jablone,baleriny

Rady o pěstování jabloní, hrušní, mišpulí či oskeruší

Moderátor: Moderátoři AbecedaZahrady.cz

Odeslat příspěvekod StanislavKrejcar 9. 3. 2008 21:36

Ano stejně jako Solax.
StanislavKrejcar
Návštěvník

Odeslat příspěvekod abudikova@seznam.cz 25. 12. 2008 18:49

Sloupovité jabloně prodává zahradnictví Chovanec v Lipníku nad Bečvou. Tisíc kilo z jabloně je určitě "kachna", ale vypadají pěkně, nemusí se stříhat, jsou to kvalitní odrůdy a v řádu desítek kg se dá sklidit. Opravdu dekorativní i účelové. Sklizíme.
abudikova@seznam.cz

Odeslat příspěvekod Karen Válková 5. 3. 2009 08:57

zdravím vás a mohu se přidat? Co se týká pěstování stromů jsem začátečník a tak hledám radu. Máme na zahradě starou jabloň, které však nese výborná jabla ,která se dají jíst hned po sklizni a přitom se dají zároveň i uskladnit skoro do jara.Jenže byla špatně vedená moc do výšky a nakonec se zalomila. Proto jsem ji před dvěma lety celou seřízla.Viděla jsem to na cizí zahradě. Strom znovu vyrazl a vypadal dobře. Jenže vloni v létě se oběvila na kmeni houba.Podle rady v obchodě jsem koupila postřik a zabral houby zaschly a opadaly. Jenže teď jsou tam znovu.Nevíte někdo co s tím??Pokusím se vložit fotky.Předem děkuji
Ahoj všem Karen a Džesinka
Karen Válková
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Karen Válková 5. 3. 2009 09:03

Obrázek Obrázek
Ahoj všem Karen a Džesinka
Karen Válková
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod kejki3 6. 3. 2009 11:18

Uřízněte pár větviček na rouby zakopejte v rohu zahrady. Sežeňte si podnož - zkuste zahradnictví nebo školky. Naroubujte.
Ten strom je na konci cesty, i když dalším postřikem zlikvidujete houbu, podle odumírající kůry to nezvládne. Není vidět, jestli dole nejsou zmladky podnože, pak by se dalo na místě roubovat na ně - strom by měl stejné růstové vlastnosti.
„Ale proč? Aby to bylo v rozkladu? Aby se to totálně rozvrátilo. Proč?“
kejki3
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Karen Válková 6. 3. 2009 14:49

Tak to jste mě nepotěšil, naroubovat to asi nedokážu. :'( ale já si to myslela ,že to asi už nepůjde dál.Ta kůra se poškodila při odřezávání koruny stromu. Loni už měla první jablka po tom zmlazování.Dole u kmenu vyrůsta v létě spousta proutků teď tam není nic. Já je poctivě odsekávala.Soused má naší jabloň naroubovanou na svém stromě.takže rouby seženu ale provést to bude muset odborník.Přesto moc děkuji.
Ahoj všem Karen a Džesinka
Karen Válková
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Karen Válková 12. 3. 2009 13:36

Smím se ještě na něco zeptat?
Mám na zahradě několik mladých stromků, všechny jsou vysazené maximálně 3 roky.Jsou to jabloň,ryngle, švestka ,broskvoň a jedna letitá meruňka. Je vhodné tedˇzjara ke kmínku přihrnout koňský hnůj? Na podzim jsem jej neměla.Je čerstvý nezaležený.Mám strach jestli jím tím víc neublížím nežli prospěju. Jinak Ještě tam roste stromkový rytíz a angrešt,dále keře rybízu a josty .Jiné roky jsem přihrnovala na podzim slepičí hnůj zaležený, ale loni jsem to nestihla.Předem děkuji za radu.
Ahoj všem Karen a Džesinka
Karen Válková
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Daniel Bozner 12. 3. 2009 20:07

No pokud moc nerostou tak ano ale ne úplně ke kmínku jen kolem až po obvod koruny. Jestli mají velké přírůsky , nedejbože vlky tak bych to nedělal jinak se z těch přírůstků zblázníte 8-S .
Daniel Bozner
Moderátor

Odeslat příspěvekod Karen Válková 13. 3. 2009 17:29

Přírůstky to znamená jestli moc roste větví? To nedovedu posoudit,ale takové ty výhony po kmeni ty tam zatím nejsou .Loni se u meruně objevily a odstranila jsem je pak se už neobjevily. Tak já to udělám, díky za radu.
Ahoj všem Karen a Džesinka
Karen Válková
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod StanislavKrejcar 22. 3. 2009 19:04

POKUSÍM SE vysvětlit termín Přírustek na rostlině-není to nic složitého! Každá rostlina v době svého vegetačního období(ale i mimo něj) roste.Projevuje se to prodlužováním větviček a letorostů.Roční přírůstky u dřevin se poznají snadno tím,že konce větviček jsou zpravidla hladké a zelené nevyzrálé.Toto se pozná též většinou i odlišnou barvou listů,letošní přírustky mají listy světle zelené,starší tmavě zelené.Přírůstky signalizují pěstiteli dvě zásadní věci,nadměrné přehnojení nebo naopak nedostatečné hnojení a vyčerpání půdy v dosahu kořenů.Obé může být na závadu.
StanislavKrejcar
Návštěvník

Odeslat příspěvekod StanislavKrejcar 22. 3. 2009 19:21

Ještě si dovolím svůj názor k osudu té Vaší jabloně.Ono je stáří a stáří.Odrůdy jabloní před třiceti a více lety byli i dobré a výborné.Matčino,Zvonkové,Anýzové,Sudetská reneta,Hvězdnatá reneta,Holovouský malináčJen vyžadovali větší a soustavnější ochranu(ale to i ty dnešní)ale více se pěstovali coby vysokokmeny.Likvidace a vykácení jde udělat vždy a měla by to být až ta poslední akce.Pokud Vám vadí nevzhlednost starého kmene,a nevadilo by Vám toto opatření zkuste kůru odrhnout natřít balakrylem omotat rabicovým pletivem a natáhnout vápennou omítkou.Může se to zdát šílené,ale toto funguje na pár zahrádkách v okolí,kde se nechtěli vzdát sezení pod stromem.
StanislavKrejcar
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Karen Válková 27. 3. 2009 09:00

Díky za vysvětlení a rady.Přírůstky jsem pochopila a myslím si ,že jsou přijatelné.Nešlo mi o stáří jabloně,ale o tu houbu co se jí objevila na kmenu.Taky mám pod ní lavičku s výhledem na výběh kačen ale hlavně poskytuje stín. :-) Mám strach aby se ta houba nerozšířila na ostatní stromky.O kus dál rostla ještě jedna jabloň ale se zimnímy jablky a ta tu houbu měla jako první. Jablka z ní se nedala používat na nic a tak jsem ji zrušila,jenže už asi bylo pozdě a ta houba se další rok objevila tady u toho stromu.A tenhle strom rodí báječná jablka, ale to už jsem psala. Jinak jsem již zasadila nahoře další jablůňku,ale mám jí teprve druhou zimu, takže na ovoce si ještě budeme muset počkat.No zatím jsem si koupila nějaký postřik na houbu v zahradnictví a postříkala jsem ty výrůstky. Loni to pomohlo a houby uschly, vyloupaly se, jenže tak v únoru se objevily znovu.Zatím postřik nic nedělá. :'( .Možná až bude slunko.poradíte mi lepší postup nebo konkrétní postřik? Oni mi v obchodě řekli,že od loňska bylo velké množství postřiků zakázaných., a sami nevěděli co mi doporučit. Zdravím Karen
Ahoj všem Karen a Džesinka
Karen Válková
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod StanislavKrejcar 6. 4. 2009 20:51

Ano,Zemědělský odbor EU,vydal nařízení závazné pro všechny členské státy EU,o omezení nebo úplném zrušení používání některých fungicidů a insekticidů.Sice je to hlavně zaměřeno na profesionální pěstitele a producenty,ale je samozřejmé,že se s nimi svezou i zahrádkáři a drobnopěstitelé.Je smůlou,že v mnohém se zatím nenašla odpovídající šetrná náhrada.Ale jestliže na jedné straně voláme po biopěstování a bioprodukci,budeme se s tím asi muset smířit,i když nevím jak se ten boj podaří zvládnout.Profesionálové z toho mají obavu,jak dokáží ochránit a udržet zásobování zákazníků.Ve standartech i z toho důvodu došlo ke změnám a stali se "benevolentnější".
StanislavKrejcar
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Karen Válková 7. 4. 2009 20:47

To je všecko pěkný, ale kdyby aspoň v obchodě uměly poradit. :shock: Ty ženský se fakt snažily, pročítala návody a koukala do nějaké chytré knihy, ale nakonec stejně nevěděla co mi poradit za postřik. :pozor Dala mi to co jsem předtím měla na plísně a houby i na rajčata nebo brambory. Aspoň uznala:" Já fakt nevím" a bylo to :lol: :lol:
Ahoj všem Karen a Džesinka
Karen Válková
Návštěvník
Uživatelský avatar

Předchozí stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků