Jestlipak vám teď v zimě doma něco krásného vykvetlo?

Tipy a rady o našich spolubydlících

Moderátor: Moderátoři AbecedaZahrady.cz

Odeslat příspěvekod ottova 30. 1. 2008 21:29

Čekání na jaro, kdy zas konečně začne všechno kolem kvést, je dlouhé, ale občas nás potěší květem některá ochotná pokojovka. Mně zcela nečekaně a poprvé rozkvetla mladá bilbergie, a to ještě po nevhodném, leč nutném podzimním přesazení - nebo právě proto. Zatím mi kvetla jenom její starší kolegyně, a to vždy až počátkem jara a ještě v teplé místnosti. Tahle mladice začala kvést ve studeném obýváku a ještě dodala hned dva květy:
Obrázek
ottova
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Fidych 30. 1. 2008 22:04

Mě zas překvapila difenbachie - nevím, jak je stará, ale máme ji na verandě už asi pět let. Prvně začala kvést někdy v září, kdy měla tři květy, podruhé se koncem prosince objevily další dva :)
Obrázek
Fidych
Zahradník

Odeslat příspěvekod ottova 30. 1. 2008 22:41

Tak to je pro mě novinka, nevím o nikom, komu by kdy diefenbachie kvetla :) . Měli jsme je párkrát, ale poslední se před mnoha lety nevzpamatovala z šoku, když jí, tehdy náš malý potomek, v nepozorované chvilce učesal kartáčem, takže z listů byly během minuty nehezké cáry, sice ještě rostla dál, ale pak to najednou vzdala. Bylo mi to dvojnásob líto, protože byla taková pěkně rostlá, impozantní, s bíle pruhovanými listy.
ottova
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Mývalice 31. 1. 2008 20:43

Já kdysi před léty byla taky překvapená kvetoucí difenbachií a to stála v šeru v síni.
Selhaly-li všechny pokusy, je načase si přečíst návod.
Mývalice
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Fidych 31. 1. 2008 21:10

Tahle difenbachie je vůbez zajímavá. Přinesla ji kolegyně do práce už dost velkou, tam se jí nedařilo, tak skončila na verandě. Má celoročně i přes léto dopoledne polostín, přes poledne na ni, chuděru, dost praží prosklenou střechou :P , a pak už zase polostín. Do výšky moc nejde, spíš má tlustý kmínek a z něj odpadnou tak dva listy ročně. Přesazená je každé dva roky, jinak se stará sama :) .
Fidych
Zahradník

Odeslat příspěvekod ottova 31. 1. 2008 22:00

Nu v každém případě podle fotky vypadá, že se má k světu :lol:
ottova
Návštěvník

Odeslat příspěvekod bosto2 31. 1. 2008 22:28

Venku už mě kvetou Talovíny ,Sněženky ,Čemeřice a rozkvétá i jmelí (ale to je nenápadné) v okolí kvetou lísky někomu i kalina vonná a vilín. Venku toho tedy už dost kvete.
Doma mě kvetou orchideje (Phalaenopsis ,Oncidium,Cymbidium a Paphiopedium) . Dendrobium ,Bilbergia a čtyřbarevný Ibišek už odkvetlo.
Mimo jiné pěstuji jmelí a ochmet
bosto2
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Fidych 31. 1. 2008 22:35

Takhle daleko ještě nejsme. Venku jsou vidět jen špičičky narcisů (záhon na slunku), krokusy zatím nikde, ani talovíny ještě nelezou. Zato petrklíče, co se rozhodly kvést v listopadu, mají pořád ještě něco jako květy.
Tak zírám do kraje na Milešovku, která zas dostala bělavý nádech. Na severu nám to probouzení trvá trochu delší čas :cry:
Fidych
Zahradník

Odeslat příspěvekod bosto2 31. 1. 2008 22:40

My máme nadmořskou výšku 245m n m. Tedˇse má dost ochladit,ale celý únor má být nadprůměrně teplý tak Vám to snad taky brzo pokvete.
Mimo jiné pěstuji jmelí a ochmet
bosto2
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Matej S 31. 1. 2008 23:35

no unas teraz nadherne kvitne hammamelis, a jasminum, a co som bol prekvapeny tak forsythia zacala kvitnut.
a aj alstromeria sa tlaci, snezienky uz mam vo váze 5 kuskov:)
Ta priroda je uz poriadne zblbnuta
a doma Genlisea x Lobata- inak to som tu uz niekde spominal.
"- Začínam chápať, povedal malý princ.
Je jedna kvetina....myslím, že ona si ma skrotila...."
Antoine de Saint-Exupéry: Malý Princ.
Matej S
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Kateřina Hradová 1. 2. 2008 20:38

Takto mě potěšily mé orchideje (Phalaenopsis). Jak vidíte, jedna rostlinka má jen jeden květ, zato překrásný. Mělo jich být daleko víc (na květ měl nasazený i třetí exemplář - ten kvete bíle), ale stačila má několikadenní nepřítomnost a péče ostatních členů famílie (holt bylo hloupé čekat, že je napadne použít konvičku) - a květy uschly. :cry:

Obrázek
Naposledy upravil Kateřina Hradová dne 1. 2. 2008 23:07, celkově upraveno 1
Kateřina Hradová
Moderátorka
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod ottova 1. 2. 2008 22:55

Pro paní Dvořákovou: Vidím, že jsme na tom všichni podobně, jak je člověk pár dní z domu, kytičky mají smůlu. Ale zřejmě jste se vrátila ještě včas, aby se mohly alespoň některé ukázat v plné kráse :?

Jinak mě docela překvapuje, jak čtu, že tam i tam to venku kvete. U nás v Praze je vcelku teplo, zvlášť tady v Libni, kde ani sníh skoro nikdy nevydrží a všechno je zatím ve fázi pučení. Forsytie v parku už jsou samý pupen, i na stromech to vypadá obdobně, ale květ žádný. Ale, že je příroda z těch změn popletená tady dokazují ptáci, každý den jsou slyšet víc. Hlavně, aby neuhodil nějaký pořádný mráz a všechno nepřišlo vniveč :(
ottova
Návštěvník

Odeslat příspěvekod bosto2 3. 2. 2008 20:45

[quote="Kateřina Dvořáková"] Mělo jich být daleko víc (na květ měl nasazený i třetí exemplář - ten kvete bíle), ale stačila má několikadenní nepřítomnost a péče ostatních členů famílie (holt bylo hloupé čekat, že je napadne použít konvičku) - a květy uschly. :cry:

Několikadenní nepřítomnost ,snad několikatýdenní .Phalaenopsisy jsou velmi odolné vůči suchu. Já je mám na jižním okně na přímém slunci a kolikrát je 2 týdny nezaleju a nic se neděje. Pěkně taky na ně sálá radiátor. Já se spíš bojím abych je někdy nepřelil.
Mimo jiné pěstuji jmelí a ochmet
bosto2
Návštěvník

Odeslat příspěvekod bosto2 3. 2. 2008 20:56

Dnes jsem Phalaenopsisy fotil jak pěkně kvetou viz. http://fotoalba.cz/fotky/10355272
Mimo jiné pěstuji jmelí a ochmet
bosto2
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Kateřina Hradová 3. 2. 2008 23:06

Nene, byla jsem mimo domov necelých sedm dnů. Když jsem se vrátila, byly rostliny jako takové naprosto v pořádku (a opravdu vydrží dlouhé období bez zálivky), ale květy ve stádiu poupat zaschlé, zbarvené dohněda. Probral se jen ten jeden kvítek, ten byl ale už předtím na rozdíl od ostatních rozvitější.
Kateřina Hradová
Moderátorka
Uživatelský avatar

Další stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků