Orchidej Phalaenopsis - jak na ni

Diskuze na téma domácího pěstování orchidejí

Moderátor: Moderátoři AbecedaZahrady.cz

Odeslat příspěvekod nuoto_a_farfalla 18. 8. 2009 06:58

já jsem dešťovkou taky párkrát zalívala, ale v paneláku a bez balkonu je to problém...takže jen co jsem si odvezla z chalupy...no jinak doma zalívám vodou, co zbyde v konvici na vaření...takže je převařená, sem tam k tomu přidám destliku...ale až budeme zase doma, tak se na to podívám a zkusím to nějak lépe vymyslet s vodou.
Já jsem si taky všimla, že některé voní, některé docela dost, jiné méně a každá v jinou denní dobu....zajímavé
nuoto_a_farfalla
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod ivkag 18. 8. 2009 08:16

Marcelko máš krásné kousky,paráda :tleskani :tleskani
ivkag
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Kamík 18. 8. 2009 08:34

Tak dneska ráno jsem se koukala na tu orchidejku jak na ní mám keiky a krásně roste jako z vody už i první kořínek začíná krásně rašit. Dneska asi vyfotím, abych ten vývoj měla zdokumentovanej. :-) Jinak mě voní taky ta žlutá a ráno voněla trošičku i ta vínová.
Kamík
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Daniel Bozner 18. 8. 2009 09:17

Některé Phaly opravdu voní, ten fialovožlutý a červený miniPhal a pak mám červeně puntíkatý phal a ten voní nejvíce. Ale na Miltoniopsis nemají ten provoní celý obývák a to má zatím jen 10 květů. Pěkně se doplňuje s voskovkou ta voní v obýváku v noci a Miltoniopsis ve dne takže můžem voňavky vyhodit.
Daniel Bozner
Moderátor

Odeslat příspěvekod Kamík 18. 8. 2009 09:26

Tááák fotečky keiky jsem přihodila do alba. :-)
Kamík
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod jakuku 18. 8. 2009 09:28

Zdravím Marcelu hned jsem koukla do tvýho alba moc pěkné orchidky :tleskani :-)
Jana
jakuku
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod blátotačka 18. 8. 2009 09:48

Oluskacz - můžu, já to nevzdávám, ale aby mi jí ta plíseň nezahubila, už tak je na tom chudák bledě... Mimochodem, jak dlouho míváte marody na mechu?
blátotačka
Návštěvník

Odeslat příspěvekod karkulkacz 18. 8. 2009 09:52

Pro holky z Prahy a okolí mám zprávu, že substrát od Lukscheitera prodává květinářství Calisie na Francouzský, takže nemusíte čekat na výstavu nebo tak.
Jinak mám dotaz k přesazování, které mi moc nejde. Včera jsem našla u jedné kvetoucí orchidejky plíseň v květináči, tak jsem jí vyndala, vysypala rozpadlý substrát a ostříhala špatné kořeny. Nicméně jsem použila stejně velký ale jiný průhledný květináč, ale prostě se mi nedaří tam už ty kořeny narvat. Samozřejmě na několika místech popraskaly a ještě jsem dost nad květináčem, i když orchidej drží. Substrát se tam nevešel skoro žádný a jsou tam místa bez substrátu a nijak se tam nedostanu. Jak tohle řešíte?
karkulkacz
Návštěvník

Odeslat příspěvekod ivkag 18. 8. 2009 09:58

Určitě bych dala větší květináč ,ať má holka pohodlí :-)
ivkag
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod kandl 18. 8. 2009 10:10

Větší květináčurčitě.Něco o přesazování je tady.http://haki1.rajce.idnes.cz/Phalaenopsis-presazeni/a ještě tady http://www.abecedazahrady.cz/Orchideje/ ... fault.aspx
kandl
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod karkulkacz 18. 8. 2009 10:27

No jenže já pořád nemůžu najít vhodnou velikost. Ten standardní, v kterém se prodávají je o dost menší než se mi podařilo sehnat, takže zase přesazovat do o dost většího se mi nechce. Kde nakupujete různé průměry těch průhledných květináčů?
karkulkacz
Návštěvník

Odeslat příspěvekod karkulkacz 18. 8. 2009 10:41

Kolik má vlastně průměr ten běžný květináč?
karkulkacz
Návštěvník

Odeslat příspěvekod kandl 18. 8. 2009 10:46

Sehnala jsem v květinářství tyhle. Obrázek Obrázek Nejsou sice úplně průhledný,ale na kořeny je dobře vidět.Průměr je 17 cm.Pro jistotu jsem přidělala pár větracích otvorů.
kandl
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod kandl 18. 8. 2009 10:55

Tak jsem změřila ty běžný,některý maj 11 cm některý 12 cm.Dneska jsem zrovna přesazovala,do průměru 17cm.Doufám že jim to bude vyhovovat.Pár jich mám už takhle přesazenejch a jsou vpohodě.Tady se dají květináče objednat.http://www.orchidejdodomu.cz/
kandl
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod gemma 18. 8. 2009 11:31

Pro karkulku: Příště před přesazením oklepanou a ostříhanou namoč do nádoby s vlažnou vodou, tak o teplotě těla, tak za 20 minut kořeny nacucnou a změknou a dají se mnohem líp ohýbat a nepraskají.
Běžná velikost je opravdu 11-12cm, u nás v Baumaxu mají ještě 13 ,15 a 17, dokonce i přes 20cm, tam jsem našla na cymbidko, abyh mu viděla na kořeny, ale menší nemají
Musí se dávat pozor, ty 17cm květináče hodně pomalu vysychají, mám v nich dva phalenopsy, díry ve dvou až třech řadách a i když namáčím tak za 14 dnů, ten vnitřek stejně moc neproschne, ale oni mají kořeny spíš po obvodu a zatím od ledna prospívají dobře.
gemma
Návštěvník
Uživatelský avatar

Předchozí stránkaDalší stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků