Znáte jahodník 'Mont Everest'?

O pěstování jahod, malin, rybízu a dalších druhů ovoce

Moderátor: Moderátoři AbecedaZahrady.cz

Odeslat příspěvekod Kateřina Hradová 16. 5. 2008 13:40

Máte nějaké zkušenosti s touto odrůdou? Rostliny mají být co do výšky metrové a velmi plodné. Hledala jsem, zda v ČR máme nějakého udržovatele či jeho zástupce, ale nenašla jsem nic. Aktuálně je o této odrůdě dost slyšet, vidívám reklamy v tisku, ale zkušenost nikde popsaná není. Spíš jsou na netu k nalezení neg. reakce na firmu(y), která(é) sazenice nabízí.

Díky, Katka
Kateřina Hradová
Moderátorka
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Návštěvník 24. 8. 2008 22:42

také jsem si objednala jahodník Mont Everest ,byla jsem zděšena že jsem dostala jahody v obálce byly sice bez listů pouze střední drobné lístky dala jsem je do vody a druhý den zasadila do malých květináčků .Během 2dnů začaly strkat lístky a pupeny květů .Květináčky jsem neměla na plném slunci.Rostly před očima.Nechala jsem je v květináčkách dokud jahody neobrostly listy a květy kvetly naplno.Potom jsem jahody zasadila na místo.které jsem usoudila ,že bude vhodné.Na rostlinkách jsem vůbec nepoznala přesazení.Rostlinky ještě více zesílely a nasadily mnohem více květů .Během krátké doby se první kvítky odkvetly a začaly se tvořit první jahůdky ,jsou sice malé ,ale zajimavé.Ochutnali jsme pouze 4 jahůdky.V současné době rostou šlahouny jak o závod ,3jahodníky májí už skoro 4 sazeničky ,které přivazuji na žebříek,1jahodník mám v2 patře a1teprve začala pouštět šlahouny.Jahodníky krásně kvetou,mám z nich radost.Nevím ,jak přezimují.Jak to bude dál pokračovat budu vás informovat kdo bude mít zájem. kdo se dal na tuto novinku a at máte s toho takovou radost jako já.hodně úspěchů

Věra
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Kateřina Hradová 15. 9. 2008 14:35

Věrko,
díky za informaci! Jak teď vypadají vaše jahodníky? Nemáte fotky?

Katka
Kateřina Hradová
Moderátorka
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod StanislavKrejcar 16. 9. 2008 18:04

Popisovaný případ je z těch odstrašujících!!!I když v podstatě pokud není poškozeno srdíčko jahodníku i možné,ALE NIKOLI PROFESIONÁLNÍ.Množením odrůdy jahodníku Mont Everest se i u nás běžně zabývá dost jahodářských firem na profi úrovni.V době konce výsadbového období se případné sazenice zbavují olistění,aby se zbrzdil vývoj a prodloužil se prodejní čas.Ale hlavní doba pro výsadbu nové jahodovny je měsíc srpen!I když v příznivých podmínkách je možné vysazovat i v měsíci září,pokud nepříjde časné holomrazí i tyto sazenice stačí zakořenit a připravit se na zimu.
StanislavKrejcar
Návštěvník

Odeslat příspěvekod vcelarka99 17. 9. 2008 22:00

Vážená paní Kateřino

Jsem ráda ,že máte zájem.Mám několik fotografií ,ale nedokáži to dostat na tuto diskuzní stránku.Možná, že bych to dokázala poslat na e-mail.Byla bych ráda ,aby to viděli Ti kteří se chtějí také pokusit o pěstování jahodníku Mont Everest.Prosím ,napište mi jak bych Vám je předala.Jen mi je líto,že jsem jahodníky nevyfotografovala když jsem je dostala od prodejce .V současné dodě jsou jahodníky plné květů,sbíráme jahůdky.

s pozdravem
Věra
vcelarka99

Odeslat příspěvekod Kateřina Hradová 18. 9. 2008 10:34

Milá Věrko,

za fotografie bych byla moc ráda. Je to jednoduché: jděte na stránky www.imagecross.com - na nich najdete ikonku Procházet, na tu klikněte a vyberte zvolenou fotku. Pak zadáte Upload (objeví se vám tato fotka a možné odkazy). Zkopírujte sem řádek BB Code Thumbnail (Ctrl+C), pak (Ctrl+V).
A je to.

Díky a zdravím, Katka
Kateřina Hradová
Moderátorka
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod vcelarka99 19. 9. 2008 21:17

Vážená paní Kateřino

Děkuji za radu jak vložit fotografie na http://www.imagecross.comdoufám ,že jsem to zvládla fota jsou pořízena 7.9.2008 .Pokusím se ještě jednou vyfotografovat jak vypadají v této době,
i když 2dny byly přízemní mrazíky -4°C jahodníky vypadají pěkně.

s pozdravem Věra
vcelarka99

Odeslat příspěvekod kejki3 20. 9. 2008 07:34

Malinká chybka při vkládání adresy, pokud jste zvyklá na myš, klikněte úplně v levé části adresy, jinak se nevloží celá.
kejki3
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod zdenka1088@seznam.cz 20. 9. 2008 15:37

Objednala jsem si také jahody a do dnešního dne mi nic nepřišlo. jestli můžete mi napsat adresu a nebo jednu sazeničku zaslat. Děkuji. Do dnešniho dne mi nic nepřišlo a inzerát jsem vyhodila. Děkuji.
zdenka1088@seznam.cz

Odeslat příspěvekod vcelarka99 21. 9. 2008 19:23

paní Zdenko
Jahodník jsem si zakoupila u "DIRECT SHOPING,s.r.o.
P.O.BOX25
76331 Brumov

Jahodník jsem obdržela 15.6.2008 nevím,zda jste se podívala naWWW.imagecross.com tam uvidíte jak jahodník vypadá za málo přez 3 měsíce .
Věra
vcelarka99

Odeslat příspěvekod StanislavKrejcar 24. 9. 2008 18:57

Množitelské firmy jahodníku,byly uváděny v jednom z letošních čísel Zahrádkáře,osobně si ale myslím,že v současnosti pokud nehodláte vysazovat do skleníku nemá cenu už sadbu shánět a kupovat!Omlouvám se.Sazenice jahodníku totiž musí do příchodu zimy a mrazíků spolehlivě zakořenit,proto opravdoví jahodáři prodávají sadbu v období půlka srpna-půlka září u prostokořených a do konce září u kontejnerovaných.Pokud sháníte informace o některých jahodnících tak zkuste info na www.Sempra případně na www.Ovocnarska-unie.Obě tyto organizace mají certifikát na množení a množení jahodníku v rámci EU.
StanislavKrejcar
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Kateřina Hradová 25. 9. 2008 09:19

Paní Věrko, zdravím vás,

jak píše Kejki: Malinká chybka při vkládání adresy, pokud jste zvyklá na myš, klikněte úplně v levé části adresy, jinak se nevloží celá.

Zatím se ještě na fotečku nejde podívat. Zkuste to prosím ještě jednou, děkuji moc!
Katka
Kateřina Hradová
Moderátorka
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod bbabr@seznam.cz 30. 1. 2009 18:58

Važená paní Vera,
Jsem důchodce a moc bych chtěl podivat na ten zazračný jahodnik.
S pozdravem
Valentin
bbabr@seznam.cz

Odeslat příspěvekod jaromir.malich 1. 2. 2009 10:31

Pokud vím, tak Mont Everest udržovala firma Starkl v kalabousku u Čáslavi. Byla taky jedním z prvních institucí u nás, která se prodejem této odrůdy zabývala.

Letos se objevila nová odrůda Granadian, hybrid, který je velkoplodým a stáleplodícím kultivarem. Prý přináší první plody od června až do mrazíků. Šlechtitelem a prodejcem je firma SEMO.
Redaktor odborných hobby magazínů
jaromir.malich
Návštěvník

Odeslat příspěvekod jaromir.malich 1. 2. 2009 10:38

Tak jsem zapátral a tady všem posílám odkaz na stránky, které se věnují Jahodníku.

http://jahody.unas.cz/index.php?id_kate ... dfd779a63f

Sazenice Mount everest prodává Sempra Turnov.
Redaktor odborných hobby magazínů
jaromir.malich
Návštěvník

Další stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků