Vavřín (bobkový list)

Letničky, dvouletky, cibuloviny, exotické rostliny, balkonové květiny a bonsaje

Moderátor: Moderátoři AbecedaZahrady.cz

Odeslat příspěvekod bomila 7. 8. 2013 08:59

Chci se zeptat,jestli máte někdo zkušenost s množením vavřínu.Několikrát jsem se snažila ho nařízkovat,ale nepovedlo se.Možná to bylo ve špatnou dobu. Můžete poradit? :-)
bomila
Návštěvník

Odeslat příspěvekod PavelSoukup 16. 11. 2016 19:39

Prvním rokem si pěstupu bobkový list v květináči, ale potřebovala bych se zeptat, co s ním na zimu. Na http://homezin.cz/media/jak-pestovat-bobkovy-list jsem se dočetla, že ho lze zazimovat při teplotě 5 stupňů, ale snese i -10 stupňů. Je možné ho dát přes zimu třeba do venkovního skleníku? Tam bude tak přijatelná teplota nebo ne?
PavelSoukup
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Klivie 16. 11. 2016 20:13

Množení vavřínu je jednoduché, ustřihla jsem si větvičku a vložila do perlitu, měla jsem to v misce od salátu a po dně jsem měla neustále vodu takže se tam udržovala vlhkost. Podotýkám, že to trvalo docela dlouho, ale kořínky začaly růst a dnes už má asi 20cm a roste jako divý. Nejlepší je to na jaře a fakt to chce trpělivost a vlhko.
Na přezimování je dávám do chladné verandy. Při koupi mi bylo řečeno, že vydrží i slabý mrazík, ale já to raději nezkoušela. Jinak chce dost vody, ale pozor přes zimu zálivku hodně omezit.
Jana
orchideje moje radost
Klivie
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod hejjar 17. 11. 2016 14:36

Taky jsem si letos pořídila bobkový list, tak uvidím jestli mně bude mít rád
No když už jsem tady tak se pochlubím čím jsem si udělala radost, cesmínu, bobkovišeň, azalky, gingo, růže fialovou a žlutou, třezalky velkokvěté, vřesy tedˇjen čekat na jaro.
hejjar
Návštěvník

Odeslat příspěvekod rajsa 18. 11. 2016 09:36

Jé tak to jsi pěkně oživila "vozový park" :-D , cesmínu mám, tu zeleno bílou, dost pomalu roste, ale letos si větvičku na vánoční dekoraci utrhnu. Pár růží jsem si taky ted´ na podzim pořídila, takže se i já těším na jaro :love:
rajsa
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod hejjar 18. 11. 2016 10:31

Tu panašovanou jsem měla , bohužel , hodně mi toho odešlo pomalu ale jistě po povodních, dlouho to bylo pod vodou , a tak to pomalu odumíralo. Teď to trochu obnovím, ale je to malé na velké rostliny, si budu muset počkat (no jestli) , teď mi k tomu pomohla zlomená noha, vlastně pojistka,
hejjar
Návštěvník

Odeslat příspěvekod bomila 21. 11. 2016 18:45

:-D Díky za radu, jak se dá vavřín množit.Mám docela velký keř,asi 15 let,na jaře ho vždycky částečně přistřihnu aby si držel tvar,ale ještě se mi ho namnožit nepovedlo.Asi to bude tím,že jsem dávala větvičky do vody a ne do perlitu. :-))
bomila
Návštěvník

Odeslat příspěvekod rajsa 22. 11. 2016 09:22

bomilo a jak ti přezimuje? Sousedka mi chtěla dát řízek a já ho odmítla, protože těch stěhovacích kytek mám dost. Ona se s ním nepáře, nechává ho v chatce, v zimě tam mrzne. Zatím jí přežil-mírné zimy.
rajsa
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Danielka.9 22. 11. 2016 18:50

Rajso mám také vavřín a schovávám ho do skleníku ,ale letos jsem ho schovala nějak brzo ještě mohl být venku je pořád teplo,ale už se mi ho nechce tahat ven. No ale k věci .... viděla jsem v televizi pořád o vaření bylo to z Anglie, tam si paní šla pro lístky ven do zahrady,takže ho tam mají přímo zasazený,takže slabší mrazy fakt snese.
ať nám kvetou kytičky
Danielka.9
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod bomila 22. 11. 2016 19:41

Musím přiznat,že to podzimní stěhování kytek je náročné.Vavřín nechávám ve sklepě,moc světla tam nemá,ale přežívá.Neměla jsem odvahu ho nechat na zahradě,nerada bych o něj přišla.U nás na severu může přijít docela silný noční mráz a pak by bylo pozdě něco stěhovat.
bomila
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Danielka.9 23. 11. 2016 18:44

bomilo myslím,že u nás by fakt -15 st asi nepřežil no není tu Anglie. Golfský proud asi dělá své, počítám že tam je -5 asi už velká zima. :lol:
ať nám kvetou kytičky
Danielka.9
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Návštěvník 23. 11. 2016 19:48

Bobkový list už pěstují delší dobu a daří se.Přes zimu ho mám v baráku na chladnějším místě a na světle.Další rostlinky mám v kuchyni celoročně.jinak množení se taky daří řízkováním,ale není moc co se uchytí,spíš je lepší rostlinku namnožit jako ostružiny ,to se mi podařilo.
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Rozaliasob 23. 10. 2017 12:16

Zdravim vsechny Zigulisty.
V prubehu renovace svoji 21013 sem po vyreseni demontaze okapnich list prisel po demontazi interieru na dalsi problem. Pod calouneni dveri sem se dostal, ale jak demontovat listy okolo oken tak, abych je neponicil?
Rozaliasob

Předchozí stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků