Orchidej Phalaenopsis - jak na ni

Diskuze na téma domácího pěstování orchidejí

Moderátor: Moderátoři AbecedaZahrady.cz

Odeslat příspěvekod burbulka 26. 3. 2009 09:54

to mne mrzí :-(, ale určitě se ještě někde objeví a nebo ještě krásnější a zase budeme závidět my všichni :-) ...... a to byla holka šoupnutá tak v koutku mezí pár zbytkama orchidejek v bauhausu...
burbulka
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod burbulka 26. 3. 2009 10:00

Jak jste tady řešili ten subtrát, tak mi to nedalo a šla jsem prohlédnout sáček od mého subtrátu z OBI, a dočetla jsem se, že je z vytříděné piniové drti...obrázek přikládám....zatím v něm mám dvě asi měsíc přesazené a obě jsou ok - jedna z nich je v tom hydroponickém květináči a od té doby jí vyjela dvě nová poupata a ani jeden květ neshodila (byla přesazená hned po nákupu v květu - takže obr šok :-! 8-S )Obrázek
burbulka
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod dama 55 26. 3. 2009 10:00

Burbulko, krásné kousky jsi si vybrala, kdyby nebyla tahle kráska zastrčená, jak říkáš, určitě by tam už nebyla.
Caitlin, k tomu opadávání poupat mám dva tipy. Buď má rostlina málo výživy a ty poupata prostě pak nemá sílu udržet, nebo se na ni občas trochu nevhodně otvírá okno a ona je třeba chvilku v průvanu. Spíš bych ale tipovala to první. Málo síly na to, aby všechny květy udržela a otevřela se i poupata - přihnojit, nebo přesadit.
dama 55
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod kočičí 26. 3. 2009 10:18

Cherillka píše:No spíš bych řekla, že to vypadá jako stvol - i ta barva.... :?: Ale nevím, budu to pozorovat a kdyžtak to zkusím nafotit znovu a lépe.... :hm Ale zatím díky za názory. Jinak to Cymbidium je opravdu krásné... :tleskani Taky se mi líbí, ale nevím, kam bych ho dala - četla jsem, že chce spíše chlad. Kolik takováto krása stála??? (jestli se můžu zeptat?) :?: :?: :?:


Obrázek Obrázek
No dost se mi zdá - 520 - ale myslím, že za to stojí, mám ho v ložnici, tam je tak 18 stupňů a větrám přes vedlejší místnost, aby nechytil průvan. Květy na ukázku...
kočičí
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod kočičí 26. 3. 2009 10:19

Burbulko, je jako batikované hedvábí.
kočičí
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Caitlin 26. 3. 2009 10:23

burbulko já jsem si o víkendu koupila stejný :)Předtím jsem měla od jiné firmy, která má podobný název, ale je příliš zemitý.

dama55: jak jsem již psala nejedná si již o poupátka, ale o rozvinuté květy. Ona už odkvétá a květy sesychají a opadávají, což je samozřejmě normální, jen nechápu proč je začíná shazovat zezhora a ne zespod :)
Caitlin
Návštěvník

Odeslat příspěvekod burbulka 26. 3. 2009 10:28

no vida, Caitlin :-), taky si z něj měla radost, že?

Kočičko, já zase tobě závidím toho tvého obra :-D, určitě bys za něj dala i víc, protože takový krasavec opravdu nemůže zůstat v obchodě....udělala jsi rozhodně dobře :-)
burbulka
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod dama 55 26. 3. 2009 10:29

Pak tedy na ně Caitlin opravdu jde odněkud shora studený vzduch. Normálně odkvítají ty nejstarší odspodu,samozřejmě.
Substrát neznám - a ten od Agro, co tu ukazovala Dagmar včera, ten snad nejmíň chválí všichni, právě, že je zemitý. Prý přesít a nechat si to, co zůstalo v cedníku a ne to, co propadlo skrz. Mně doporučili toho Lukscheitera a rostlinám se v něm líbí. Však jsem taky pádila hned pro další. Předtím jsem sázela jen do čisté kůry.
dama 55
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Caitlin 26. 3. 2009 10:33

burbulko, popravdě, ještě jsem pytlík neotevřela :) ale v tom obchodě měli i ten, co jsem měla předtím a už při ohmatu obou pytlíků je poznat velký rozdíl.
Caitlin
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Caitlin 26. 3. 2009 10:35

dama55 je to možné, avšak ten stvol je poněkud zahnutý dolů, takže ty květy nejsou oproti jiným na tom stvolu výš. Ale myslím, že to snad nebude mít nijak zvláštní význam, akorát možná tentokrát stvol neporoste dál, nebude tvořit další poupátka, ale bude se muset zastřihnout. Nevím, uvidí se :)
Caitlin
Návštěvník

Odeslat příspěvekod burbulka 26. 3. 2009 10:36

právě, že mi tenhle přišel pěkně hrubý, žádná drť tam není...za chvilku sem hodím fotku, jak vypadá obsah, ale píšou na obalu, že je z pinií....což jsem samozřejmě při nákupu ani netušila :-D
burbulka
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod dama 55 26. 3. 2009 10:41

Caitlin píše:dama55 je to možné, avšak ten stvol je poněkud zahnutý dolů, takže ty květy nejsou oproti jiným na tom stvolu výš. Ale myslím, že to snad nebude mít nijak zvláštní význam, akorát možná tentokrát stvol neporoste dál, nebude tvořit další poupátka, ale bude se muset zastřihnout. Nevím, uvidí se :)

On může klidně růst dál i za tím opadlým květem. Když přinesu novou kytku a opadne nejmenší poupě na vršku, roste tam potom stvol dál a vytvoří se nová poupátka a ta už zůstanou. Jen je tam po tom opadlém mezera, ale roste, jen to chvíli trvá, než se rostlina aklimatizuje. A ten Phal. to dělá prvně, nebo vždycky?
dama 55
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Caitlin 26. 3. 2009 10:43

Právě, že mi taky přišel dost hrubý, tan druhý byl skoro jako bych kupovala normální substrát na pokojové sortliny. Je sice skoro 2x tak drahý, než ten co jsem měla, ale rozhodně bude kvalitnější a to se vyplatí, než chudinky orchidejky trápit.
Caitlin
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Cherillka 26. 3. 2009 10:46

Kočičí je opravdu krásný :tleskani , třeba si ho někdy taky pořídím... Ale zatím si netroufnu - budu čekat, jak vám půjde a hlavně kam až poroste. Cena je sice vyšší, ale na tuto krásu zase ani ne. Když si vezmeme, kolik Kč stojí v dnešní době řezané květiny a za pár dní uvadnou..., tak v tomto máme alespoň dlouhotrvajícího společníka, který dělá od pohledu radost strááášně dlouho!
Jinak jste mě naladily na výstavy, tak se poprvé chystám do Litoměřic na Tržnici Zahrady Čech a počítám s tím, že s prázdnou domů neodjedu!!! :-)) O:-) Akorád nevím, jak to rozdýchá přítel, "pač" neví, že mám v plánu, že u jednoho kousku asi nezůstanu (pokud tam budou krasavice, a to ony určitě budou... :lol: ).
Cherillka
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod burbulka 26. 3. 2009 10:58

no to je tedy pravda, ten poměr mezi řezanými květinami a orchidkami.... :hm
Že je to tu Cherillko nakažlivé? :lol: Taky bych hned vyrazila do Litoměřic, bohužel v sobotu letím pryč, tak snad příští výstava...určitě se tu dozvím, kde bude :-)
Tady je ten substrát......pro porovnání hrubosti jsem alespoň přiložila krabičku zápalekObrázek
burbulka
Návštěvník
Uživatelský avatar

Předchozí stránkaDalší stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků