Hledám popínavou rostlinu do truhlíku na balkon

Nápady, tipy a rady o popínavých rostlinách či pro živé ploty

Moderátor: Moderátoři AbecedaZahrady.cz

Odeslat příspěvekod Anička 2. 4. 2006 22:07

Potřebovala bych poradit s výběrem popínavé rostliny do truhlíku na balkon, kde je trvalý polostín. Nemusí být kvetoucí, hlavně aby byl dlouho zelený, vytvořil stěnu a vyrostl co nejrychleji.
Anička
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Martin H. 3. 4. 2006 16:41

Dobře a velmi rychle rostou letničky. Musejí se ale každý rok vysévat znovu. Doporučuji určitě lichořeřišnici (je léčivá a poupata se nakládají jako kapary), také povíjnice, ale ta nekvete vůbec a ve stínu je málo hustá. Z trvalek je skvělý břečťan. Ten navíc tvoří hustou stěnu zelenou i v zimě, potřebuje ale velkou nádobu. Také přísavník (loubinec), ale ten opadává. Z opadavých kvetoucích rostlin v polostínu je nádherný zimolez japonský (kvete a silně voní navečer), dále klematic alpský a podražec.
Martin H.
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Martin H. 4. 4. 2006 08:48

[quote="Anička";Potřebovala bych poradit s výběrem popínavé rostliny do truhlíku na balkon, kde je trvalý polostín. Nemusí být kvetoucí, hlavně aby byl dlouho zelený, vytvořil stěnu a vyrostl co nejrychleji.c/quote]

Aničko, ještě jsem nad vámi přemýšlel... Co vlastně myslíte pojmem trvalýá polostín? Není to spíš stín?
Martin H.
Návštěvník

Odeslat příspěvekod s.karas@atlas.cz 4. 4. 2006 19:17

Mám dlouholeté zkušenosti s povijnicí nachovou. Kvete i na severní straně, voní a velmi rychle roste. Navíc je zcela nenáročná. Při prvním podzimním mrazíku však zmrzne. Na trhu je pestrá směs barev od bílé přez růžovou až po tmavě fialovou.
s.karas@atlas.cz

Odeslat příspěvekod Anička 4. 4. 2006 22:19

Ano je tam stín. Slunce tam svítí brzy ráno a to ještě jen chvíli. Mohli by jste, prosím zaředit fotku a popis povijnice nachové do vašeho katalogu? Děkuji.
Anička
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Martin H. 11. 4. 2006 10:29

[quote="Anička";Ano je tam stín. Slunce tam svítí brzy ráno a to ještě jen chvíli. Mohli by jste, prosím zaředit fotku a popis povijnice nachové do vašeho katalogu? Děkuji.g/quote]

Máte ji tam.

http://www.abecedazahrady.cz/default.as ... titem=2323
Martin H.
Návštěvník

Odeslat příspěvekod vizitix 12. 4. 2006 15:28

já newim,mě napadá okamžitě břečťan,,,
Unknown Pleasures
vizitix
Kolemjdoucí
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod daylight 16. 4. 2006 12:46

Co takhle podražec (Aristolochia)? Snáší stín, má hezké velké listy - akorát nekvete (což nemusí být na závadu) a - mrcha - na zimu nezodpovědně opadává. Nemá-li to opadávat, souhlasím s Fildasem, asi jen ten břečťan, ale ten má nemilé sklony rozežírat svými kořínky všechno, čeho se dotkne. Taková malá milá neopadavá kyselina...
daylight

Odeslat příspěvekod ziege 15. 8. 2006 12:24

a co takhle trubač kořenující, Campsis radicans.šlo by to také?a jak velký by potřeboval tak zhruba truhlík?rozměry.díky.a nebo jak velký by potřeboval truhlík břečťan.díky
ziege
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod ziege 17. 8. 2006 23:10

prosím poradíte mi někdo?moc prosím.a ještě jak se rozmnožuje rostlina Campsis radicans.prosil bych o přesný popis jak a co mám udělat.mam to na dvoře a chtěl bych to rozmnožit
děkuji všem za jakoukoliv radu
ziege
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Červík 8. 12. 2006 21:24

Zkoušela jsem trubač množit ze semen, která jsem si dovezla ze zahraničí, ale bez úspěchu.
Polodrěvitý řízek namočit do stimulátoru a zapíchnout do písku a ještě překlopit zavařovačkou - tak mi vzešlo vždycky vše a pokud jsem to šoupla ještě do skleníku, úspěch byl zaručen. Ale s touto rostlinou jsem to bohužel ještě nezkoušela.
Raději kapku štěstí než bečku rumu. Diogenes
Červík
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Návštěvník 17. 4. 2008 07:52

Zkuste třeba i Kobeu-Kobea modrá (Cobea scandens).Jde o letničku,která velmi rychle poroste celý balkon.Sice má mít slunce,ale i v tom polostínu myslím poroste. Semena se běžně koupí asi za 15 Kč.Existuje i bílá forma,ale ona kvete až v září a květy jsou sice velké a pěkné,ale v záplavě listů a výhonů moc vidět nejsou.
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Fidych 22. 4. 2008 21:41

Do místa s trvalým polostínem, nebo skoro stínem zkuste pnoucí hortensii (H.petiolaris). Roste celkem rychle, brzy zjara raší a v přistínění si libuje. Pěkně a dost kvete bílými vonnými květy, je i hustě olistěná a krom občasného přídavku rašeliny s ní nemám žádnou práci ani starost (nerada sucho). Mšice se jí zatím vyhýbaly a na choroby taky netrpí :-)) .
Fidych
Zahradník

Odeslat příspěvekod ottova 22. 4. 2008 23:54

Můžete to i kombinovat. Břečťan z mé zkušenosti roste bezvadně v jen trochu širším truhlíku, měla jsem ho ve zhruba 25 cm na šířku, odkud šplhal po stěně i stropu balkónu. K němu jsem vysazovala na léto modrobílou povíjnici, kterou jsem nechávala pnout po takovém nepoužitelném smetanovém obrazovém rámu a pokud nebylo moc horké léto ( balkón byl na jižní stranu), byla to skutečně úchvatná podívaná a ještě voňavá ;-)
ottova
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Fidych 23. 4. 2008 00:17

Jestli by břečťan hortensii časem nedusil, ona není zas tak rozpínavá. Letničky se derou navrch, a další rok jsou nové, ale tyhle dva by se musely po čase určitě rozsadit.
Ani nevíme, jak velký (a hluboký) je truhlík, který jepotřeba osázet :hm
Fidych
Zahradník

Další stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků