Jak stříhat révu vinnou na jaře?

Pěstujete si vlastní hrozny?

Moderátor: Moderátoři AbecedaZahrady.cz

Odeslat příspěvekod zandov 28. 5. 2019 13:34

Díky za odpověď panu Žákovi.
Réva je stará 4 roky. Loni rodila tak, že jsme sklidily cca 50 hroznů ze tří hlavních výhonů z jedné hlavy. Není napadená žádnými chorobami a stříkám proti žravým škůdcům. Ve skleníku ( 2x3m),věším sladké lapače na vosy a jiný létající hmyz
Používám také lepící nástrahy.
Podíl výhonů bez květenství je asi 60%. Výhony bez květenství vytváří přirozené stínění ve skleníku a když překáží tak jej odstraním.

Zkracování výhonů za druhým květenství, (více květenství na výhonu jsem nezaznamenal), se mi zdá výhodné pro velikost bobulí.

Jak se vytvoří správně nové sazenice ? Do skleníku bych rád zasadil sazenici do rohů.

Dosud jsem na podzim odstřihl po sklizení hroznů řízky na nechal je ve vodě a tmě, aby vytvořily kořínky. Některé se za daří a kořínky se vytvoří, které na jaře zasadím.

Jsem jenom malý zahrádkář, který si rád na bobulích révy vinné společně s pravnoučaty pochutná.

Děkuji za odpověď Láďa
zandov
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Žak 29. 5. 2019 13:10

1. Žak je krycí jméno. :-D 2. Pokud chcete mít na dalším místě Vašeho pěstebního prostoru novou rostlinu z té samé, která Vám už přináší potěšení, je jednodušší než pokus s řízkováním pohřížení. V takovém případě necháme nový výhon pěkně růst do délky tím směrem, kde si přejeme, aby vznikl nový jedinec-buď jen pro nás, nebo taky na expedici-přátelům, či na kšeftík. Réví je schopné za sezónu narůst více metrů-tuplem ve skleníku, lze ho průběžně vlnovkovitě nořit pod úroveň půdy a brzy si začne v těch místech tvořit kořínky. Jen je nutné nechat konec výhonu-momentální vrchol stále na světle-nad zeminou-pokud Vám však bude stačit jedna nová rostlina z jednoho výhonu, můžete pohřížit pouze jeho konec-cca 20cm, měl by taky postupně pustit kořínky...
Žak

Předchozí stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků