Lucky Bamboo začínají žloutnout listy

Tipy a rady o našich spolubydlících

Moderátor: Moderátoři AbecedaZahrady.cz

Odeslat příspěvekod jaromir.malich 24. 1. 2008 10:40

Milí čtenáři,

rád bych se s Vámi poradil při řešení následujícího problému. Vlastním Dračinec Dracaena sanderiana ,,Lucky Bamboo" neboli okrasný bambus. V poslední době jsem si všimnul že mu začínají žloutnout listy. Čím to může být? Poradíte mi?
Redaktor odborných hobby magazínů
jaromir.malich
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Návštěvník 24. 1. 2008 20:13

Taky jsem si všimla, že můj Lucky Bamboo nějak bledne, nemůže to být třeba nedodtatkem světla v zimě? U jiných rostlin (synadenium nebo euphorbia leuconeura) vidím jen přehnané shazování listů.
Návštěvník
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod bosto2 24. 1. 2008 21:23

Většinou se jedná o nedostatek světla z důvodu krátkého dne. Ještě k tomu jsou teď často inverze. Jestě že už se den prodlužuje teď je už o 50 minut delší.
Mimo jiné pěstuji jmelí a ochmet
bosto2
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Fidych 24. 1. 2008 21:31

Dračince potřebují hodně světla, zvlášť pestrolisté odrůdy. Ale všechny vytvářejí kmínek a shazují spodní lista - ty nejdřív zesvětlají a později zežloutnou.
Blednutí listů by mohlo být opravdu způsobeno v zimě nedostatkem světla (krátký den), a pokud je dlouho takové šedivé a podmračené počasí, je to ještě horší. Přílišná zálivka není to pravé ani ve vytápěném pokoji, trvale zamokřená půda působí poškození listů.
Zkuste omezit zálivku a dát rostlinu někam, kde bude mít víc světla, věřím, že to nebude nic jiného :)
Fidych
Zahradník

Odeslat příspěvekod Kateřina Hradová 25. 1. 2008 17:52

A je váš Lucky Bamboo zasazený v zemině, nebo stojí v misce s vodou?
Kateřina Hradová
Moderátorka
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Návštěvník 25. 1. 2008 21:54

Mám ho v zemině. Díky za rady, zkusím ho přestěhovat blíž k oknu a omezit zálivku.
Návštěvník
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod jaromir.malich 25. 1. 2008 22:33

Paní Dvořáková, já svůj Lucky Bamboo pěstuji hydroponicky, tzn. v misce s vodou a vždy, když už je prázdná, tak tam trochu vody doliju, aby mi má oblíbená pokojovka neuschla....
Redaktor odborných hobby magazínů
jaromir.malich
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Fidych 25. 1. 2008 23:00

Jak často ho při tomhle způsobu pěstování přihnojujete - hnojivem na hydroponie, nebo jiným?
Fidych
Zahradník

Odeslat příspěvekod lenka.b 17. 8. 2009 09:36

Dobrý den, potřebovala bych poradit ohledně tohoto druhu rostlinky. Koupila jsem si právě Lucky bamboo - dracaena je v malé keramické mističce v pyramidovém tvaru 3patrovém. Hned 2.den co jsem jej měla doma z obchodu mi však začaly žloutnout lístky, myslela jsem si tedy, že má málo vody, proto jsem chvíli dbala na více vody, ale je to stále stejné, přes den jsem jej měla také venku na balkoně, aby měla sluníčko...listy stále žloutnou...po bocích květináčku je houbička, mám ji vyndat a dbát na to, aby byly kořínky obpravdu ponořené ve vodě nebo to je špatně a spíše méně vody? Budu vděčná za jakoukoli radu.....děkuji Lenka
lenka.b
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod jaromir.malich 17. 8. 2009 18:04

No, postupně jsem od hydroponie přešel na pěstování v hlíně a kupodivu rostliny prospívají a pěkně rostou. Dracaeny nejsou vhodné k letnění. Zkuste zkontrolovat kořeny, jestli nejsou uhnilé, pokud ne, zřejmě se jedná o nějakého škůdce nebo houbovou chorobu.
Redaktor odborných hobby magazínů
jaromir.malich
Návštěvník

Odeslat příspěvekod ra.cermak 17. 8. 2009 19:29

no a nemůže to být tím že byl v obchodě a vy jste ho dala na slunce? není spálenej? mně se to také podařilo
ra.cermak
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod lenka.b 18. 8. 2009 19:22

Děkuji moc za rady, zkusím zkontrolovat kořeny a kdyžtak přesadím....s tím sluncem je to možné, to mě nenapadlo. Dávala jsem ho na balkon a bohužel svítilo i dost sluníčko, což jsem asi nedomyslela. Děkuji a brzy se ozvu jak mi přežívá :-)
lenka.b
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Jaja28 18. 8. 2009 19:48

Leni, níže je myslím vyčerpávající odpověď na tvůj dotaz.

Zhruba před čtyřmi lety u nás začal boom „šťastných bambusů“. A na světě byl báječný dárek, protože řezaná kytka je už tak nějak ohraná.

Bambus štěstí ale ve skutečnosti nemá s bambusem nic společného, je to totiž odrůda draceny.

Při bližším pohledu ji poznáte, spíš než bambusu podobá se dracénám a má i podobné nároky na pěstování. Pravé jméno bambusu štěstí je totiž Draceana sanderiana a pochází z Asie.

Pouze ve vodě?

Ano, je to nenáročná rostlinka a opravdu nejlépe žije pouze z vody, občasně jí přidejte hnojivo na běžné pokojové rostliny v poloviční koncentraci než dáváme rostlinám v zemině. Má ráda světlé místo, bez přímých slunečních paprsků, ale jinak zvláštní nároky na pěstování nemá, teplota jí vyhovuje běžná pokojová, ale snáší i chladnější, cca 15°C prostředí.

Množství vody ve váze by však mělo být minimální, protože jinak by kořeny rostly na úkor stonku a listů. I tak nečekejte nějaký velký růst, viditelně vám vyroste až s odstupem několika měsíců, roste opravdu velmi pomalu.

Doporučuje se vyměnit celý obsah vody jednou za dva týdny.

Do zeminy raději ne

Ačkoliv vás to může svádět k zasazení do zeminy, úspěch byste asi nesklidili, tento způsob pěstování se obecně nedoporučuje. Někdy je dokonce lucky bamboo k sehnání i přímo zasazený, ale protože příliš rostou kořeny, listy a stonek většinou skomírá. A ať se ho snažíte zachránit jakkoliv, úspěch se nedostavuje… Ovšem to je pouze moje osobní zkušenost, jiní zas tvrdí, že přírůstky listů na zasazených rostlinách jsou mnohem větší. Takže si to asi musíte zkusit sami a případně experimentovat.

Škůdci a problémy

Škůdci typičtí pro draceny - svilušky a molice jsou asi nejznámější, ovšem riziko napadení je nižší, protože díky pěstování ve vodě si kolem sebe rostlina drží vlhčí mikroklima. A to nemají škůdci rádi. Žloutnutí listů může způsobit vystavení slunečním paprskům nebo nedostatek živin.
Jaja28
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Oluskacz 18. 8. 2009 19:58

Jájo tleskám! Super vyčerpávající odpověď!
Oluskacz
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod jkmaxfli 11. 3. 2011 17:13

Jaja28

Hmm,sice vyčerpávající informace,ale celkem o ničem.
Vše záleží na daném kusu rostlinky.
Já jsem koupil mrňavou rostlinku cca 20cm výška,prdnul ji do vysoké vázy 30cm,zalil vodou po okraj,dal na parapet kde na ní praží od rána do večera slunce.Až vychlastá všechnu vodu,tak opět vázu až po okraj naplním.A jak roste?,tak,že po 8 měsících už mám třetí vysokou vázu 60cm výška a samotná rostlinka je vysoká skoro metr !!!
Takže jen vesele dolévám vodu jednou za 3 týdny podle velikosti vázy a o jiné se nestarám.
jkmaxfli
Kolemjdoucí

Další stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků