Lze větve z tújí dávat do kompostu?

O organické i anorganické výživě rostlin

Moderátor: Moderátoři AbecedaZahrady.cz

Odeslat příspěvekod anonymni 3. 10. 2006 15:53

Po stříhání tújí mám velkou hromadu větví. Lze tuto jedovatou rostlinu "rozstěpkovat" a dát do kompostu?
Nebo spálit a nad ohněm opékat špekáčky?
Příp. jak tyto jedovaté větve zlikvidovat?
Pozn. druhý dotaz je jen pro zpestření.
Předem díky za odpověď.
anonymni

Odeslat příspěvekod standys 4. 10. 2006 17:40

Já normálně větve drtím a šup s nima do kompostu nebo štěpky dávám jako mulč pod keříky místo mulčovací růry.
standys
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod StanislavKrejcar 25. 10. 2007 18:17

Nevidím důvod proč ho takto upravený do kompostu nedávat,to samé platí i o ořechovém listí,při rozsekaném se "škodlivé" látky vypaří rychleji a rychleji nastává i vlastní rozpad.
StanislavKrejcar
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Fidych 3. 11. 2007 19:08

Dost se psalo, že ořechové listí není vhodné do kompostu, protože se pomalu rozkládá. V poslední době se objevil názor, že ořechové a vrbové listí je až škodlivé, protože zpomaluje růst rostlin. Důvodem je patrně vysoký obsah saponinů a tříslovin v listech těchto stromů, nevyhovující je ze stejných důvodů i kaštan a bříza :!:
Fidych
Zahradník

Odeslat příspěvekod vyslouzil 6. 11. 2007 19:37

Dříve jsem do kompostů mnoho věcí nedával (ořechové listí, moniliozní jablka, spadané nezralé švstky, vytrhané jahody, kořeny brukví, bramborovou nať amnoho dalších). V posledních letech vyjma karanténních chorob kompostuji úplně veškerý organický materiál, včetně kvetoucích plevelů. drnů, drcených větví, shnilého ovoce a odpadků z kuchyně. Kompost zraje 2 roky. Výskyt chorob a plevelů po aplikaci tohoto kompostu je úplně stejný jako dříve.
vyslouzil
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Fidych 6. 11. 2007 20:31

S kvetoucími plevely máte odvahu! Kdysi jsme takhle bezstarostně dávali do kompostu peťour, a jak se nám pěkně rozmnožil! Rozvezli jsme si ho pak s kompostem pěkně všude tam, kde předtím nebyl :-(
Fidych
Zahradník

Odeslat příspěvekod StanislavKrejcar 12. 12. 2007 09:44

Každý máme své zkušenosti,ja vzhledem k tomu,že mám spoustu ořechového listí ale i tříkomorový kompost,tak s tímto opravdu problém nemám,dokonce nyní kdy toto vše proháním drtičem tak je to v pohodě.Ale připouštím také,že toto používám ve větším množství v ovocném sadě kde to zase tak nevadí a nahrazuji tím příkmenné herbicidní pásy.
StanislavKrejcar
Návštěvník

Odeslat příspěvekod vyslouzil 15. 1. 2008 14:54

Mohu Vás ubezpečit, že peťour mají na záhonech a políčkách i ti, kteří žádný kompost nezakládají. Každý plevel má své způsoby jak se šířit, zejména na malých plochách, kde se střídají záhony květiny, tráva a stromy.
vyslouzil
Návštěvník

Odeslat příspěvekod StanislavKrejcar 15. 1. 2008 23:54

pokud se jedná jen o kvetoucí plevel tak není co řešit,ten není zatím nebezpečný,ale pokud se to prošvihne a už má na sobě semeníky tak to je průšvih.Myslím,že minulý nebo předminulí rok měl pan Kořen v televizi upoutávku na výzkum VÚZ v Praze kde zjiš´tovali životnost a přežití plevelů na pozemku 100x100m,a jestli si to dobře pamatuji tak po dobu asi 5 let kdy pokus probíhal,se tam "plevel "vždy vyskytoval .Takže zbavit se úplně rostlinného materiálu nežádoucího není asi prakticky možné.Ale zároveń toto svědčí o zdraví a životaschopnosti většiny půd kolem nás.
StanislavKrejcar
Návštěvník

Odeslat příspěvekod tom0 18. 5. 2008 11:19

ano, také dávám větve z tújí do kompostu , malé větvičky, ostatníma větvemi mulčuji pod tújí a přikrývám choulostivé rostliny a růže.
Co se týká kompostu a plevelů - sousedi postříkají kompost Rondupem, který je účinný jen na zelené rostlině,půdě nevadí. A po rozvezení po záhonech nemají starosti, jako my ostatní co to neděláme a máme více plevelu než rostlinek , které sejeme.
Na záhonech a ve skleníku před výsevem provádím cílený postřik Rondupem (plevel musí být aspoň 2cm vysoký). do 3 týdnů odumře a dá se vysévat.
Po zakrytí rostlinek lze přípravek dobře používat celou sezónu u růží i rybízů.
tom0
tom0
Kolemjdoucí
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod HanaT 18. 5. 2008 11:54

Zmulčované je do kompostu můžete přidat,problém je však v tom,že dřevo thůjí je poměrně tvrdé a špatně se rozkládá
HanaT
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod edekor@seznam.cz 14. 9. 2014 18:02

Dobrý den. A můžu tyto větve od vás odebrat? Děkuji
edekor@seznam.cz

Odeslat příspěvekod KatkaP 18. 8. 2015 17:39

sice uz je to docela starsi diskuze, ale musim reagovat na predposledni prispevek - lidi vy nemate rozum - strikat roundup do kompostu??? a nebo s nim strikat zahonky, kde pak pestujete zeleninu?? hlavne at to nikoho dalsiho nenapadne, vzdyt jsou to jedy, ktere vam v te pude zustanou, nebo touzite po rakovine, neplodnosti, autismu a dalsich chorobach?
KatkaP


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků