Vaříme dobrůtky, nejen pro zahradníky .... !

Diskuse na témata, která se přímo netýkají zahrady

Moderátor: Moderátoři AbecedaZahrady.cz

Odeslat příspěvekod kočičí 11. 5. 2014 13:29

Chleba nádherný. Prý je vynikající zadělávat zchlazenou vodou třeba z vaření brambor nebo těstovin, je to ještě vláčnější a dýl vydrží. U nás se naštěstí prodává chleba z malé pekárny, kde pečou ještě postaru, je to chleba vynikající a vydrží klidně týden a ještě i po týdnu si člověk pochutná, holt ale se prodává jen denně v přesnou hodinu z auta a člověk už tam musí čekat, jinak je hned pryč.
kočičí
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod květiny 11. 5. 2014 14:04

Moravando nádherně to vypadá :-P já dělala piškotovou buchtu s tvarohem a zakys. smetanou ovoce a želatina, bylo toho na celý plech , ale mám tu děti tak je pomalu snědeno, to je jako po nájezdu kobylek 8-D
Život s kytičkami je o moc hezčí , Eva
květiny
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod kočičí 11. 5. 2014 14:07

Já jsem dělala minulý týden ořechovou bábovku, hned jak trochu vychladla jsme s manželem měli každý kousek a pak to ty děcka během několika minut snad vdechly, nebo co.
kočičí
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Klivie 11. 5. 2014 18:28

Taky jsem dnes pekla, roládu. Kdo bude shazovat ty kila? Ach jo.
Jana
orchideje moje radost
Klivie
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod kejki3 12. 5. 2014 23:53

kočičí píše:Chleba nádherný. Prý je vynikající zadělávat zchlazenou vodou třeba z vaření brambor nebo těstovin, je to ještě vláčnější a dýl vydrží. U nás se naštěstí prodává chleba z malé pekárny, kde pečou ještě postaru, je to chleba vynikající a vydrží klidně týden a ještě i po týdnu si člověk pochutná, holt ale se prodává jen denně v přesnou hodinu z auta a člověk už tam musí čekat, jinak je hned pryč.
Používám převařenou vodu, je to hlavně kvůli chloru, vraždí kvasinky.

-- 12. 5. 2014 23:14 --

mirdasl píše:Na kolik tě vyjde bochánek?

350 g žitné mouky tmavé - 7,-
360 g převařené a zchladlé vody
cca 60 g kvásku od minula se důkladně rozmíchá šlehačem a nechá přes noc vzejít v misce přikryté igelitem. Ráno se odeberou dvě lžíce kvásku na příště.
Přidá se 150 g převařené a vychladlé vody
350 g hladké mouky - akční do 3,50 T650 za 5,-
100 g žitné tmavé 2,-
2,5 lžičky soli, lžička koriandru, 2 lžičky kmínu, koření je volitelné, uhnětu těsto a dám přikryté kynout do předehřáté trouby (v topné sezoně na teplé místo).
Pak vyklopím na pomoučněný vál 1,- a sbalím do tvaru. Šoupnu na nepřilnavý plech švem dospod a nechám v předehřáté troubě kynout hodinu. Když hodně vykyne, nevyskočí v troubě a roztéká se.
Šoupnu do trouby vyhřáté na 250°, což u mne trvá 20 minut, protože kynutí dělám mikrovlnce - rychleji se ohřeje. Zavlažím troubu trochou vody, nedoporučuji majitelům digitálně ovládaných trub, nebo těch se šroubovaným dnem.
Po 20 minutách stáhnu na 200°, za dalších 20 na 170°a dopékám asi 25 minut šišku, 35 minut bochník. chléb nechám vychladnout na mřížce.

Během hodiny pečení sepne trouba už jen občas, vždyť teplota pořád klesá. Takže energie do 12,- Kč, to jsou dražší 2 kWh.
Celkem 26,- plus koření a rozcamraný čas. Dá se krájet a jíst týden, skladuji v mikrotenovém sáčku.
„Ale proč? Aby to bylo v rozkladu? Aby se to totálně rozvrátilo. Proč?“
kejki3
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod kočičí 13. 5. 2014 19:52

Z těstovin či brambor ta voda navíc obsahuje škrobové látky a pak to dělá v tom chlebě takové ty vláčné a lesklé oči - nedá se nic dělat, brzy jdu na to...
kočičí
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod květiny 31. 5. 2014 17:28

Dnešní oběd , smažený květák , nové brambůrky a okurkový salát 8-P , ať žije léto 8-D Obrázek
Život s kytičkami je o moc hezčí , Eva
květiny
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Klivie 31. 5. 2014 19:28

No Evi Ty mi děláš chutě, taky bych si pošmákla. U nás se dojídal guláš s knedlíkem, co zítra ještě nevím.
Jana
orchideje moje radost
Klivie
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Moravanda 1. 6. 2014 10:09

Tak šup sem s jednou porcí :D , moooc pěkný :tleskani :tleskani :tleskani

My už sklízíme první jahody, je to letos nějaký nakvap :-)
Moravanda
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Klivie 1. 6. 2014 12:59

Tak to my ani náhodou, je vidět, že tam máte tepleji.
Jana
orchideje moje radost
Klivie
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod hejjar 1. 6. 2014 17:17

je to letos nějaký nakvap , Moavandi, no když nás straší těmi letními vánocemi
tak se nediv, :-D :-D
hejjar
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Moravanda 1. 6. 2014 20:43

Taky jsem něco takového zaslechla, ať s tím jdou do háje :/
Moravanda
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod ario 2. 6. 2014 09:23

no nic moc to já radši :oops: :D
Obrázek
ario
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Klivie 2. 6. 2014 10:36

Ale to já taky můžu, ale bohužel jen někdy, spíše co nejmíň. Jednak bych za chvíli nevlezla do dveří :oboze a jednak by doktorka se mnou vyrazila dveře, to bych měla cholesterol kdoví kolik. :-)
Jana
orchideje moje radost
Klivie
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod květiny 2. 6. 2014 13:35

Tedy Ario , není ti hanba :/ a co zdravá výživa :pozor 8-D ono ani ten květák smažený není žádná dieta :hm :oboze 8-P
Život s kytičkami je o moc hezčí , Eva
květiny
Návštěvník
Uživatelský avatar

Předchozí stránkaDalší stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků