založený trávnik, otázka

Veškerá věda a nápady k dosažení dokonalého trávníku

Moderátor: Moderátoři AbecedaZahrady.cz

Odeslat příspěvekod StanislavKrejcar 23. 6. 2008 11:51

POZOR PŘI POUŽITÍ HERBICIDŮ V NOVĚ ZALOŽENÉM TRÁVNÍKU!!!!! :'( Osobně s tímto použitím nesouhlasím,uděláte si víc škody než užitku!Když se chcete případného "plevelu" v trávníku zbavit přimlouvám se na mechanické ruční odstranění.Herbicidy použít až po dostatečném zakořenění stávajícího trávníku,raději až příští rok.V každé půdě jsou semena i invazivních rostlin které rychle vzcházejí a mohou i komplikovat vzhled,většinou ale toto vše odstraní častější sečení a nedopuštění kvetení a tvorby semen.
StanislavKrejcar
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Fidych 23. 6. 2008 21:29

Sekáním se opravdu zbavíte většiny jednoletých plevelů - zeslabí se tak, že po čase uhynou. Vytrvalé plevele bude opravdu lepší zlikvidovat, jak píše pan Stanislav. Spěch by mohl být spíš na škodu, než k užitku :pozor
Fidych
Zahradník

Odeslat příspěvekod jaromir.malich 24. 6. 2008 17:06

sekat,sekat a sekat. Víceleté plevele vykopat pryč a máte krásný trávník
Redaktor odborných hobby magazínů
jaromir.malich
Návštěvník

Odeslat příspěvekod kejki3 25. 6. 2008 07:08

No nevím, jetel sekám a je tam furt. A kopat pampelišky? To je opravdu jednodušší postřik.
kejki3
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod miro1974 25. 6. 2008 10:57

Zdravím vás. Trávnik je už dosť vysoky, celkom sa zahustil, no najmä "zaburinil". Väčšie buriny idú hravo vytiahnúť rukou, no je ich tam teda požehnane. Pán Krejcar spomínal niečo o tom, aby som nechal trávu "vysemeniť" bez poliatia, teda aspon tak som to pochopil. Otázka znie, kedy rozpoznám, že je vhodný čas. Trávnik je vysoký miestami aj 10-15 cm, no vidieť "holé mapy" Investoval som teda ešte do osiva ale výsledok sa akosi nedostavil, miesta, ktoré boli zasiate aplikačným vozíkom (pri úvodnej sejbe) vyšli super, no celé som to ešte dosial dierovanou fľašou, osivo som miešal s pieskom a to nevyšlo zdá sa vôbec.
miro1974
Návštěvník

Odeslat příspěvekod kejki3 25. 6. 2008 11:39

Vysemení se, až vykvete, to poznáte.
Osobně bych to posekal, už kvůli plevelu, a pak dosel.
Dosíval důsledně ručně hluchá místa semínkem a pak lehce posypal substrátem (nebo lehkou zeminou) pomocí sítka, tak aby se semínka přikryla, jen co nebudou vidět. Malinko přimáčknout prkénkem. Už je dost teplo a sucho - bez zalívání to nepůjde, tak pozor, semínka se snadno vyplaví. Pokud je tam zemina ztvrdlá, tak ji napřed nakypřete.
Každý má jinou zkušennost, ale předloni jsem nechal přerůst trávu a ona pak drnovatí a dělají se lysiny. Je fakt, že to bylo na podzim a zůstala tak přes zimu...
kejki3
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Pískavka 25. 6. 2008 15:51

Jsem ráda, že jsem objevila toto SuperFo'rum, chystám se na zatravnění plochy 40 m2. Ale dřív jak v půli července to nestihnu. Neměli by jste pro mne nějakou radu? Nebo zkušenost? Vím, že je to šílená doba na vysazování trávníku, ale jinak to nejde, a do podzimu je fakt daleko. Asi to bude chtít hodně vody. Začnu výsev hned jak budou hlásit přeháňky. :-) Co vy na to? A pak zalévat a zalévat a zalévat. Když tu trávu vyseji, mám ji lehce zahrabat a pak zašlapat? (Nemám válec. ) Tak se mějte a ať Vám rostou trávníky bez plevelů! :-D Jana
Pískavka

Odeslat příspěvekod kejki3 25. 6. 2008 17:29

Stačí semeno lehce zapravit do půdy, ne hluboko. To šlapání můžete vynechat.
kejki3
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Fidych 25. 6. 2008 19:42

V lehčích půdách je lepší vysetý trávník utužit, když není válec, tak aspoň přes prkýnko přišlapat. V každém případě lehce zasekat semeno hráběmi do země a pak opačnou stranou hrábí utužit, teprve pak zalít (nesplaví se tak). A podle potřeby a počasí zalívat, zalívat, zalívat ... ostatní tak, jak jste si tu přečetla :idea:
Fidych
Zahradník

Odeslat příspěvekod StanislavKrejcar 25. 6. 2008 21:38

Nevím jaký důvod je,že se chystáte vysévat trávník v červenci.Ale řekl by jsem,že horší termn asi není.I když budete mít dostatek levné vody na zalívání.Posunul by jsem výsev raději na září,to by už ty letně pázdninové horka nemusely. být .A co se týká "plevelu" v trávníku,moc tomu nevěřím,že se dá opravdu odstranit.Nakonec v určitém směru je trávník jen směsí vhodných a tolerovaných plevelů :-D a pokud toužíte po "anglickém trávníku" tak ten se neudělá za sezonu ale pěstuje se desítky let než je hotový.A pokud hlavním cílem je rekreační trávník tak zapomenout na idilku rozkvetlého pažitu a vysít hřišťovou nebo golfovou směs.Existují i stránky o výsevu udržbě a použití trávních směsí,ať na profi nebo zahrádkářské úrovni.
StanislavKrejcar
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Pískavka 26. 6. 2008 21:39

Nechci anglický trávník, ale plochu na skotačení. Koupila jsem hřištní zátěžovou trávu a také trávu do stínu, protože kousek je pod šeříkem. Plevely mě netrápí (na ně mám "lidi"). Proč trávník v červenci? Protože na té ploše byla halda stavební sutě atd., a teď co jsme přebudovali dům, tak už přišla na řadu plocha na skotačení. Ale nebyli jsme dost rychlí a tak je plocha nachystaná až teď. Plocha je vyčištěná od plevelů, dána do roviny, ale také udusaná dusákem, protože se nějaká hlína sem tam musela navést i v 30 cm vrstvě. To jen aby jste věděl proč v červenci. Myslíte, že by bylo rozumnější to nechat až na to září? Ale co ta plocha udělá, když budou takové slejváky jako včera? Tak zatím dík za názor. Jana
Pískavka

Odeslat příspěvekod Fidych 26. 6. 2008 21:53

Pokud přijde přívalový déšť, tak pokud nemáte budoucí skotačiště na úplné rovině, patrně vám voda všechno splaví a pak vyklíčí "zhuštěný" trávník někde úplně jinde :shock:
Ani ta rovina by se moc přívalům nedokázala ubránit.
Fidych
Zahradník

Odeslat příspěvekod kejki3 27. 6. 2008 18:12

Pořád lepší oseté, než prašan, nebo lebeda. Nám tu pršely až ty kroupy, takže sejeme o víkendu. Mám připravenou bílou netkanku, hlavně kvůli kočkám.
kejki3
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod miro1974 2. 7. 2008 10:39

Zdravím Vás.. Mám na vás ešte jednu otázku, verím, že čo sa týka trávnikov poslednú. Máme za sebou prvé kosenie, trávnik sa na moje prekvapenie celkom slušne zahustil, som teda nadmieru spokojný. S tou burinou asi príliš vela neurobím, čo išlo som povyťahoval ručne (išlo to ok, zem je v podstate vlhká), no ostatné zvládla kosačka. Uvidím časom ako si s burinou poradím, no každopádne je to lepšie ako to bolo predtým :-) Moja otázka znie, ako často teraz a či vôbec mám pokosenú trávu válať valcom. Mám doma robený záhraný valec, ktorý sa dá plniť vodou, alebo pieskom. Velmi pekne dakujem za odpoved.
miro1974
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Fidych 2. 7. 2008 23:23

Nic tím nezkazíte, když trávu trochu přimáčknete. Sekáním se povytáhla, tak ji válcem utužte (nemusí být úplně nejtěžší) a zalijte, pokud u vás neprší, mělo by to stačit ;-)
Fidych
Zahradník

Předchozí stránkaDalší stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků