staré okenice

Diskuse na témata, která se přímo netýkají zahrady

Moderátor: Moderátoři AbecedaZahrady.cz

Odeslat příspěvekod petrkluc 23. 11. 2007 18:03

dobrý den, nevíte jak by se dalo nejvhodněji zbavit starých lakovaných okenic a jiného odpadního dřeva ?Dá se to nějak zrecyklovat nebo je nejlepší naházet to do popelnice(tohle by chtělo spíš pořádny kontejner) ? Díky
petrkluc
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Mývalice 23. 11. 2007 19:24

Jestli se toho chceš jen ekologicky zbavit, nemá obec sběrný dvůr, kam se to dá vyvézt?
Selhaly-li všechny pokusy, je načase si přečíst návod.
Mývalice
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Irena Forejtová 24. 11. 2007 01:17

Dovolím si jednu praktickou poznámku. Do sběrného dvora se většinou vozí nebezpečný odpad, což staré dřevěné okenice nejsou. K tomu účelu obce ( i města) přistavují kontejnery a o termínech občany informují ve svých místních zpravodajích. Do popelnice bych okenice také neházela. Vím o čem mluvím. My také nemáme kamna, kde by se podobná věc dala spálit, ale odpad třídím a dávám do příslušných kontejnerů. No a když termín přistavení prošvihnu pohlídám si další. Bývá to jednou měsíčně a musím si počkat. No a co? Kdyby to takhle dělali všichni nemuselo by se věčně řešit téma životního prostředí. Omlouvám se za ostrou kritiku, ale kdo chce, řešení vždycky najde. Irena Forejtová (AZ)
Irena Forejtová
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Fidych 24. 11. 2007 20:35

Ve větších městech se dá takovýto druh odpadu odvézt také přímo na skládku a tam ho uložit. Poplatek pro soukromé osoby se nepožaduje, takže náklady vlastně veškeré žádné. Stačí občanský průkaz k prokázání trvalého bydliště v místě :idea:
Fidych
Zahradník

Odeslat příspěvekod Petra Škarková 25. 11. 2007 21:58

Milý Petře, (doufám, že oslovení je správné :) ). Stará lakovaná okna můžete klidně odvést do Sběrného dvora. Tento odpad patří mezi tzv. Objemné odpady. Sběrné dvory mají svou stanovenou provozní dobu i vymezené druhy sbíraných odpadů. Ale to Vám jistě povědí.
Další možností, je již zmíněný kontejner, který ve stanovený datum zajišťuje obec či město. Pokud toho máte hodně, je možné si kontejner objednat soukromě. Což bude dražší.
Je super, že se zajímáte o správnou likvidaci odpadu :)
Přeji Vám dobré pořízení a pěkný den :wink:
Petra Škarková
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Fidych 26. 11. 2007 17:54

Začali jsme okenicemi, takže trochu v třídění odpadu odbočím: kam s kelímky od jogurtů, Ramy a podobnými obaly? Kontejner máme v obci jen na PET lahve a kartony od nápojů, ostatní "umělotinu" zatím střádáme. Něco se hodí z jara na dopěstování sadby, to je pravda, ale sběrný dvůr je trochu z ruky na odvoz malého množství . Do popelnice se nám nezdá vhodné házet věci, které se rozloží za bůhví kolik let!
Fidych
Zahradník

Odeslat příspěvekod Petra Škarková 27. 11. 2007 12:05

Milý Fidychu :) , kelímky patří do žlutého kontejneru na plasty. Tam patří PET lahve od nápojů, kelímky, sáčky, fólie, výrobky a obaly z plastů, polystyren. Kelímky se tam dávají bez hliníkových víček, které se dají dát ve větším množství do Sběrného dvora. Jinaj se mohou vhodit do směsného odpadu. Do žlutého kontejneru nepatří: novodur a obaly od nebezpečných látek.
Jak vidím, toto téma se tu "rozjelo" a to je myslím, velmi dobře. :)
Jeden dobrý odkaz, kde se dozvíte mnohem více: http://www.jaktridit.cz
Pěkný den :) [/img]
Petra Škarková
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Fidych 27. 11. 2007 19:52

To mě těší! Při sypání kelímků do žlutého kontejneru se na mně osopil pracovník firmy, která odvoz odpadu provádí: ptal se zda vidím (vidím) a umím číst (umím)? A proč tedy nedávám do nádoby jen PET lahve. Faktem je, že takové má žlutý kontejner označení a může to hodně lidí zmást. Ovšem neznalost neomlouvá, že? :oops:
Fidych
Zahradník

Odeslat příspěvekod Petra Škarková 27. 11. 2007 22:21

Obrázek
Takto, by měl vypadat žlutý kontejner na plast. Jestli tomu dobře rozumím, tak Váš kontejner nemá nápis Plasty ale PET?
Jak píšete "neznalost neomlouvá" :) proto jsem napsala odborníkům na odpady. Pevně věřím, že svou odpověď brzy dostaneme :)
Zatím přeji pěkný večer 8)
Petra Škarková
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Petra Škarková 28. 11. 2007 09:02

:) Co jsme nevěděli, na to jsme se zeptali :) u EKO-KOMu, a. s. Kontejnery opravdu jsou dva. Záleží jaká firma odpad zajišťuje. To znamená, že v některých městech (obcích) se vyskytují jen žluté kontejnery s nápisem Plasty - kam patří PET lahve i plasty. Ale jsou města či obce, kde jdou žluté kontejnery s nápisem PET - kam opravdu patří JEN PET LAHVE!
Z čehož vyplývá, že v některých lokalitách chybí kontejnery na třídění plastu a nezbývá, než tento tříděný odpad odvést do Sběrného dvora.
Tímto se omlouvám, za nepřesnou informaci o třídění plastů.
Petra Škarková
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod petrkluc 28. 11. 2007 11:10

no problem je ze nemame auto a na to abych to hazel do kontejneru pro celou zahradkarskou osadu je toho trochu moc a urcite tam nebyva jednou mesicne ale rek bych ze na jare a na podzim. je to halda vysoka dva metry na plose asi 3x1.5 metru. objednat si kontejner za 6000 abych tam nahazel drevo se mi moc nechce a davat to nekomu na spaleni nevim jestli je moc ekologicky prooze je to lakovany nakym bilym lakem, ale jestli s ti nekdo topite klidne bych to nekomu dal .
petrkluc
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Fidych 28. 11. 2007 20:55

S tím, že jste zahrádkářská osada bude asi problém (myslím s kontejnerem).
U nás jsme tři trvale obydlené chalupy a dvě zahrádky daleko nad vesnicí, a kontejnery na směsný odpad, které jsou ve vsi pro obyvatele máme trochu z ruky - představa že se s něčím dovlečeme dva kilometry a nebude kam odpad složit, takže postrkáme dvoukolák zpět do kopce... hrůza.
Vychází nám ale vstříc obecní úřad: jednou za dva roky si dáme písemnou žádost o přistavení velkoobjemového kontejneru na směsný odpad v rámci "jarního úklidu", dohodneme víkend a máme vystaráno. V pondělí kontejner odveze firma ZDARMA :lol: .
Možná by stálo za to zeptat se na takovou možnost u obecního úřadu, neb jak praví staré české přísloví: "Líná huba holé neštěstí".
Lakované okenice pálit není dobrý nápad :!:
Fidych
Zahradník

Odeslat příspěvekod kejki3 15. 4. 2008 10:02

Zákon je v tomhle pro malé obce trochu problém, protože se kontejnery musí přistavit jednou ročně a sběrný dvůr nemají.
Tady to funguje na otravování starosty, pokud už se kontejnery v nepředvidatelnou dobu objeví, jsou plné dříve, než většina lidí přijde z práce. Když to odpoledne úřednice vyhlásí v rozhlase, je kontejner plný.
Sousední obce za takovou zbytečnost neutrácí, takže kdokoli zahlédne kontejnery, pošle to tichou poštou a pak je nálet. O černých skládkách ani nemluvím, to je hrůza. Nechápu lidi, kteří pečlivě dají odpad do pytle a cestou z chalupy ho vyhodí do škarpy, to už ho nemůžou dovézt domů?
kejki3
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Fidych 15. 4. 2008 20:16

Podle mně by za vyvážení odpadu do lesů, příkopů a všude jinde, měly být velké pokuty. Vidím to u nás několikrát týdně, jak se podle cesty povalují pytle se stavebním odpadem... :-\ nejvíc mně rozzlobí rodinka na výletě, která trousí po lese PET lahve, sáčky, krabice a jiný fujtajbl. Auto jim stojí na kraji lesa, ale donést svůj vlastní svínčík k němu a odvézt si ho domů do popelnice, to není u nás zvykem. Skládka bude za chvíli na každém rohu :pozor
Fidych
Zahradník

Odeslat příspěvekod HanaT 15. 4. 2008 20:21

Ta skládka nebude,ale už je na každém rohu.
>:-(
HanaT
Návštěvník
Uživatelský avatar


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků