Praktický atlas lékařské parazitologie popisuje sametky takto: "Od července do září se lze setkat s typickými kožními projevy, které vyvolávají oranžové až cihlově červeně zbarvené osminohé larvičky (0,1–0,2 mm) dravého roztoče sametky podzimní, Neotrombicula autumnalis (1–2 mm). Na teplokrevných obratlovcích sají 2–3 dny, u lidí vyhledávají místa, kde těsně přiléhá oděv. Poměrně bouřlivá alergická reakce se silným svěděním se vyvíjí, i když je larva včas odstraněna (makula – papula – vesikula)."
To mě docela poděsilo. Požádala jsem proto o reakci prof. MUDr. Josefa Špačka, DrSc., jehož jméno jsem v souvislosti s tímto živočichem našla zmiňované. Pan profesor mi laskavě odpověděl, a to mě vyděsilo ještě víc.
Prý se tímto zabýval jen krátce, tehdy, když ho sametky osobně napadly. Míra reakce může podle něj být u různých lidí různá - jemu vyrážka zmizela až po několika měsících, nijak ji neléčil. Mamince jeho ženy, v jejíž zahradě se sametky vyskytují ve velké míře, prý ani on, ani její osobní lékař nevěřili, že má vyrážku od parazitů, mysleli si dlouho, že to je alergická reakce!
Cituji pana profesora: "Před dvěma lety se o tom ani moc nepsalo a teď se zdá, že ten problém začíná všem přerůstat přes hlavu. Ti malinkatí roztoči (jen asi čtvrt milimetru velcí, tedy pouhým okem prakticky neviditelní ) lezou tak rychle, že u první překážky (gumy kalhotek, slipů, trenek, dolního okraje podprsenky) mohou být už i za deset minut, tam poštípou a v noci lezou dál. Mám vyzkoušeno, že pouhé běžné osprchování je nezničí. Ráno tedy může být vyrážka nejen na stehnech a v pase, ale i daleko výš - na krku, na hlavě. Poštípání se lze vyhnout přísným používáním holínek a tepláků či silných kalhot na zahradě po celý podzim,
já jsem s úspěchem vyzkoušel dost silné postříkání lýtek Difusilem (ale je to drahé - on stojí kolem 90 korun - navíc jsem měl štípance na nártu). Prostě a jednoduše odmítám vkročit od konce léta do začátku zimy do té zahrady. Kdybych musel, tak jen s protiroztočovým repelentem na lýtkách a nejlíp v holínkách."
Někteří lidé prý mají dobrou zkušenost se sirnými mastmi, ale ty obvykle páchnou, nebo s potřením pupenců antihistaminiky. Případně se vykoupou ve žhavé vodě - až jsou červení (to ovšem většina lidí nesnese). A postřiky trávy nepomáhají.
Milí zahrádkáři, vypadá to, že sametka se stává docela hrozbou. Jaké jsou vaše zkušenosti, slyšeli jste o ní, máte nějaký tip, co by proti ní zabralo? Přece nebudeme chodit v létě navlečení. A co děti? To si s takovou ani nebudou moci vyběhnout na zahradu!!!
![]:-< :evil:](./images/smilies/16.gif)