Orchidej Phalaenopsis - jak na ni

Diskuze na téma domácího pěstování orchidejí

Moderátor: Moderátoři AbecedaZahrady.cz

Odeslat příspěvekod dama 55 22. 3. 2009 22:14

To vypadá Burbulko, že se mu ten hydroponický květináč líbí. Mě se líbí taky a docela vážně o něm budu uvažovat pro svou zatím největší a nejstarší orchidej, která vlastně kvete bez přestání v poslední době. Má tři větve - ne květní stoly, teď to začalo asi po třičtvrtě roce opadávat a vadnout, tak jsem myslela, že přesadím a ona najednou k těm květům vyhnala nový květní stvol. Vzhledem k tomu, že jsem jí chtěla probrat kořeny ji raději teď nechám být a odložím to až fakt odkvete a chvíli nebude dělat nic. Jen jsem jí odebrala shora kůru kolik šlo a dosypala jsem jí čerstvý kůrový substrát. Bílou mám také, kvete mi už podruhé, je to taková krásná něžná kytka. Flekatec mě taky bere a cena za něj byla dobrá.
dama 55
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod burbulka 22. 3. 2009 22:18

taky první lezu po listech,jestli jsou zdravé, ale zajímá mě i tvar a barva květů. Takže to v praxi vypadá tak, že si vybírám i půl hodiny a odkládám a zase beru zpátky už odložené a nakonec si odnesu tu, které jsem si dřív vůbec nevšimla a najednou mne kopla přímo do očí :-D Zatím mám štěstí, že mi upadlo po přesunu jen jedno poupě z těch všech deseti květinek...asi se jim u mne líbí :-D (kéž by :-) )
burbulka
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod burbulka 22. 3. 2009 22:21

Damo 55, já jsem jí přesadila drze v květu, ale jen jsem ji vyndala z květináče a dosypala substrát v novém, aby jí to moc nerozhodilo. Je vidět, že si v tom novém květináči sama určuje, koli vody si natáhne, podle toho jak je doma teplo. Zatím je s ním jen spokojenost.
burbulka
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Caitlin 22. 3. 2009 23:07

Přeji všem krásný dobrý večer :)
Narazila jsem na toto fórum, když jsem hledala informace a tipy pro pěstování orchidejí. Zatím jsem si pouze četla vaše příspěvky a narazila jsem na mnoho užitečných rad, ovšem jsem zatím neměla možnost je vyzkoušet, ale silně zvažuju využít nektěré v praxi.
Jsem oproti všem zde naprostý začátečník, mám zatím dohromady 7 orchidejí, z toho 5 phal, 1 dendrobium phal. a 1 dendrobium nobile (je mým posledním přírůstkem, které jsem dostala zhruba před 14 dny).

Většina z nich (resp. všechny až na dendr. nobile) byla přesazena do substrátu na orchideje, které se dají koupit. Bohužel ještě předtím než jsem objevila toto fórum, kde je vše skvěle popsáno a vysvětleno a kde jsem zjistila, že daný substrát není nejvhodnější z důvodu vyššího podílu zeminy, tudíž není natolik vzdušný. Orchidejky přesazovala moje maminka a při přesazení zakryla substrátem i vzdušné kořínky. Avšak zdá se, že jim nevadí ani typ substrátu, ani zakrytí kořínků, jelikož u každé rostou nové lístečky, u jednoho phalu to dokonce vypadá, že vyroste nový květní stvol (konečně :) ), u dendr. phal. roste ze země nová rostlinka a u dendr. nobile jsem taky objevila novou malou rostlinku. Fotky bohužel přiložit nemůžu :(

Mým problémem je to, že jsem v subsrtátu u většiny orchidejí našla malé potvůrky, které jsou veliké snad ani ne 1 mm a je možné, že se tam dostaly z jiných rostlinek co máme ve stejném pokoji. Tato skutečnost, tedy přítomnost těch malých potvůrek mě docela znepokojuje, ale zatím jsem si nevšimla žádé jimi napáchané škody. Zatím to vypadá, že jejich přítomnost rostlinkám nevadí, protože dál rostou.

Proto mám dilema, zda na orchidejkách vyměnit substrát za nový, vzdušnější a bez nějakých obyvatel, či je zatím nechat a vyčkat co s rostlinkami bude dál.
Doufám, ženěkdo z vás odborníků, ale i těch, kdo o sobě tvrdí, že jimi nejsou, avšak v mých očích jsou :) dokáže poradit :)
Caitlin
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Arga 22. 3. 2009 23:54

Ahojte všichni. Paní Caitlin to vypadá na chvostoskoky, já je tam mám taky. A i když jsem čerstvě znovu přesadila, tak jsou tam zas. Živí se substrátem a rostliny si celkem nevšímají. Četla jsem, že mohou ublížit pouze při silném zamoření substrátu, pak napadají kořeny a živí se jimy. Já jsem zkusila teď na dno obalového květináče nasypat aktivní uhlí, tak uvidím jestli zmiznou. Žijí převážně v drenážní vrstvě a oběvují se když v obalovém květináči nebo podmisce zůstala troška vody, která do druhého dne nevyschla. Při větším zamořením mohou při zalévání vyskakovat nad dvětináč a zase v něm rychle zmizí. Ale jinak jsem si taky nevšimla, že by to rostlinám nějak vadilo, všechny bujně rostou a nasazují na květ. Prý pomáhá nechat substrát hodně vyschnout, protože k přežití potřebují ty potvory vlhko a rostlině to neublíží. Tak uvidíme :hm :hm
Arga
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Bělena 23. 3. 2009 12:25

Zdravim,devcata,nekde tu na foru/a neni to tak dlouho/,tu nekdo psal,ze je na ty potvurky nejlepsi kokosovy substrat ci kousky kokosu,uz nevim presne.Toto vyhani ty mrsky ven z kvetinace.Ja si ho sla koupit taky a az doma jsem si vsimla,ze mi pani dala drt korku.Tak zase nic.
Bělena
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Caitlin 23. 3. 2009 14:26

Přeji pěkné pondělní odpoledne všem, pokud se tedy dá nazvat pěkným :)
Děkuji za postřehy a tipy :)

I když se něznáme, tak bych byla ráda, kdybyste mi tykali, myslím, že to ude pro všechny jednodušší :)

O tom kokosu jsem četla, bylo to i tady v diskusi, ale nevzpomínám si přesně o co šlo, pamatuji si hlavně na ten článek o přesazování a substrátu pro orchideje v seriálu o orchidejích, kde byl zmíněn jako vhodná součást substrátu (pokud si tedy vzpomínám dobře), ale co se týče jeho vlivu na ty potvůrky, tak to nevím, ale pokusím se to tady v diskusi ev. vyhledat.

Jsem si o víkendu koupila ty koko-chipsy, či jak se to správně píše, pro případ, že bych se nakonec s těma potvůrkama rozhodla něco udělat, ale tu kůru, myslím borovou, o které také byla řeč v článku jsem nikde nenašla, měli jen tu mulčovací kůru a ještě k tomu v obrovském balení a to netuším, zda by na orchidejky šlo vůbec použít.

Jsem tu také četla, že něktečí do substrátu dávají dřevěné uhlí, ale nepochopila jsem zda dávají jen na dno nebo se zamíchává do substrátu.

Ale jak tu psala Arga (snad mi odpostí, že nepíšu paní Arga), tak ona ty potvůrky má taky a zatím se rostlinkám nic nestalo, tak jsem se rozhodla, že vyčkám a nebudu chudinky orchidejky trápit přesazováním :)
Caitlin
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Danielka.9 23. 3. 2009 16:51

Ahojky napsaly jste toho moc tak si všechno nepamatuji. :-) Tu kokosovou drť jsem do květináčů dávala já, ale nebylo to z mé hlavy, mám takový dojem, že to byl Taiko kdo to radil. Tu jsem tam, ale dávala na smutnice né na chvostoskoky. Můžete ale skusit rozřezat syrový brambor a položit na květináč, možná budete mít úspěch a v noci tam vlezou. Zatí mě víc nenapadá :hm

Burbulko chtěla jsem si založit to Fotoalbum,ale si představ, že jsem ztroskotala na opsání hesla. :-/ Jako bych nebyla oschopna opsat 5 písmen, vždy to bylo špatně. >:-( Tak nevím asi se vrátím do školy. :grr:
ať nám kvetou kytičky
Danielka.9
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod dama 55 23. 3. 2009 17:57

Ahoj vespolek, já bych tedy nečekala, jestli se chvostoskoci rozhodnou nežrat mi rostliny, já bych je vypudila. Myslím, že tam nemají co dělat, náhodou se rozhodnou, že ty kořínky kolem nejsou tak úplně k zahození a máš na problém zaděláno. A na borovicovou kůru se chodí do lesa, v úpatí živé velké borovice jí holou rukou uvolněné naloupáš kolik potřebuješ. Doma se to pak nadrtí mezi látkou kladívkem, nebo v ruce kleštičkama na drobné kousky. Proprat a sterilizovat a pak přidat do kůrového subtrátu, co se doporučuje koupit, přečti si článek zde o substrátech. Kousky dřevěného uhlí dospod květináče, v nouzi i rozdrtit nahoru, spláchne se to ke kořenům se zálivkou. Někdo pěstuje Phaly jen v čisté kůře bez substrátu, ale pak se musí pečlivě hnojit, aby nechyběla výživa. A na kokochipsy pozor. To je do terárií a někdy bývají také slané z mořské vody, ve které je perou. Namoč, olízni vodu a je-li slaná, musí se prát tak dlouho, až slaná není. V zasoleném subtrátu by orchidejky zašly. To nemám ze své hlavy, svěřil mi to odborný pěstitel a prodejce orchidejí, se kterým jsem se náhodně dala do řeči. Nejsem odborník, jen laik, ale naznačený postup se mi osvědčuje. Jestli jsme na něco zapomněla, ptej se.
dama 55
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Caitlin 23. 3. 2009 18:17

Děkuji za vyčerpávající odpověď a skvělé rady :) akorát tady v Praze na tu borovicovou kůru zajdu stěží:)
Co se kokosu týče, tak jsem v tom článku o substrátech četla, že se musí důkladně proprat.
Zajímavé je, že ty potvůrky co v substrátu mám jsou vidět většinou až večer.

Jak jsem již psala, tak jsem původně koupila již hotový substrát na orchideje, ale ten je příliš zemitý, tedy není příliš prodyšný a o víkendu jsem objevila jiný, který už na hmat je lepší, tedy jsou v něm cítit větší kousky, nejspíš kůry apod. Ještě jsem to neotevřela, tak přesně nevím, ale zvažovala jsem že bych tedy pokud budu přesazovat, resp. vyměnovat substrát tak bych na dno mohla dát to dřevěné uhlí jak se tu už víckrát psalo a do toho sobstrátu ev. namíchat trochu kokosu a kůry pokud ji seženu :)
Caitlin
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Danielka.9 23. 3. 2009 18:32

Caitlin přidej do té kůry více polystyrénu, ať to víc provzdušníš a to dřev.uhlí tam dej. ;-)
ať nám kvetou kytičky
Danielka.9
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Caitlin 23. 3. 2009 18:36

Díky za další radu, ale polystyrén nemám a netuším kdy bych nějaká mohla sehnat :(
Caitlin
Návštěvník

Odeslat příspěvekod burbulka 23. 3. 2009 18:46

je Danielko, ja taky vždycky můžu vyletět vzteky z kůže :-D kolikrát jsem to taky vzdala. Dávám si fota na www.rajce.net a mam klid. Odkaz do fóra dáš lehce :-). Jinak pro Caitlin - polystyren maji třeba v OBI :-)
burbulka
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod burbulka 23. 3. 2009 18:50

jo a ještě pro Caitlin: až bude pěkně, můžeš si udělat výlet k nám na Zbraslav, určitě tu v lese na nějakou borovici narazíš. Nebo v Krčském lese.
burbulka
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod ra.cermak 23. 3. 2009 20:07

Polystyren najdeš někde kde zateplují barák stačí kousek nemusíš kupovat v obi celou desku a to uhlí se tam dává jako dezinfekce jinak vás zdravím holky, a ten polyst. se dá když něco kupuješ třeba elektroniku nebo někdo tam je polyšu . :lol: :shock:
ra.cermak
Návštěvník
Uživatelský avatar

Předchozí stránkaDalší stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků