Záchrana azalky / rhododendronů

Letničky, dvouletky, cibuloviny, exotické rostliny, balkonové květiny a bonsaje

Moderátor: Moderátoři AbecedaZahrady.cz

Odeslat příspěvekod MisaHav 23. 3. 2015 15:18

Zdravím všechny diskutující, a prosím o radu.. "Zdědila" jsem k užívání zanedbaný dvorek s několika ještě přežívajícími rostlinami, které bych ráda zachráníla...Asi se o ně delší dobu nikdo nestaral. Jedná se (dle mého amatérského odhadu) o dva rhododendrony a jednu - tady opravdu tipuji - japonskou azalku (?)..
Na konci přikládám odkaz s fotkami.
Foto 1 a 2 je torzo azalky, ale vypadá, že bude kvést, takže bych ji ráda zachránila. Navíc listy mají hnědě skvrnky.
Foto 3 a 4 je rhododendron, ten má ostříhané vršky ale někde také začínají rašit pupeny. Na pár listech hnědne.
Foto 5, 6 a 7 je nejurostlejší rhododendron, ten má ale některé listy děravé.
Poradíte mi prosím, co mám podniknout - na co jsou nemocné a co na to, a jak o ně pečovat?
Zde odkaz s fotkami:
https://www.dropbox.com/sh/dbl29n3iwzhq ... qciAa?dl=0
Děkuji moc, Misa
MisaHav

Odeslat příspěvekod Danielka.9 23. 3. 2015 20:03

Nejsem žádný zahradnický odborník,ale podle mě vypadají všichni v pohodě a pokvetou.Ty okousané listy vidím,ale nedělala bych z toho tragedii, nějaký brouček si pochutnal.Ty pupeny už tam bývají od podzimu tedka se jen zvětšují na kvetení.Ja mám jednu azalku co na zimu shodí všechny listy a po květech zase zazelená.Hnojivo si koupíte v nějakém marketu.Manžel to občas zaleje nějakým okyselovačem, ani nevím jak se to jmenuje.Jinak s něma vlastně nic neděláme.Obrázek Takhle nám fešák kvete každý rok.
ať nám kvetou kytičky
Danielka.9
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod MisaHav 23. 3. 2015 21:31

Dobrý večer, moc děkuji za odpověď. Ten Váš exemplář je fantastický.
Asi jsem to se strachem o ty kousky co mi tam rostou trochu přehnala, nemám s tím prostě žádnou zkušenost. Odpoledne jsem se šla podívat na výstavu skalniček a na zahradě u kostela rostlo dost Rhododendronů, ty drobné měly skoro všechny takto flekaté lístečky, takže to asi bude normální...
Budu se tedy těšit jak vykvetou..
Misa
MisaHav
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod hejjar 23. 3. 2015 22:27

Že se zapojím do diskuze, přesně jak píše Danielka ty okousané listy jsou od nějakého chvostíká nebo jak se mu nadává, ale je na to granulované něco přímo na něj, vylézá v noci tak posypat zem a za čas si to rozmyslí si na listech pochutnávat, jinak třeba ronďáky podsypat trochou rašeliny a na podzim jim přilepším hnojivem s guánem a draslem a jsou spokojeni azalky i ronďáci
hejjar
Návštěvník

Odeslat příspěvekod MisaHav 24. 3. 2015 12:18

Dobrý den, i Vám děkuji za rady. Nejvíce mě trápí ten malý na fotkách 1 a 2, kterého zbyla jen polovina, druhá polovina uschla. Nevím zda ho mám přesadit, a zda se dá nebo má nějak stříhat, ideálně aby mu znovu začala růst ta druhá polovina?
Díky, Misa
MisaHav
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Vrana Eva 24. 3. 2015 19:09

Dobrý večer! Dovoluji si přispět svou troškou zkušeností. Azalku bych rozhodně nepřesazovala teď. Nejlepší doba je hned po odkvětu, nebo až v září. Vypadá docela vitálně, tak si myslím, že přežije i nadále. Ten okousaný rhododendron je napadený lalokonoscem rýhovaným. Larvy se vyvíjí v zemi a prý na ně účinkuje zálivka Mospilanem. Vyzkoušené to nemám. Přeju zdárné zahradničení.
Vrana Eva

Odeslat příspěvekod MisaHav 24. 3. 2015 21:54

Dobrý večer, děkuji za radu a identifikaci škůdce. Ten přípravek vyzkouším. I já Vám přeji hodně zdaru!
Míša
MisaHav
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Danielka.9 25. 3. 2015 19:41

Jaruš, my tam nedáváme ani tu rašelinu :oboze :D ,tadyhle s tím rondákem vlastně nemám žádné problémy.Byl trošku problém s tou opadavou azalkou,ale když dostala ten okyselovač, tak se zase dala do kvetení :tleskani .Ještě jsem se ani neptala manžela ,jak se ten okyselovač jmenuje.No a na toho lalokonosce by ten Mospilan mohl být ja když nevím co a jak,tak také použiju Mospilan.Většinou úspěšně.
ať nám kvetou kytičky
Danielka.9
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod hejjar 25. 3. 2015 20:46

JJ Danielko. já používám co je po ruce, když se to aspoň trochu hodí, jinak zaklínadlo Dana "půjdeš na kompost" též zabírá :-D :-D :pozor :pozor
hejjar
Návštěvník

Odeslat příspěvekod MisaHav 16. 4. 2015 00:37

Dneska mi v zahradnictví na prokousané listy prodali Nurelle D - bohužel jsem si na vámi doporučovaný Mospilan nemohla vzpomenout, tak jsem dala na radu prodavače. Ohledně aplikace mi radili zálivku, avšak v návodu taková možnost není popsána, tak nevím, jaké dávkování, nemáte s tím zkušenost? Nerada bych nějak experimentovala, nemám s tím zkušenost a z návodu vyplynulo, že to není přípravek, se kterým by bylo radno si zahrávat... Na hnědé skvrnky mi prodali Dithane, tak by mě také zajímalo, zda lze ty dva přípravky mohou kombinovat - jedno do zálivky a druhé na listy? A nakonec možná trochu blbý dotaz - vzhledem k tomu, že jsem žádné insekticidy ani fungicidy zatím nikdy neaplikovala - jakým způsobem pak likvidujete případné zbytky postřiku? Protože se mi jedná asi o tři - čtyři malé rostliny, asi to nenamíchám přesně na mililitr. Může pak voda kterou bych vymývala nádržku vůbec do kanalizace?
MisaHav
Kolemjdoucí


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků