Orchidej mini.

Diskuze na téma domácího pěstování orchidejí

Moderátor: Moderátoři AbecedaZahrady.cz

Odeslat příspěvekod Moravanda 9. 5. 2009 13:29

Obrázek Obrázek Obrázek

Dnes jsem dostala od dcery k MDM novou orchidejku a to Mini Phanelopsis. Je to moje vůbec první mini. Tak Vás všechny prosím, můžete mi tady napovídat jak na ni :-)) :!:( A jen tak pro zajímavost, je to Žofka ;-) )

Dneska jsem se dočetla, že existuje taky Mini Cymbidium, které prý není tak náročné na změnu teplot :hm . Máte s ním někdo zkušenosti ?
Moravanda
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod dama 55 10. 5. 2009 14:43

Tvoje Žofka je krásná květinka. Já mám miniphaly dva, myslím, že jsem to tu i psala. Jeden mám z výstavy ve Fatamorganě a teprve dnes mu uvadá jeden kvítek, jinak kvete celou tu dobu beze změn. Když jsem ho kupovala, ptala jsem se, zda se o něj starat stejně jako o velký Phal. a pan prodejce, vypadal, že o tom něco dost ví, mi sdělil, že je to úplně stejné, jen je třeba myslet na to, že se častěji zalévá, protože má malý květináč a tím častěji vysychá.Aby vyschnul zcela, není pro něj dobré. Z toho malého kaktusového květináčku 6cm jsem ho přesadila do kelímku od jogurtu - s průhlednou stěnou a vesele si v něm vegetí. Má sice jen tři zelené lístky, ale květy jsou docela velké. Druhé mini je asi poravdu Doritis, jak mi tu děvčata psaly a má lístků hodně, ale už odkvetlo a je celkově celé drobnější. Momentálně mu ze středu vyráží další list.
dama 55
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Moravanda 10. 5. 2009 14:50

Já vůbec nevím co je to za druh, nebyl tam lísteček :hm . Ale co jsem tady četla od vás, tak má být náročnější na pěstování. Nebo ne ?
Moravanda
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod dama 55 10. 5. 2009 15:07

Mně ten mládenec řekl, že ne, že je to stejné. Já jsem se ho speciálně ptala na to, zda se o ni starat nějak jinak a upozornil mě jen na to zalévání - což je pochopitelné, že malý květináček vyschne dřív, než veliký. Ty máš ale nějako miniobryni, to já mám fakt maličkou rostlinu, která má až překvapivě velké květy. Ta Doritis je malá celá i s květy a lístečky. Jestli to umíme pěstovat se uvidí, až bude mět znovu kvést. Na té mojí nic poznat není, kvete, má zelené listy, nikde flíčky, zelené kořínky v kelímku, myslím, že se má dobře. Lísteček v ní taky nebyl. Já sem vložím fotku, jdu ji hledat do archivu.
dama 55
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod dama 55 10. 5. 2009 15:12

Obrázek Obrázek První by měla být Doritis, druhá, ta bílá s tmavým pyskem je miniphalaenopsis. Snad jsem vybrala fotky, na kterých je něco vidět.
dama 55
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Moravanda 10. 5. 2009 15:13

No ona zas není tak velká, to jen dělá ta fotka. A taky ji až odkvete budu muset přesadit a narovnat. Chudák uplně leží a kořínky má venku :-/ . Tak jsem ji šla schválně změřit. Výška 25 cm a květ 5 na 4 cm.

NO TY JE MÁŠ NÁDHERNĚ ZBARVENÝ :tleskani
Moravanda
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod dama 55 10. 5. 2009 15:14

Takže je to přesně obráceně, leč vložila jsem to tam jinak. Obě jsou v kelímku od jogurtu a pro větší stabilitu posazené do větší sklenice s kamínky na dně, aby náhodou nestály nedopatřením ve vodě.
dama 55
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod dama 55 10. 5. 2009 15:19

Tyhle měly taky všechno venku, kořeny, květináček tak malý, že se kácela celá rostlina. Já jsem to ale hned po přinesení bafla, květ, nekvět, dala do kelímku od jogurtu a opatrně jsem jí jen dosypala substrát kolem, aby se kořínky nepoškodily. Myslím, že si ani nevšimla, že se s ní hnulo. Skoro bude na přesazení už zase. Objevila jsem i vhodný kelímek. Je v něm hnusnej, sojovej jogurt, ale já se obětuju, sním ho a kytinka bude mít zase průhledný květináček. Já na ty kořeny chci vidět.
dama 55
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Moravanda 10. 5. 2009 15:28

Tak to se objetuješ hodně. Měla jsem ho jednou a šel celej slepičkám :-/
Moravanda
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod dama 55 10. 5. 2009 15:34

Myslíš takovej ten -kelímek je kulatý nahoře, hranatý pak a v tom je cosi jogurtovitého, červené želé a zelený, lepivý agar? Hnus fialovej, ale kelímek je úžasnej, přesně ten rozměr co potřebuju a je bez potisku, čistě průhledný.Oběť je nutná, do čeho bych to jinak dala? Takhle malý průhledný na trhu není.
dama 55
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Moravanda 10. 5. 2009 16:16

Já už nevím, skočila jsem na to jen jednou :!:
Moravanda
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod dama 55 10. 5. 2009 16:39

Já jsem do dna kelímku i do stran udělala horkým hřebíkem spoustu děr a teď jsem koukala, že ta odkvetlá prolezla kořenama ven těmi dírkami ve dně. Čímž bude muset nutně do jiné nádobky. Hnusný jogurtek budu mít nejspíš už dnes k večeři a zítra bych to přesadila. Však už mám v kufru v autě další pytel s kůrovým substrátem. Rovnou jsem si jen tak mezi řečí koupila další Phal.Nešlo odolat! :mrgreen:
dama 55
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Moravanda 10. 5. 2009 17:03

:-D tak to je dobrý :tleskani . Myslím ten kup :!: Taky mini ?
Moravanda
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod dama 55 10. 5. 2009 17:54

Ne, obyčejnej Phalaenopsis, jen je tmavěfilový s bílými očky u středu. Měla jsem si něco vybrat k svátku matek, tak jsem si řekla, proč to odkládat, ještě by se časem zapomnělo, že jsem vlastně matka bez kytky.Takže když jsem jela od mé maminky, neodbočila jsem vlevo domů, ale zcela překvapivě vpravo, a tam, Baumax, představ si!
dama 55
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Danielka.9 10. 5. 2009 17:58

Dani mini rostlinky máš krásné, ale ten růžový bude Doritaneopsis. :hm Na Doritis má moc široké lístky, ty by měl víc úzké. Já jsem už Doritis měla, přivezla jsem si ho z Polska, jenže mi uhynul. :oboze Prodával ho na tržnici a byla mu tam asi zima, zřejmě se nachladil. :oboze
ať nám kvetou kytičky
Danielka.9
Návštěvník
Uživatelský avatar

Další stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků