založený trávnik, otázka

Veškerá věda a nápady k dosažení dokonalého trávníku

Moderátor: Moderátoři AbecedaZahrady.cz

Odeslat příspěvekod miro1974 8. 6. 2008 10:24

Zdravím vás. Konečne sa nám podarilo podla všemožných návodov založiť nový trávnik, no mal by som otázku. Ako osivo som zvolil zn. SUPRA od Wolf Garten. Nakolko som nemal s výsevom tráv skúsenosti, použil som aplikačný vozík. Na balení osiva bolo uvedené, že je to na 100m, no naša plocha v predzahrádke je 110m. Tráva začína na moje potešenie vychádzať, no nie všade, na ploche sú miestami holé mapy. Možno som mal osivo zmiešať s pieskom, snád by vyšlo na celú plochu... Moja otázka znie, bolo by dobré dokúpiť ešte osivo a dosiať, či to nechať tak a počkať, ako sa trávnik "zahutnie" sám? Dopočul som sa, že niektorí ludia novozasiaty trávnik zakrývajú čiernou netkanou textíliou, vraj potom trávnik vyjde rýchlejše, nevydzobávajú ho vtáky atd.. Je to skutočne tak, má význam investovať aj do folie? Dakujem za odpoved.
miro1974
Návštěvník

Odeslat příspěvekod kejki3 8. 6. 2008 11:31

Když už vzchází nepřikrývat a jestli je tráva větší, dosít. To nebude nedostatkem osiva, buď je to sečkou, nebo jsou to sušší místa, nebo to něco vyďobalo. Stačí když kočka udělá potřebu a máte flek, protože semínka rozhrabe.
Sám trávník zacelí rychle plochy do 10 cm, větší je určitě lepší dosít.
Teď by vám pod černou netkankou tráva žloutla.
kejki3
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod miro1974 8. 6. 2008 12:50

Suché to nie je, lebo už tretí, či štvrtý den prší, to mi pomohlo.. vydzobávali to však vtáky, to som nedokázal ovplyvniť.. čiže asi najlepšie by bolo dosiať. Môžem to druhé osivo zmiešať s pieskom a dosiať ručne, pomocou "dierovej flaše"?
miro1974
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Kateřina Hradová 8. 6. 2008 12:55

Určitě to takhle můžete udělat. A co nejdříve, dokud je deštivo. ;-)
Kateřina Hradová
Moderátorka
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod miro1974 8. 6. 2008 16:55

Fajn, myslím, že to nebude problém. Ale vynára sa mi tým jedna možno supídna otázka. Trávu po zasiati som "povalcoval" záhradným valcom. No čo s tou, ktorú dosejem? Zem je mokrá, lepila by sa na valec a vlastne ani neviem, či by som ním už teraz nenapáchal viac škody, ako osohu :-)
miro1974
Návštěvník

Odeslat příspěvekod kejki3 8. 6. 2008 18:37

Dejte si do sítka trochu suché zeminy a semínka lehce zasypte. Přitlačte prkénkem.
kejki3
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod StanislavKrejcar 8. 6. 2008 22:01

Nevíme jak je porost postižen vyzobáním.Ale mnohdy je zbitečné panikařit.V půdě zůstane dost rezervních semínek které by eventuálně mohly dodatečně vyrůst.Mohlo by ale i pomoci plochu pouze přiválet,tím se vyklíčení a zahuštění podpoří.Pokud budete tento trávník poprve teprve sekat,tak je lépe nastavit sekačku na nejvyšší strniště,tím se také podpoří odnožování a zahuštění porostu.a nebude tolik hrozit vytrhání nedostatečně mělce zakořeněné trávy.Do plného zápojení trávníku je také dobré nahradit hrábě rejžovým koštětem,je to pro jemnějšíprvotní provzdušnění rekreačního trávníku.I přesto,že budete používat sekačku s košem tak je dobré občas trávník přehrábnout železnými hráběmi.
StanislavKrejcar
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Fidych 8. 6. 2008 22:15

Někdy se doporučuje první sečení ruční, a pokud sekačkou, tak opravdu ostrý nůž, aby se tráva nevytrhávala. A jak říká pan Stanislav, nesekat nízko u země. Po sečení nový trávník utužit válcem a zalít (pokud neprší).
Fidych
Zahradník

Odeslat příspěvekod miro1974 9. 6. 2008 06:31

Ďakujem za rady. Takto to vyzerá presne po týždni od výsevu osiva. Teraz mám dilemu, či to nechať tak, alebo dosiať.

Obrázek
miro1974
Návštěvník

Odeslat příspěvekod kejki3 9. 6. 2008 08:25

Ještě týden vydržte, některé druhy klíčí později. A udržovat vlhké.
kejki3
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Fidych 9. 6. 2008 22:01

Dosévat můžete průběžně, tak opravdu nemusíte spěchat a v klidu počkejte, co ještě vyleze :-)
Fidych
Zahradník

Odeslat příspěvekod StanislavKrejcar 10. 6. 2008 17:28

Ještě malá rada,skrblíka,pokud chcete ušetřit za nákup osiva tak s prvním sečením počkejte až po odkvětu trávy a tvorbě semen.Po posečení nechte na pozemku tradičně zaschnout(i třeba týden)a potom schrábnout železnými hráběmi a zalít pozemek.Výdrol ze suché trávy se o dosev postará a železné hrábě o vhodné půdní prostředí.
StanislavKrejcar
Návštěvník

Odeslat příspěvekod miro1974 12. 6. 2008 07:27

Dobrý deň, veľmi pekne dakujem za radu :-) Včera som si s hrôzou všimol, že medzi trávou vyrastajú kvety s červenými lístkami. Pôvodne som si myslel, že by to mohlo byť nejaké iné osivo, pretože rastlinky sú rovnomerne rozložené všde tam, kde je trávnik. No myslím, že by to mohol byť nejaký druh burín. V tomto sa teda vôbec nevyznám, no štve ma to, lebo nemám pocit, že by som pri príprave pôdy niečo zanedbal, až na zopár desiatok malých kamienkov, ktoré, potvory, začali vyliezať po uvalcovaní. Ako sa toho plevela zbavím, existuje nejaký postrek, ktorý sa dá časom do trávy aplikovať s tým, že zlikviduje len plevel a tráva zostane? Ešte otázka na pána Krejcara - Ako správne odhadnem dobu, keď tráva už "ide do semena"? Vo všakovakých príručkách a návodoch som sa dočítal, že trávnik treba po prvý raz sekať až po nejakej dobe, ked majú steblá cca 12 cm. Veľmi pekne ďakujem.
miro1974
Návštěvník

Odeslat příspěvekod kejki3 12. 6. 2008 14:05

Na plevel použijte postřik proti dvouděložným plevelům, bývají vyloženě označené pro trávníky.
kejki3
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Daniel Bozner 12. 6. 2008 14:51

Třeba postřik Bofix. Výborně zabírá. ;-)
Samsung Galaxy Note
Daniel Bozner
Moderátor

Další stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků