Ponravy chrousta

Debata o houbových, rostlinných i hmyzích škůdcích na zahradě

Moderátor: Moderátoři AbecedaZahrady.cz

Odeslat příspěvekod selatko 21. 8. 2007 18:25

Dobrý den,
letos se nám vyskytlo obrovské množství ponrav chrousta. Nemáte prosím někdo zkušenosti jak a čím ho zlikvidovat z celé zahrady i ze záhonků?
Děkuji
selatko
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod StanislavKrejcar 21. 8. 2007 20:59

Abych pravdu řekl tak v této době už to bude dost obtížné s ponravama něco radikálního dělat.koncem června-července se z nakladených vajíček líhnou ponravy,které se během svého vývoje dvakrát svlékají.Délka vývoje jednotlivých vzrůstových stupňů závisí na teplotě.Jako nejúčinější způsob ochrany před tímto škůdcem je použití Dursbanu10G,basudinu10G,Diazinon 10G,ale při použití dávky dle návodu ředění!Používané přípravky se ihned po aplikaci zapravují do půdy,nesmí zůstat na povrchu.NA TAKTO OŠETŘENÝCH POZEMCÍCH JE ZÁKAZ PĚSTOVÁNÍ KOŘENOVÉ ZELENINY - V TOMTO I NÁSLEDUJÍCÍM ROCE.
StanislavKrejcar
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Fidych 21. 8. 2007 21:22

Chemické prostředky účinkují pouze na mladé ponravy, tříleté a starší už půdním insekticidem nezlikvidujete, takže nejjistější je při rytí larvy (ponravy) vybírat a likvidovat. Stejně tak u napadených vadnoucích rostlin je šance odchytit v blízkosti ponravu, posbírat do nádoby - na světle uhyne (zahrabat se neumí). Dá to práci, ale stavy se určitě sníží.
Zamořit si pozemek chemií na dva roky je skoro šoda :cry:
Fidych
Zahradník

Odeslat příspěvekod StanislavKrejcar 22. 8. 2007 15:34

starý a účinný přípravek je dusíkaté vápno,zapravit do půdy a pro zvýšení účinku přikrýt plachtou nebo fólii.Vápnodusík musí být v dostatečné hloubce,aby se plyn který se bude uvolňovat mohl rozprostřít do šířky a nevyprchal hned do ovzduší.
StanislavKrejcar
Návštěvník

Odeslat příspěvekod StanislavKrejcar 22. 8. 2007 15:36

TOTO ÚČINKUJE NA VŠECHNY ROČNÍKY A STÁDIA ZEMNÍCH ŠKŮDCŮ! :roll:
StanislavKrejcar
Návštěvník

Odeslat příspěvekod StanislavKrejcar 31. 1. 2008 20:44

Díky letošní ziměnezimě,jsou ponravy stále čilé,pokud se počasí neumoudří aspoň na pár dnů,tak nás čeká dost práce s ochranou všeobecmě!
StanislavKrejcar
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Fidych 31. 1. 2008 21:26

Asi nás už velká zima nečeká. Dlouhodobější předpověď nejdřív slibovala návrat zimy, dnes je proroctví trochu jiné: mírné ochlazení, přeháňky a v noci kolem nuly nebo mírně pod - a to po celý únor. Takže se havěť má k světu, a až to všechno vyleze nebo poleze :roll: , bude co dělat.
Fidych
Zahradník


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků