hurmikaki,tomel

Vše, co se týká pěstování okrasných listnatých stromů a keřů

Moderátor: Moderátoři AbecedaZahrady.cz

Odeslat příspěvekod Taiko_CZ 27. 8. 2008 06:28

Ohledně pěstování tomelu získáte plno informací na http://www.citrusy.cz/forum/

Je tam o tom dlouhá diskuse (174 příspěvků).
Permakultura mě opravdu zaujala. Jednou budu mít krásnou a zdravou ekozahrádku :-)
Taiko_CZ
Návštěvník

Odeslat příspěvekod náhodně 12. 9. 2008 11:19

Nechtěl bych Vám do toho moc kecat, ale v ČR existují desítky možná stovky pěstitelů Tomelů (ať Diospiros kaki, nebo ovocné odrůdy Diospiros virginiana), mnoho z nich pěstuje celoročně venku. Obecně kultivary D.virginiana jsou mrazuodolnější, ale existují i mezidruhové křížence (D.k. x D.v.), které již velmi dobře snášejí naše klimatické podmínky, pouze v prvních letech po vysazení do volné půdy potřebují mírnou ochranu. Cenové relace uváděné v příspěvcích jsou opravdu přehnané, rozumná cenová relace se pohybuje podle velikosti okolo 400-500 Kč, někdy i méně. Bohužel nemám dostatek prostoru na popis Tomelů, jejich vlastností atd., dalo by to určitě alespoň na brožuru když ne na knihu. Jednoznačně je nutno říci, že největší zkušenosti jsou soustředěny na Ústavu ovocnictví Zahradnické fakulty v Lednici, Mendelovy university Brno. Tato škola také pořádá každoročně kurzy celoživotního vzdělávání s tématem "Tropické a subtropické zemědělství", kde se samozřejmě hovoří také o tomelech, navíc se tam sejdete i s lidmi, kteří je přímo pěstují. Jinak ještě na závěr, Vaše semenáčky tomelu jsou sice hezké rostlinky, ale podobně jako u citrusí i semenáčů našich ovocných stromů se dočkáte někdy po 15 i více letech, takže bez roubování ani ránu. Navíc semenáče D.kaki jsou do našich podmínek nevhodné podnože.
Mějte se a hodně úspěchů při shánění a pěstování, jinak se nedivte, že rostliny nikdo nechce posílat, v mládí mají velmi křehké větvičky.
náhodně

Odeslat příspěvekod bedrunka 17. 9. 2008 11:18

Tak jsem byla s manželem v Droždíně a mám tomel,vistárie(3 kousky),růžový akát,štědřenec,trubače,atd,no prostě se nedalo odolat tomu výběru.Na jaře jedeme znovu.Ceny jsou podle ostatních prodejců velmi příjemné a paní zahradnice taky.Mohu jen doporučit. 8-D ;-] :lol:
bedrunka
Kolemjdoucí
Uživatelský avatar

Předchozí stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků