliké u pergoly, květů málo i když stříhám, stříhám, jedna se točí doleva, druhá doprava. S tou půdou asi to tak bude jak píšeš, taky ji mám spíš v kyselejší. No a letos se asi nedočkám ničeho, chytl ji taky mráz. Tak Vám držím palce, pusťte se do toho.
hejjar
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Danielka.9 17. 5. 2011 13:10

Tak vistárie koupená a teď si budem držet palce kočičko, aby nám prospívala.Zatím je docela malinká, tak nevím kdy budou květy a díky za popis zeminy.Budu se snažit udělat podobnou, vymyslela jsi docela slušný mix. :tleskani :tleskani

Jaruš zatím se v tom nevyznám, tady soused ji má zapěstovanou do stromku (to už tak určitě koupil) a jak jí vidím, tak kvete nádherně. Asi mu neomrzla.
ať nám kvetou kytičky
Danielka.9
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod kočičí 20. 5. 2011 11:20

Danielko, už jsi to spáchala? Já ji musím zasadit tento víkend, ještě nebyl čas. Dám ji do keramického, zatím 3l květináče a hned k ní šupnu trubku železnou tak vysokou, jak ji budu chtít mít - to bude škaredééé zatím...
kočičí
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Evouš 20. 5. 2011 11:28

Tak já jdu do toho také.Moc se mi líbí,mám ji též kam dát v zimě.Daří se mi prozatím bugenvilii.
Evouš
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod kočičí 20. 5. 2011 11:52

Tak skvěle, bude nás víc!
kočičí
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Danielka.9 20. 5. 2011 15:23

Jo už ji mám zasazenou fotla jsem ji také, jen to je ještě ve foťáku.Jen zatím nevím,jak z ní budu dělat ten stromek ,když je popínavá. :hm 8-D
ať nám kvetou kytičky
Danielka.9
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod kočičí 24. 5. 2011 19:28

Zatím je to škaredé, je vidět hlavně kus železa. Ale vyvázala jsem ji a odštípala boční výhony. Tak si držím palce.
Obrázek
kočičí
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Danielka.9 25. 5. 2011 13:58

Ta má vypadá menší,jsem jí ten vršek zacvakla, chtěla bych jí spíš do šířky.Trošku sice nevím, jak na to,tak to bude pokus omyl.Obrázek
ať nám kvetou kytičky
Danielka.9
Návštěvník
Uživatelský avatar

Další stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků