Růže jako živý plot

Nápady, tipy a rady o popínavých rostlinách či pro živé ploty

Moderátor: Moderátoři AbecedaZahrady.cz

Odeslat příspěvekod StanislavKrejcar 28. 10. 2008 13:17

V posledním zpravodaji OU je nabídka,která by Vás také mohla oslovit při výběru.-Rychle rostoucí dřevina TOPOL JAPONSKÝ -Doporučuje se i na výsadbu živých plotů,a zvýšení intimity prostoru.A hlavně v dnešní době u domků a chat aktuální věc topné dřevo s výhřevností srovnatelným s hnědým uhlím.Bližší informace získáte na adrese FRANTIŠEK BEDNÁŘ,CHLENY76,51741 KOSTELEC NAD ORLICÍ. Ale jedna moje poznámečka k topolům všeobecně-je třeba si toto dost vážně rozmyslet,nejen tím,že přerostlí je mnohdy nebezpečný spadajícími větvemi ale i co by hostitelským potenciálem pro různé škůdce na pěstovaných kulturách.
StanislavKrejcar
Návštěvník

Odeslat příspěvekod kejki3 28. 10. 2008 17:45

To se sklízí na štěpku, takže žádné větve zezhora by padat neměly. Co jsou na netu fotky, pěstuje se to jako keře.
Rodiče se rozhodli, že zanechají dalším generacím nějakou pomstu a množí ten vysoký kultivar topolu černého? na zahradě, rostla jich původně alej podle silnice a problém s invazí škůdců nebyl. Máte něco konkrétního?
kejki3
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Daniel Bozner 28. 10. 2008 18:39

Teda vy máte nápady. Živý plot z topolu :roll: .
Samsung Galaxy Note
Daniel Bozner
Moderátor

Odeslat příspěvekod Fidych 28. 10. 2008 20:42

Tedy mně by se hodil takový živý plot jako větrolam - konečně nápad! :D :mrgreen:
Fidych
Zahradník

Odeslat příspěvekod Daniel Bozner 28. 10. 2008 20:47

To je nápad , ale nechtěl bych bejt poblíž až se přižene další orkán.
Samsung Galaxy Note
Daniel Bozner
Moderátor

Odeslat příspěvekod kejki3 28. 10. 2008 20:50

Nezapomeňte na to chmýří, je to docela otravné.
kejki3
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Daniel Bozner 28. 10. 2008 20:53

Ale co je pro mě zajímavé že na topolu kanadském roste jmelí. Takže by ten plot mohl být i stálezelený že :mrgreen: . Ale bacha na topolu černém jmelí neroste, ten už ho umí zarazit :pozor .
Samsung Galaxy Note
Daniel Bozner
Moderátor

Odeslat příspěvekod Fidych 28. 10. 2008 21:27

Nějaké chmýří z topolu mně nemůže vyvést z míry: z neobděláných polí ho nalítá z bodláků, pampelišek a všech jiných chlupatých plevelů tolik, že se topoly budou červenat :D
Fidych
Zahradník

Odeslat příspěvekod StanislavKrejcar 29. 10. 2008 16:59

Topol japonský- kříženec topolu černého+topolu Maximowiczova H. klon J105,-sklízí se po 3-5 letech.Při intenzivním pěstování-výtěžnost 200m3/ha.což u živého plotu nehrozí! :-)) spon 200x60možno i hustší.Ale je pravdou,že se spíš uplatní jako větrolam a universální oplocení spíš u volných zahrad luk a pastvin,kde dokáže zabránit nájezdu "loupežníků,a to i při seřezávání na metrový pařez.Snadno a rychle obrůstá.
StanislavKrejcar
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Daniel Bozner 29. 10. 2008 19:05

No tak to chmýří neutvoří když se bude takto seřezávat. Tak to je v pohodě.
Samsung Galaxy Note
Daniel Bozner
Moderátor

Odeslat příspěvekod kejki3 31. 10. 2008 17:42

:D :D
Kód: Vybrat vše
Co že tak zázračného mu tam roste? „Speciálně šlechtěný topol, nazývaný Japonský, který po třech až pěti letech dorůstá výšky deset až patnáct metrů při průměru osmnáct centimetrů,“ sype čísla z rukávu.


Citace z http://www.mesicniklibereckykraj.cz/vie ... 2007021023

Drobnost, že se to štěpkuje čerstvé podle mne znamená, že nejde použít zplynovací kotel. To potvrzuje tohle: Japonsky topol mne docela zklamal. Roste sice jako z vody (vsak take mame pozemek u potoka), ale to je tak vsechno. Zatim to stepkujeme a pouzivame na mulcovani, topit se s tim pri nejlepsi vuli moc neda. Leda ze byste mel obri plochu, kde vam ta stepka muze vyschnout. V hrubsi vrstve to uzasne plesnivi. Problem je v tom, ze tenhle topol obsahuje v prumeru 52% vody, coz mne vubec nenadchlo. Procetla jsem si vysledky pestovani jedne nemecke plantaze a tam to jako biopalivo vubec nedoporucuji. Uz kvuli zminovanemu procentu vody, ale hlavne kvuli plesniveni. Topolove drevo se musi totiz susit elektricky, jinak vam polinka zplesnivi. Takze to neni ani ekologicke, natoz ekonomicke. Pokud bydlite na vsi, domluvte se z hajnym, ze se budete starat o cast lesa a ziskate tak drevo zdarma. Lesy CR na to maji nejaky program. Je to jednodussi, nez se drbat s nejakym topolem ktery ani neni z Japonska a nechat si zaplevelit svuj pozemek. Parezy se totiz musi vykopat, jinak to porad obrazi.

Na zahradě.cz píše někdo jiný: Jap. topol má výhřevnost pochopitelně nižší než buk ale také neroste 100 let. Topím s ním již pár let a jem spokojený. A hlavně nekouří, *****í, přírůsky jsou neuvěřitelné, hoří i vlhčí.
K růstu tam je: 12.8. Řízky z jara mají mojí velikost.
Vůbec je na webu dost informací, i o dotacích a nesmí se sázet blíž než 15m od potoka a v CHKO. Což je docela legrace, když kolem skoro každého potoka je hromada náletových stromů. A maníci z Povodí si vyřezávají hlavně vzrostlé, pod heslem do 15cm můžem a hned si to odvezou. Že to není jejich pozemek jim nevadí. Ale to jsem OT
kejki3
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Daniel Bozner 31. 10. 2008 19:05

Tak tu poslední větu mohu potvrdit. Borci z povodí Labe si vždy vyřežou pěkné dřevo na topení.
Teď jsem rád že jsme nepodlehli a zůstali u toho plynu a že jsem si nakoupil na živý plot thuj Smaragd.
Samsung Galaxy Note
Daniel Bozner
Moderátor

Odeslat příspěvekod StanislavKrejcar 5. 11. 2008 20:59

Je pravdou,že na polesí,vás rádi uvidí pokud příjdete s přáním na palivové dříví!Aspoň u nás.Dostanete plac budoucí oplotenek na vyčištění,svážíval jsem takto i dva valníky za reletivně simpatickou cenu.Teď mám dost vlastního dřeva z ovocných stromů.
StanislavKrejcar
Návštěvník

Odeslat příspěvekod kejki3 5. 11. 2008 21:08

Jak kde, tady chtějí i po lidech co uklízí soušky 1.600,- za vjezd do lesa.
kejki3
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod janickam34 1. 7. 2014 02:24

Možná bych jako živý plot doporučila spíš třeba thuje nebo buxus - malé rostou pomalu, ale když koupíte vzrostlejší, tak se rychle chytnou. Popínavou růži bych asi nepoužila, tou jsem nechala obrůst ozdobné mříže u domu, bez opory vám plot určitě neudělají.
janickam34
Kolemjdoucí

Předchozí stránkaDalší stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků