Co musím udělat s mišpulí, aby byla poživatelná?

O pěstování jahod, malin, rybízu a dalších druhů ovoce

Moderátor: Moderátoři AbecedaZahrady.cz

Odeslat příspěvekod Slunečnice 5. 1. 2006 17:17

Máme na zahradě starou mišpuli, ale plody se nedají jíst. Poradí mi někdo, co se s nimi musí udělat, aby byly poživatelné? jinak jsou totiž tvrdé a nechutné.

// adamek.jan - editoval jsem nazev threadu
Slunečnice

Odeslat příspěvekod Návštěvník 16. 1. 2006 15:29

Mišpule se mají sklízet až po přejití prvními mrazíky. Pak změknou a zesládnou. Ale ani tak není nic moc.
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Pickuper 17. 1. 2006 14:47

Skunečnice:Mráz je to čím si ty plody musí projít! Jsou jedlé až po přejití mrazem. Proto mají na stromě zůstat až do prvních mrazíků a déle, kdy je lze po změknutí (zhniličkovatění) jíst syrové přímo ze stromu, nebo je utrhnout už v listopadu a skladovat několik týdnů do změknutí v přepravkách. Plody obsahují hmotu, která chutná jako pikantní marmeláda. Nejlepší způsob jedení je odtrhnout stopku a obsah mišpule vytlačit do pusy. Někdo preferuje vybírání lžičkou. Pak ještě musíš vyplivnout několik velkých semen. Začátečníci přistupují k požívání mišpulí nejdříve s nedůvěrou, ale jak si na ně jednou zvyknete, mohou se začít zdát návykové. Obzvlášť když v zimě stojíš na už holé zahradě a konzumuješ je přímo ze stromu.

Další použití:
Zpracovávají se na kompoty, ale hlavně (pro značné množství pektinů snadno rosolovatí) na rosoly, povidla, marmelády a různé pasty. Užívá se jich i k výrobě různých likérů, dají se údajně i sušit podobně jako hrušky, někdy se konzervují společně s jinými plody - do směsí jsou dobré např. borůvky, jeřabiny, dřínky, šípky, jablka a hrušky. Ze zralých plodů se vyrábí rosoly s přidáním jablečné šťávy v poměru 1:1 a také sirup, který se podává pro svůj stahující účinek (obsahují třísloviny) malým dětem při průjmech. Používají se i ke kořenění nápojů. Než přejdou prvními mrazy nebo dojdou uložené ve sklepě (kolem Vánoc), mají natrpklou navinulou chuť a v tomto stavu se přidávají k ovocným moštům a vínům, kterým takto svým značným obsahem tříslovin zvyšují trvanlivost. Přemrznuté změklé plody obsahují 75% vody, 7,5% vlákniny, okolo 10% cukrů, dusíkaté látky, stopové prvky a vitamíny (železo, vitamín C..), organické kyseliny, z nich pak nejvíce kyselinu jablečnou. :wink:
"a ja cekal, ze budes tak nejak jednodussi clovek, ktery kdyz mu nekdo nekyve hlavou na ty jeho blbosti, tak holt mu to hlava nepobere a musi davat vsem pres drzku. No proc ne, tim vice se potvrzuje to, co se tu o tobe rika." Goes
Pickuper
Kolemjdoucí
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Martin H. 17. 1. 2006 15:09

Nesouhlasím, že jsou nic moc. Já mišpule miluju. A připadají mi lepší než mnohé jiné ovoce. Je to věc osobních chutí. :)
Martin H.
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Návštěvník 18. 4. 2006 09:47

Martin H. píše:Nesouhlasím, že jsou nic moc. Já mišpule miluju. A připadají mi lepší než mnohé jiné ovoce. Je to věc osobních chutí. :)//quote]


Dobrý den. Krásně jste to napsal. A navíc se nedá ani chuť pořádně popsat, pokud tu chuť již neznáte z dřívější doby. Pěkný den přeje Stanislaw.
Návštěvník

Odeslat příspěvekod 1carly8 10. 9. 2006 14:50

Ako dieta sa pamatam,ze moj dedo daval na jesen mispule do sena na povalu a pred Vianocami sme ich jedavali uz zmaknute ako hnilicky.Boli bajecne! :P
1carly8
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Návštěvník 15. 2. 2007 13:20

Mam na podzim zasazenou mispuli, a uz ted se tesim, az sklidim prvni plody. Doufam, ze me nezklamou. Nevite nekdo, kde se daji sehnat navody na vyrobu vsech tech prima veci, ktere tu uvadel Pickuper? Diky. Jana
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Kateřina Hradová 16. 2. 2007 17:08

Jano,
můžu přispět receptem od pratety na domácí víno z mišpulí, ale nezkoušela jsem ho.
V jednom litru vody rozpustíte kilo cukru. V této vodě spaříte pět kilo zralých mišpulí. Po vychladnutí se vzniklá směs lisuje, přidá se polovina balíčku živné soli, pět gramů kyseliny citronové (nebo osm gramů kyseliny vinné), vzklíčené kvasinky (bordeux nebo burgundské) a vše necháme kvasit.
Kvalita mišpulí nebývá vždy taková, jaká by pro výrobu vína měla být, a víno má pak trpkou chuť. Abyste tomu zabránila, musíte nechat mišpule uležet - změknou a zesládnou.
Ať se zadaří - a dejte vědět, jak víno chutná:)
Kateřina Hradová
Moderátorka
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Kateřina Hradová 3. 3. 2007 00:15

Pokud vás zajímají recepty na dobroty, v nichž využijete mišpule, mrkněte na článek Petry Nachtmanové Téma z diskuze: Jak se starat o mišpuli a co s jejími plody?: http://www.abecedazahrady.cz/default.as ... rticle=931
:P
Kateřina Hradová
Moderátorka
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Petra Nachtmanová 22. 3. 2007 14:13

Mišpulová zavařenina

1 kg mišpulí, 1 velký citron, 3 hřebíčky, 600 ml jablečného moštu, 1 kg cukru, med, smetana

Umyté a nakrájené ovoce s hřebíčkem a moštem vaříme, dokud plody nezměknou. Rozvařenou hmotu propasírujeme a doplníme množstvím cukru odpovídajícím třem čtvrtinám její váhy. Znovu svaříme a horké naléváme do lahví. Před podáváním rosol rozšleháme s medem do změknutí , nalijeme do pohárů a ozdobíme šlehanou smetanou.
Petra Nachtmanová
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Hajoska 10. 4. 2007 11:09

Mohl by mi někdo, prosím, napsat, jakých rozměrů a tvaru(myslím např.keř či strom) se mišpule dorůstá. Vaše příspěvky mě oslovili, docela bych si ji ráda sehnala. Dá se koupit běžně v zahradnictví nebo mám hledat v nějakých speciálkách? Díky za odpověď !
Mějte pěkný den !
Hajoska
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Hajoska 10. 4. 2007 11:13

Omlouvám se, příspěvky mě samozřejmě oslovily a ne oslovili. :o)
Mějte pěkný den !
Hajoska
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Petra Nachtmanová 13. 4. 2007 15:29

Milá Hajosko!
Mišpule roste jako keř nebo strom do výšky max. šest metrů. U nás je to ale hlavně Mespilus germania, což je menší stromek. Podívejte se třeba sem na obrázek, pro lepší představu: http://www.jidelny.cz/show.asp?id=287

Pěkný den!
Petra Nachtmanová
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Josef Zavřel 19. 11. 2007 19:48

Dobrý večer.Chci se vrátit k původní otázce.Mišpule je velmi chutná až po přejití prvnímy mrazy.Pak zhniličkovatí a je vhoná na džemy,marmelády a podobně.Můžete vyzkoušet ledacos.Hezký večer.
Josef Zavřel
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Taiko_CZ 20. 12. 2007 16:24

Dobrý den,

kde se dají sehnat semínka mišpule a dalšího méně známého ovoce? Tady v Opavě v zahradnictví nic takového nemají. A nemůžu sehnat ani čerstvé plody, abych z nich získal semínka.

Prosím poraďte. Anebo mi rovnou zašlete pár semínek poštou :-)
Permakultura mě opravdu zaujala. Jednou budu mít krásnou a zdravou ekozahrádku :-)
Taiko_CZ
Návštěvník

Další stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků