Selektivní herbicid na trávu v trávě

Veškerá věda a nápady k dosažení dokonalého trávníku

Moderátor: Moderátoři AbecedaZahrady.cz

Odeslat příspěvekod Blanda 17. 7. 2008 15:31

Máme asi tak 2 měsíce nový trávník a plný lipnicovité rostliny s názvem rosička krvavá. Můžete mi prosím poradit, jak se jí zbavit?!!! :-( Existuje nějaký herbicid na nažádoucí "trávu" v trávníku? 8-S Jinak tam ještě máme bér a sléz.
Blanda

Odeslat příspěvekod jakub štěpán 17. 7. 2008 15:39

Existují herbicidy, které hubí jen jednoděložné nebo jen dvouděložné rostliny. "Tráva" a "tráva" = jednoděložná a jednoděložná. Podle mě to tedy pomocí herbicidu vyřešit nejde.

V tomto oboru ovšem opravdu moc znalý nejsem, počkej si Blanko raději na rady ostatních. Ovšem myslím si, že to půjde jen vyplít...
Botanika, masožravky, focení, cestování, IT ...
stepanjakub1@seznam.cz
jakub štěpán
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Blanda 17. 7. 2008 17:49

Díky Jakube za odpověď. Toho se právě obávám, že trávu v trávě ničím jen tak nezlikviduju. :'( Našla jsem jenom herbicidy na rosičku v kukuřici, což asi do trávníku použít nemůžu. :-l
Blanda

Odeslat příspěvekod kejki3 17. 7. 2008 18:08

Tohle zaplevelení se mělo řešit před výsadbou totálním herbicidem, teď už zbývá jen ruční práce. Nejsem si jistá určením názvu trávy, i když ji znám.
U nás rostla jen na jednom místě a sama zmizela, buď jí vadí sekání nebo potřebuje určité podmínky, rozhodně jsme to neřešili.
Jakub má pravdu. Jedinou výjimkou je postřik na metlici v obilí, který je selektivní na tu metlici.
kejki3
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Návštěvník 18. 7. 2008 18:56

Myslím, že by šel použít i ten herbicid, co je do kukuřice. Trávy jsou široká a variabilní skupina rostlin a i u nich existují rozdíly v jejich biochemii (fyziologii), takže existují herbicidy, které v některých skupinách trav - např. v obilí anebo právě v té kukuřici - vyhubí ostatní nežádoucí skupiny trav. Rosička podle mého názoru bude patřit do skupiny tzv. prosovitých trav, do které nepatří žádné z běžně používaných trávníkových druhů.
Možno doporučit zkušební postřik malého kousku trávníku - jeden nebo několik metrů čtverečných - dotyčným herbicidem - přesně spočítané dávkování!!!! Podle výsledku pak použijete na celou travní plochu anebo těch pár metrů čtverečných založíte znovu. A prosím - podělte se o zkušenosti. Děkuji.
Při dostatečné péči o trávník - zálivka, sekání, hnojení... si myslím, že rosička, jako jednoletá tráva - po zahoustnutí a dokonalém zapojení travního drnu - nebude mít šanci dlouhodobě v trávníku přežít.
To jsem se ale rozepsal!
Josef.
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Daniel Bozner 18. 7. 2008 19:02

Dobrý nápad. Moje kolegyně s tím také bojuje. Skusím jí tam pár metrů postříkat. Díky.
Samsung Galaxy Note
Daniel Bozner
Moderátor

Odeslat příspěvekod kejki3 18. 7. 2008 19:09

Patří skutečně do čeledi lipnicovité a jako jednoletky, množící se výhradně ze semen se jí Blanda zbaví nejsnáz zapojením porostu a sekáním.
kejki3
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Matej S 18. 11. 2008 10:44

pisete ze mate ten trávnik 2 (alebo3) mesiace. ja osobne by som este travnik nestriekal ,teda keď je vysievaný.
Častym kosenim by mala burina aj vsetko neziaduce s trávnika ustupiť, (okrem machu samozrejme),ale zase ako dlho to bude trvat to je dosť tazke povedat. Mne na chate to trvalo asi 6 rokov :-D :-D ale to je travnik vedla luky, takze tam mi navialo semená z luky
"- Začínam chápať, povedal malý princ.
Je jedna kvetina....myslím, že ona si ma skrotila...."
Antoine de Saint-Exupéry: Malý Princ.
Matej S
Návštěvník

Odeslat příspěvekod izoltech 6. 6. 2009 18:57

Matej S píše:Častym kosenim by mala burina aj vsetko neziaduce s trávnika ustupiť,

NEMAS CELKOM PRAVDU! CASTYM KOSENIM JU AZ TAK NEZNICIS. nAJLEPSIE JE POUZIT PRIPRAVOK NA DVOJKLICNE RASTLINY. LEN TREBA POCKAT NA DOSTATOK LISTOV KED BUDE MAT BURINA. pOTOM POSTRIEKAT NAPR. LONSTAROM
izoltech
Návštěvník
Uživatelský avatar


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků