Uschlé fíkusy

Tipy a rady o našich spolubydlících

Moderátor: Moderátoři AbecedaZahrady.cz

Odeslat příspěvekod Taiko_CZ 2. 12. 2007 11:37

Dobrý den,

mamce v obýváku uschnuly dva fíkusy. Jeden fíkus benjamina a druhý fíkus elastica (myslím). Oba dva uschly asi kvůli přehnané aktivitě taťky, který je asi přelíval. Když jsem si ještě teďka ošahal půdu, ve které rostou, byla hodně vlhká (přestože jsou rostliny suché už dobrý měsíc).

Tedy, ony neuschly úplně. Opadaly jim všechny listy a většina větví vypadá suše. Ale "kmen" i větší větve se zdají být ještě živé.

Je možné, že uschly opravdu kvůli "přelití"? A je možné, že by se po měsíci bez listí ještě vzpamatovaly, kdybych pro záchranu udělal co se dá? Pomohlo by třeba nějaké ostříhání nebo tak?

Děkuji za jakékoliv rady.
Taiko_CZ
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Kateřina Hradová 3. 12. 2007 10:08

Pěkný den,

ano, je pravděpodobné, že rostliny strádají následkem tatínkovy "přílišné" péče. Vadnoucí list může signalizovat nejen nedostatek vody, ale i přemokření zeminy, což by odpovídalo vašemu popisu.
Také je možné, že se spojilo více vlivů - měly rostliny dostatek světla a nestály v průvanu?
V každém případě doporučuji, abyste jim zakrátil vrcholové části a co nejdříve je přesadil do nové zeminy, kterou jen velmi mírně zvlhčíte. Nevím, zda to ještě pomůže, musela bych je vidět, ale za zkoušku nic nedáte. Nezapomeňte na vrstvu keramzitu na dno květináče.
Držím pěsti! :D
Kateřina Hradová
Moderátorka
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Kateřina Hradová 3. 12. 2007 10:11

Ještě jedna poznámka: při zkracování vrcholových výhonů uvidíte, zda je rostlina ještě živá a co odumřelo.
Kateřina Hradová
Moderátorka
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Taiko_CZ 3. 12. 2007 11:37

Děkuji, dneska to zkusím prostříhat. Mamka mi pomůže.

Fíkusy byly v obýváku u okna od balkónu, který je na severní straně (přímé slunce se tam snad nikdy nedostane). Elastica byl u stěny vedle toho okna. V průvanu byly jen někdy při větrání, jinak ne. A navíc se v obýváku velmi silně kouří. Chudáci rostliny :| Já mám v pokoji okna na východ.

A to přesazení je nutné? Fíkus benjamina má dobrých 170 cm a elastica tak 1 m. Nemám s přesazováním zatím zkušenosti a mamka má vyhřezlou meziobratlovou ploténku, takže nevím, jestli je schopna něco tak velkého přesadit. A kdybychom to svěřili do rukou taťky, tak by to už asi definitivně zabil :?

Zkoušel jsem ulomit jednu větévku u benjamina a ten teda ještě živý je.

Tak mě napadlo: Může mít na vadnutí rostliny vliv i velikost květináče? Nejsem znalec a nemám to v oku, ale já osobně bych tomu benjamina dal větší květináč, než má, vzhledem k jeho výšce.

Víte co? Já ty fíkusy vyfotím, ať vidíte jejich stav. Pak sem dám ty fotky.
Naposledy upravil Taiko_CZ dne 3. 12. 2007 12:03, celkově upraveno 1
Taiko_CZ
Návštěvník


Odeslat příspěvekod Kateřina Hradová 3. 12. 2007 13:29

Vždycky je lepší přesazovat rostliny na jaře, ne v době vegetačního klidu, což je právě teď, ale vy potřebujete dostat rostlinu do zeminy, která je suchá a která jí nepůsobí problémy.
Psal jste, že už je v tomto stavu dlouho - záleží tedy na tom, nakolik je zemina nasáklá vodou. Vyzkoušejte prstem, jaká je zemina nejen na povrchu, ale hlavně pod povrchem.
Pokud by už vysychala, byla by tu jistá naděje, jak se přesazení vyhnout. Pokud je ale v květináči mokro, pustila bych se do toho.

Napadlo mě, že rostliny mohly opadat i vlivem změny místa, ale to by listy nevadly- opadávaly by zdravé, bez příznaků - to asi u vás takto nebylo?
Kateřina Hradová
Moderátorka
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Kateřina Hradová 3. 12. 2007 13:30

Taiko_CZ píše:Může mít na vadnutí rostliny vliv i velikost květináče? Nejsem znalec a nemám to v oku, ale já osobně bych tomu benjamina dal větší květináč, než má, vzhledem k jeho výšce.e/quote]



Velikost květináče ovlivňuje kondici rostlin, pokud se kořeny nemají kam rozpínat a rostlina nemá dostatek živin, samozřejmě se jí nedaří (na druhou stranu existují i rostliny, jimž svědčí spíše stísněný prostor). Ale malý květináč není důvodem náhlého uschnutí listů, to ne.
Kateřina Hradová
Moderátorka
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Taiko_CZ 3. 12. 2007 16:38

Zemina je stále vlhká (není přímo mokrá), jak na povrchu, tak hlouběji.

Napadlo mě, že rostliny mohly opadat i vlivem změny místa, ale to by listy nevadly- opadávaly by zdravé, bez příznaků - to asi u vás takto nebylo?t/quote]


Oba fíkusy jsou na místě už dlouho a nepřemísťovaly se. Listy usychaly a pak opadávaly. Teprve teď, až je to suché, to přemístím do svého pokoje.


Zatím děkuji za rady. Zkusím to ostříhat a přesadit.
Taiko_CZ
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Fidych 4. 12. 2007 19:19

Třebaže zima není vhodná doba na přesazování pokojových rostlin, v tomto případě výměnu zeminy (přesazení) vřele doporučuji.
Zbavte kořeny zbytků staré zeminy třeba opláchnutím ( zem bude zřejmě nadměrnou zálivkou i překyselená) a prohlédněte, nejsou-li kořeny nahnilé nebo poškozené: v tom případě zkraťte i kořeny až do zdravé tkáně. Pokud budete zastřihávat nadzemní část, zachovejte určitý poměr mezi velikostí kořenového balu a nadzemní částí.
Fidych
Zahradník

Odeslat příspěvekod Scandiaca 11. 9. 2008 10:40

Mě by zajímalo, jak to nakonec dopadlo... (hlavně elastica)..? :-)
Proti gustu...
Scandiaca
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Taiko_CZ 18. 2. 2009 19:33

Ehm, sice pozdě, ale přece: dopadlo to podle očekávání. Obě rostliny kaput :-(
Permakultura mě opravdu zaujala. Jednou budu mít krásnou a zdravou ekozahrádku :-)
Taiko_CZ
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Scandiaca 5. 3. 2009 19:34

Tak to je škoda, no ale snaha byla... A díky za odpověď! :-)
Proti gustu...
Scandiaca
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod indulona612 14. 12. 2012 13:56

Dobrý den, v současnosti se potýkám také s problémy s fíkusama - usychají a listy opadávají. Mám doma 2 fíkusy benjamina a 1 fíkus lyrata. Všechny mám od května. Jeden benjamin začal hodně opadávat cca v říjnu, v současnosti je zcela holý, visí na něm jen pár uschlých lístků. Druhý benjamin začal lehce opadávat cca týden zpět, ale není to zatím nijak vehementní. Lyratě se dosud dařilo dobře, dokonce na něm vyrostly i nové listy, avšak při dnešním zalévání jsem si všimla, že některé listy hnědnou, jsou svěšené a jeden mi dokonce odpadl.

Všechny fíkusy jsou od pořízení na stejném míste, máme veškeré pokoje na západ, takže světla je tam dostatek. Květinám ani nic nestíní. Starám se o ně od počátku pořád stejně - zalévám tak, aby netsály ve vodě. Je pravda, že občas zalévám zcela suchou zeminu (takže bych asi měla zalévat častěji, cca 3x týdně, zatím zalévám 2x) a na zimu jsem přestala rosit, což jsem se dneska dočetla, že je špatně. Můžou právě tyto přohřešky za špatný stav mých fíkusů a když se polepším, zlepší se i kytky? (alespoň ty 2, které jseště nejsou zcela holé). Jak často tedy rosit a zalévat? Děkuji za odpovědi.
indulona612
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Evouš 14. 12. 2012 19:32

Já si myslím zalévat dvakrát týdně je moc.Jakmile hnědnou listy tak si myslím ,že jsou moc zalité.Jinak nesnášejí průvan.Také mi vždy něco opadne ,ale z jara zase obrostou.Suché větvičky vždy ostříhám.
Evouš
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Fidych 14. 12. 2012 21:04

Mně letos opadávají benjamíni mnohem víc, než jiné roky (a taky nevím, proč se tak "spustili"), bývalo to pár lístků za zimu. Ale je pravda, že zjara obrazí po zastřižení a zas bude do zimy klid :-))
Nemají studený parapet? To se jim taky nelíbí, a k tomu suchý vzduch jim nedělá dobře.
Fidych
Zahradník

Další stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků