výroba mechu

Veškerá věda a nápady k dosažení dokonalého trávníku

Moderátor: Moderátoři AbecedaZahrady.cz

Odeslat příspěvekod poorboy 10. 6. 2007 11:49

Můžete mi prosím poradit, jak vytvořit mech na kameni. Prý se smíchá jogurt s biokulturou s jílem. Pak se to nanese na kámen. Ale nevím jestli to pak vyžaduje stín nebo zalévání atp.
Díky za rady.
poorboy
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Irena Forejtová 12. 6. 2007 22:14

Dobrý den, Váš dotaz zavání "babskou radou". Uvedeným postupem můžete sice docílit zezelenání kamene, ale mechu se těžko dočkáte. Jediné, co při troše štěstí vyroste bude plíseň. A pochybuji, že by se Vám líbila a že by se jí na kameni nějak dlouho dařilo. "Vypěstovat" uměle mech na kamenech totiž není snadné, ale s touto metodou budte úspěšný jen těžko. Nechci tvrdit, že "babské rady" jsou k ničemu, ale v té Vaší mi schází jedna podstatná věc - z čeho by mech měl vyrůst? Zárodky mechu mají poměrně složitý životní cyklus a ani jedna ingredience nemůže přirozené prostředí nahradit, natož vyvolat klíčení mechu, když není z čeho.
K Vašemu dotazu se článkem v Abecedě zahrady ještě vrátíme v průběhu příštího měsíce. Mějte se pěkně. Irena Forejtová (AZ)
Irena Forejtová
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod StanislavKrejcar 15. 6. 2007 22:22

Nevím o jaký konkrétní případ se jedná,ne na každém kameni se Vám mech dokáže uchytit.Pokud máte možnost podívat se na starou eternitovou střechu(vlňák) tak tam se mechu celkem dobře a snadno daří.Aby jste si nepěstoval "plísně" doporučuji postupovat formou klasického naočkování.Tedy na dostatečně porézní materiál(pískovec,břidlici,apod.)položíme klasické obinadlo které zatížíme aby nesjelo,posypeme trochou kompostu či rašeliny navhčíme a poklademe klasickými polštářky mechu.Ty po dobu než zakoření zatížíme(lehce a s rozumem),a rosíme.Ale myslím na křemenných horninách nemáte šanci na úspěch.
StanislavKrejcar
Návštěvník


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků