Jak založit palmetu z jabloní?

Rady o pěstování jabloní, hrušní, mišpulí či oskeruší

Moderátor: Moderátoři AbecedaZahrady.cz

Odeslat příspěvekod Červík 14. 11. 2006 18:20

Poraďte prosím, nebo odkaz na stránky. Díky
Červík
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod StanislavKrejcar 15. 11. 2006 21:22

Dobrý večer, na váš dotaz je asi odpověď nejlepší tato.: druhů palmet je asi 6 různých jen se rozhodnout pro některou.Jedny jsou vhodné pro pěstování s oporou jiné bez opory(Holovouská),bližší informace se zapěstováním získáte např.v Urbanově Škole ovocnáře.Přeji radost z pěstování a bohaté úrody.
StanislavKrejcar
Návštěvník

Odeslat příspěvekod StanislavKrejcar 11. 2. 2007 10:50

V dnešní době je moderní štíhlé vřeteno nebo modernější Solax.Podrobnosti jsou na této Abecedě nebo porovnání na Agrowebu od pana Blažka.
StanislavKrejcar
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Červík 11. 2. 2007 14:17

Anonymous píše:Podívám se. V Receptáři mě zaujaly jabloně pana Kotyšana a vzhledem k tomu, že osídlení zahrady po rázném harakiri plánuji, tak sbírám informace.r/quote]

Pardon, pořád zlobí permanentní přihlášení.
Raději kapku štěstí než bečku rumu. Diogenes
Červík
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod StanislavKrejcar 19. 2. 2007 12:31

Nemám nic proti panu Kotyšanovi,neznám ho.Možná je odborníkem ale díky panu Podlahovi i mediální hvězda.Každý by se měl rozhodnout pro to co mu vyhovuje a co je pro něho nejlepší.Způsobů zapěstování korunek ovocných stromků existuje nepřeberné množství po celém světě.Např.Verderská palmeta,Holovouská palmeta,Canopy system,Receptář,Ruzyňská palmeta.
StanislavKrejcar
Návštěvník

Odeslat příspěvekod StanislavKrejcar 19. 2. 2007 12:34

Ještě malé připodotknutí!Je škoda,že takovou mediální podporu jako pan Kotyšan nemá v tomto populárním TV pořadu Ovocnářská únie se svými odborníky!!
StanislavKrejcar
Návštěvník

Odeslat příspěvekod StanislavKrejcar 1. 5. 2007 16:06

Pokusím se o sdělení návodu jak na to,podle mne! Na podzim si koupím vyhlédnutou odrůdu jabloně na podnoži M26,ve tvaru špičák.Pokud ji budu sázet na zajištěný pozemek vylučující návštěvu zajíců a srnek,tak ho zasadím do přimřené jamy a opatřím ochranou kmínku,výšku ochrany volím 70cm.Do zámrazu zalívám.Na jaře když se ukáží první lístečky z pupenů,tak si zvolím spodní výšku budoucích větví ,nechám tři až čtyři na vytvoření spodního patra,nad nimi čtyři pupeny vyslepím.Počkám asi deset dní a opět nad vyslepenými pupeny nechám stři až čtyři lístečky.Co roste dál nahoru odstřihnu,ránu zamáznu.Tím si vytvořím základ budoucí korunky.V červnu až čevenci spodní narostlé větvičky zkrátím za čtvrtým lístečkem,horní za druhým.Po novém narustu opakuji opět spodní za čtvrtým (8) a horní za druhým(4).V této době už mohu narůstající větvičky směrovat do prostoru jak si představuji a v budoucnu chci mít,vyvazováním.V jednotlivých patrech by základ měl být asi 1m od sebe(u solitérní výsadby je to lhostejné).A te´d již jen čekat na nástup do plodnosti.Je to ale opravdu stručný popis.A pro zapěstování bez opory,kdy použitá ochrana kmínku funguje jako fixace počátečního růstu.
StanislavKrejcar
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Červík 1. 5. 2007 17:19

Tak jsem si to několikrát přečetla, je to srozumitelné, ale přesto se budu ptát dál. Vyslepit, znamená prostě vyštípnout, nebo zkrátka odstranit? Domnívla jsem se, že palmeta se pěstuje mezi kůly, mezi kterými je napnuté lanko, nebo nějaký "vodič" asi ve třech úrovních, ke kterým se větve vyvazují, je to tak? Potom mě teda napadá, jak daleko by měly být od sebe kůly a jak daleko lana?
Zatím sbírám informace, je to plánovaný záměr zhruba do 2-3 let.
A na toho Kotyšana se Stando nezlobte, pokud to k něčemu pomohlo, tak alespoň tomu, že těm, kteří o takovém pěstování jabloní neměli ani páru jako já, to vnuklo myšlenku se do něčeho takového pustit a informace si už seženeme po svém. :D
Raději kapku štěstí než bečku rumu. Diogenes
Červík
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod StanislavKrejcar 3. 5. 2007 19:23

Proti panu Kotyšanovi opravdu v podstatě nic nemám :D ,jistěže spolu s panem Podlahou pro zahrádkáře v propagaci udělali dost.Jen ze zkušenosti a stezcích na jiných forech,vím,že u mnoha lidí nastoupila po počátečním dobrém úmyslu rozčarování a vystřízlivění.Při budování palmetové nebo jakékoli ovocné stěny počítejte s významným a nezanedbatelným nárustem úrody.Průměr z jednoho stromku činí až 50 kg.A dělat stěnu jen z deseti stromečků,nu proti gustu žádný dišputát.Doufám,že úrodu z jeho Receptáře bez problémů zpracuje.Ale to je jiná debata.
StanislavKrejcar
Návštěvník

Odeslat příspěvekod StanislavKrejcar 3. 5. 2007 20:16

A teď k tomu hlavnímu!Protože jsem byl upozorněn,že mám radit jednodušeji pro zahrádkáře tak se to pokusím napravit.Pro výsadbu palmet s oporou,na co se ptáte,a aby to bylo jednodušší,můžete použít již sadbu se zapěstovanou korunkou.Jen při objednávce uveďte výšku kmínku 70 cm.Vytyčte si předpokládanou řadu.Na konce řady zaražte kůly asi 2,5 m vysoké.V řadách vykopejte jamy pro sadbu ve vzdálenosti asi 1,7m od sebe.Spolu s výsadbou zarážejte k jednotlivým stromkům oporu aspoń také 2,5m ta nemusí být tak silná jako krajní kůly,Je dobré podle délky a množství stromků dát vodící kůly i do řady.Po vysázení stromků se v počátcích můžete jen starat o vydatnou zálivku,až do zámrazu,bez vyvazování a fixace,to nechte na následující jaro.Na jaře po vyrašení lístečků,se rozhodněte zda chcete mít plochou korunku ze dvou,třech nebo čtyřech základních větví.V případě dvou stačí natáhnout vodící fixační drát ve výšce 75-80 cm a protilehlé větvičky k němu jen připevnít tzn.na osmičku volně,nezkracovat.Pokud by jste se rozhodli pro tři až čtyři použijte ráhno s délkou na každou stranu 1 m,v té samé výšce jako u dvou.A dráty natáhněte na koncích ráhna,a větvičky k nim opět jen volně přivažte.Terminální výhon nechte volně růst bez zásahu.Jen doporučuji vyslepit pupeny do výšky 0,5-1m nad vyvázané spodní patro,a opět nechat odpovídající počet pupenů pro založení druhého patra.Drátěnku tedy dělejte v rozmezí 0,5-1m,případně ráhna.V prvním roce by jsem nezkracoval,nechal by jsem pořádně zakořenit a rozjet. druhým rokem by jsem provedl zpětný řez spodní větve(4+4),druhé parto (2+2 ) pro posílení stavby korunky.Je také možné v červnu-červenci udělat řez terminálu,s tím,že musíme počítat s vyčleněním větvičky jako nového terminálu.Tato úprava má za účel zbrzdit růst vzhůru a posílit vývoj obrostu.Takto se postupuje až do dosažení výšky 2,5m kde končí drátěnka.Další růst terminálu se reguluje ohýbáním dolů.
StanislavKrejcar
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Červík 5. 5. 2007 08:50

Děkuji za podrobný popis, vše jsem pochopila. Teď bych se chtěla zeptat jaká odrůda jabloně by měla být ta nejvhodnější. Nechala by se palmeta vypěstovat i ze Sparťanů? Uvažuji o zamýšlené délce zhruba 3,5-4m, nikoliv zádné latyfundie. Ten propagovaný Rubín mi zas tak nepřipadá honosný, spíš nad míru vychválený.
Tady v tomto návodu jste mi popsal sázení stromku kolmo k zemi, jsou ještě varianty, kdy strom se sází šikmo a větve se vlasně překřižují a vytvářejí "šachovnici", je v tom nějaký rozdíl?
Raději kapku štěstí než bečku rumu. Diogenes
Červík
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod StanislavKrejcar 5. 5. 2007 19:38

Každá odrůda má svoje a je těžké něco doporučovat,každý máme jinou chuť a jinou představu o tom co nám chutná.Nevidím důvod proč nepoužít Sparťana,dále je možné uvažovat o Rubinmegu(,Rubinstepu ale i Selena nebo Lipno není špatná odrůda.Při rozhodování o vhodné odrůdě by se dalo využít i podzimních ovocnářských výstav v místě,někde už i začínají umožňovat jednotlivé odrůdy ochutnat,a potom se již lépe člověk rozhoduje.Jednotlivé popisky odrůd má na svých stránkách plzeňský Fytoz,ten může sloužit k orientaci základní.
StanislavKrejcar
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Červík 5. 5. 2007 19:45

Díky za typ, tam to nemám daleko. :D
Raději kapku štěstí než bečku rumu. Diogenes
Červík
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod StanislavKrejcar 9. 5. 2007 08:19

Ještě se vrátím k šikmo sázeným jabloním.Tento způsob asi máte na mysli výsadbu lepáží,tuším,že se o nich zmiňoval i pan Kotyšan.Od této výsadby se všeobecně upustilo pro svoji náročnost a neefektivnost.Pro tento způsob pěstování by jsem doporučil podnože roubovat až ve výšce min.50 cm,a tím omezit možné kořenění z ušlechtilé části stromku.Stromky se sázejí v úhlu 45°k rovině pozemku.Je to dost náročný způsob na vedení a úpravy,které se musejí provádět každoročně.Drátěnka je v tomto případě nutností.
StanislavKrejcar
Návštěvník

Odeslat příspěvekod StanislavKrejcar 9. 5. 2007 10:34

Ještě malé upozornění,myslím nechat si vytvořit stromek kde je podnož vysoká minimálně 50cm a více,a teprve potom začíná ušlechtilý roub(základ korunky).Nermálně se roubuje na podnož 15-20cm vysokou.
StanislavKrejcar
Návštěvník

Další stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků