Banánovník - jak na něj?

Tipy a rady o našich spolubydlících

Moderátor: Moderátoři AbecedaZahrady.cz

Odeslat příspěvekod Vanditko 28. 8. 2010 22:30

Dobrý den,
koupila jsem si před pár dny banánovník. Na internetu je mnoho informací a mnohdy i rozdílných, někde píší, že slunce ano někde zase, že ne apod. Tak bych se ráda zeptala jestli někdo z vás má doma banánovník a jaké s ním má zkušenosti. Do jaké hlíny přesadit, jak rychle roste, jak je to se zálivkou, na co dávat pozor? Prostě jakékoliv užitečné rady :-)
Díky moc ^^
Vanditko
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod smystique 1. 9. 2010 10:45

No tak já mám doma banánovník už několik let. Na přímém slunci ho nemám, spíš je to takové rozptýlené světlo. Dávám ho do kupované hlíny pro pokojovky a zalévám podle potřeby - v létě tak minimálně jednou týdně a to mu naplním celou misku (má ji docela velikou) a v zimě zalévám tak jednou za 14 dnů a misku mu většinou také naplním celou... ;-) vypadá to, že si zatím nestěžuje a pěkně roste
smystique
Návštěvník

Odeslat příspěvekod dama 55 1. 9. 2010 13:14

Tím chcete říct, že ho zaléváte pouze do podmisky a co nevypije vylejete? Nebo tam tu vodu má, dokud ji nevypije? Hnojivo přidáváte do té vody? Mám teprve maličký oddělek, který sám vodu pít neumí, ale časem snad zakoření pořádně.
dama 55
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod smystique 2. 9. 2010 09:34

Vodu nechávám, dokud ji nevypije. A hnojivo používám tekuté, takže s vodou do podmisky. I když je pravda, že čas od času ho proleju i z vrchu (do hlíny). Vím, že když já jsem ho měla ještě malého bez kořenů, tak mi lépe zakořenil ve vodě než v hlíně, ale na více rostlinách to odzkoušené nemám.
smystique
Návštěvník

Odeslat příspěvekod dama 55 2. 9. 2010 09:39

Děkuji za radu, možná ho ještě z toho květináče vyndám. Rostlina je malá, ale má asi pět listů, kořeny jsem neviděla. Na noc ho přiklápím sklenicí a ráno ji vždy sundám. Listy zatím trochu povadly, ale vážné to není. Možná by jí na oddělené místo prospělo trochu stimulátoru a dát ji do vody.
dama 55
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod cibusik 3. 9. 2010 21:10

Kamaratka ma bananovnik, je obrovsky uz ma zaiste vyse metra a aspon12 listov. Polieva ho zhora, tak aby substrat nebol suchy. je na svetlom mieste, len nie na priamom slnku. Rastie ako divy a vobec nie je hnojeny.
Cibúšik
cibusik
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod dama 55 3. 9. 2010 21:24

Já myslím, že ten můj nemá asi kořeny, nezeptala jsem se. Sice má listů asi pět, ale je to malý oddělek, co rostl v květináči u velkého. Listy lehce vadnou a asi ho vyndám a dám do sklenice s vodou a trochou stimulátoru. Mě se to nechce líbit a zdá se mi, že zajde.
Když postupně vytvoří 60 listů, tak prý prvně plodí. Pak je to ale paráda a vypadá to takhleObrázek
dama 55
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod smystique 4. 9. 2010 19:50

Tady jsou fotky mého banánu, cca rok, možná dva staré. Teď už je mnohem větší, taky jsem mu hodně spodních listů oškubala, protože už byly nevzhledné, ale další už mu zase dorostly. Měl tam u sebe tři malé rostlinky, při přesazení jsem je dala pryč. Také hezky rostou. Nové fotky možná nahraji později ;-)

Obrázek

Obrázek
smystique
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Klivie 4. 9. 2010 20:00

Dano a kam se odstěhuješ až začne plodit? To už bude pěkný kousek až ke stropu. :mrgreen: :mrgreen:
Jana
orchideje moje radost
Klivie
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod dama 55 4. 9. 2010 20:13

Neboj, mě to v životě plodit nebude. Je to mrňous a má i problémy s kořeny, budu to muset vyndat a kdoví, zda přežije. Ve květináči je ještě jeden, tak můžu experimentovat. Moc naděje mu nedávám.
smystigue - pěkná rostlina, listů plno. :tleskani
dama 55
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod dama 55 7. 9. 2010 15:21

Smystigue - moc děkuji za radu zakořenění ve vodě. Banánek jsem vyndala z květináče, kořínek měl jenom jeden. Od neděle je v kelímku a kořínky, i když ještě maličké a slabé má už tři. Nejspíš by býval v květináči nepřežil.
dama 55
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod kočičí 7. 9. 2010 21:17

Asi asi - si ho taky pořídím, už mám na něho delší čas chuť. Ale kam s ním?
kočičí
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod smystique 10. 9. 2010 15:56

dama 55: jsem moc ráda, že jsem pomohla ;-)
smystique
Návštěvník

Odeslat příspěvekod asfaloth 6. 11. 2010 13:31

Ahoj. Náš babánovník má asi tri roky, je vysoký 2 metre, ale nemyslím, že by mal za sebou už 60 listov (tak neviem, kam ešte porastie :-- strop máme 2,80m). Každopádne ešte nekvitol, ale myslím, že sa mu darí výborne, lebo je pekný a urastený.
Z mojich skúseností asi toľko: k malej rastlinke patrí menší kvetináč. Nie je dobré ju zasadiť hneď do veľkého - radšej menší, a keď ten prekorení a podrastie, presadiť do väčšieho. Banánovník mám na juhozápadnej strane bytu, kde svieti slnko od tej 9:00 do večera. Myslím, že banánu sa môže dariť na priamom slnku, ako aj na mierne tienenom, preto sa tie rady na internete rôznia. V každom prípade sa od toho odvíja polievanie. Ja som ho od mala, kvôli slnku polievala každý deň. Vždy len odspodu do misky. Keď má malý kvetináč, nemá problém si to sám natiahnuť. Keď bol vysoký asi 30 cm, vypil denne 0,5l odstátej vody. Hnojím ho tekutým na kvitnúce rastliny 1x do týždňa, v zime trochu menej. Keď sa mu darí, rastie rýchlo a vyžaduje si presádzanie. Pobyt v malom črepníku spôsobí, že začne chradnúť. V druhom roku života som ho presadila na jar do kvetináča s priemerom 35cm. Ku koncu roka však tak narástol, že v jeseni som ho opäť presadila do kvetináča s priemerom 50cm. Bal koreňov pri tom nerozrušujem, len ho celý dám do väčšieho a dosypem zemou. Používam obyčajnú hlinitú zem na izbové rastliny - ale pozor, vždy si ju najskôr nechám vysypanú na balkóne, aby sa ukázalo, či v nej nie sú dážďovky (veľmi časté v zeminách z obchodu :-S ). Teraz má tri roky a jeho nástupca rok, takže je ich plná izba ^^ a asi by im svedčilo ešte jedno presadenie do tej 70cm ozruty, ale nemám predstavu, ako takú veľkú rastlinu z kvetináča vybrať - je proste ťažký :lol: Uvidím na jar. A ešte k nástupcom - banán počas života bude vyháňať potomkov - malé rastlinky - je potrebné ich odoberať pri presádzaní, lebo by im bolo tesno (nie je to ako v prírode :-| ) - odrezať ostrým nožom. Jedného však treba nechať, aby rástol zarovno s materskou rastlinou. Ak raz zakvitne a zarodí, už to druhý raz neurobí, stará sa zreže a nástupca môže pokračovať v raste.
Inak, pred pestovaním si treba zvážiť, či na to budete mať dosť miesta. Izba, v ktorej ho mám, bola v byte najsvetlejšia, teraz je ale tienená bybánovníkom, nakoľko zaberá priestor celého trojkrídlového okna. Tiež vylučuje vodu prostredníctvom listov, takže môžu vzniknúť fľaky na koberci, sedačke, ak sú v jeho blízkosti.
Prepáčte za dĺžku príspevku.

-- 6. 11. 2010 13:34 --

Ešte som zabudla, teraz vypije denne 1,5l vody - s vodou nešetriť, má ju rád. Prebytok vylúči listami. Veľa vody mu pomáha aj pri rozvíjaní nových listov.
asfaloth
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod ra.cermak 7. 11. 2010 11:19

naše maličkost Obrázek-Obrázek
ra.cermak
Návštěvník
Uživatelský avatar


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků