Okrasné dýně

Rady a tipy na pěstování zeleniny a léčivých rostlin

Moderátor: Moderátoři AbecedaZahrady.cz

Odeslat příspěvekod Pískavka 2. 9. 2008 12:12

Dobrý den! Potřebovala bych poradit, kdy sklízet okrasné dýně, aby pak dělaly parádu co nejdéle? :-) Teď je mám různobarevné, tak bych je nejraději sklidila? Co vy na to? Jana
Pískavka

Odeslat příspěvekod ottova 3. 9. 2008 00:47

Hezký den i Vám, sama jsem je nikdy nezklízela jen si je kupuji, ale podle praktiků se na to má jít takto:
Okrasné dýně (tykve) se pro zdobné účely sklízejí až v úplné zralosti, ale dříve než uhodí první mrazíky. Zralost se pozná podle tvrdé slupky a popraskané stopky. Sklízet je tedy nejlepší postupně, jak plody dozrávají. Každou dýni ještě nechte po utržení dozrát na sluníčku, ale teď už by vám neměla zmoknout nebo zvlhnout, takže ji nechte někde na krytém místě nebo ji na noc dejte někam do sucha. Utržené dýně nikdy nepokládejte na nic kovového, začnou hnít. Nejlepší je košík, kterým na ně proudí i odspodu vzduch.

Aby lépe dozrály plody ještě nesklizené, odlomte v jejich okolí všechny listy, které by bránily sluníčku.

Zajímavé je, že mi vždy některé tykvičky přinesené z jedné koupě vydrží jen několik týdnů a jiné až třeba do příštího léta. A mám doma i takové, které mám několik let. Uvnitř úplně vyschly, takže jsou lehounké. Nepříjemné je, že časem ztratí barvu a zmastní. Ale bylo mi jich líto, tak jsem je na Vánoce nastříkala zlatou barvou a použila do výzdoby.
ottova
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Pískavka 3. 9. 2008 14:09

Děkuji za radu. Také mám zkušenost, že některé dýně vydrží dlouho a jiné ne, i když jsem je uchovávala stejně, ale asi je to tím vyzrátím. Na Vánoce jsem si z těch, co už nevypadaly, že dlouho vydrží, udělala svícen se živými i suchými květinami. Ale to byly dýně "korunkové". ( Já jim tak říkám, protože se koruně podobají.) Jana
Pískavka

Odeslat příspěvekod vladunka 21. 9. 2008 12:46

Ahoj,letos mi vyrostla na zahode vedle dyni zajimava rostlinka, mozna se jedna take o odrudu dyni, jde mi spise o to jestli neni tato rostlinka jedovata. nenasla jsem zda se sem daji vkladat fotky, ale jedna se o zelenou rostlinu, hruskoviteho tvaru, vevnitr duzina, prumer 16 cm, na vysku tak 25cm, a tvarove jde z pravidelne koule do uzkeho "zobaku" . rostla podobne jako ty dyne. Pokud o teto rostlince nekdo neco vite, tak mi kdyztak napiste na email vl33@seznam.cz , foto jsem vlozila na : http://ifauna.cz/rubriky/mdiskuse/show. ... 588&page=1 tak doufam ze tu bude nekdo tak hodnej a poradi mi :-) diky mooooc :-* :-* :-*
vladunka

Odeslat příspěvekod HanaT 21. 9. 2008 13:15

podle obrázku to vypadá na tykvovitou rostlinu
Lagenaria siceraria /kalabasa/
je jednoletá chlupatá bylina s popínavou lodyhou,listy jsou srdčité světle zelené.
Konzumovat se dají mladé/malé/plody asi jako patizony nebo cuketa ,zralé plody se nechají dobře vyzrát a sušené se vydlabou a slouží jako dekorační váza na sušené aranžmá,
dříve ji inkové používali jako nádobu na vodu.
takže v takové velikosti jakou ji máte na obrázku,už ke konzumaci nebude.
HanaT
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod vladunka 21. 9. 2008 15:13

dekuji za odpoved, neni k jidlu? to znamena ze je jedovata nebo jen malo chutna? Mame jich vic a nevim jestli se smi tedy konzumovat nebo co s ni.....
vladunka

Odeslat příspěvekod HanaT 21. 9. 2008 15:33

já jsem ji nikdy nepěstovala mám to jen z odborné literatury a tam se píše ,že ke konzumaci se hodí jen mladé plody,,ale na vašem obrázku je plod v plné zralosti,spíš si myslím,že nebude už chutný.
HanaT
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod vladunka 21. 9. 2008 16:01

Díky moc,tedy že jste memu dotazu venovala cas, alespon uz vim co nam to vyrostlo, treba se jeste ozve pozdeji nekdo kdo to primo pestuje. ;-)
vladunka

Odeslat příspěvekod HanaT 21. 9. 2008 19:24

něco o ní přečtete i zde http://daz.garten.cz/texty.php?idc=20050814
HanaT
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Kateřina Hradová 26. 9. 2008 19:40

Vladunko,

je to skutečně lagenárie, jedovatá není, jen už se v takové velikosti ke konzumaci nehodí. Sbírají a upravují se menší plody nebo můžete plod postupně odřezávat, zase doroste.

U nás jsou nejrozšířenější právě tyhle dlouhé a úzké plody, ale dají se koupit i semínka šlechtěných odrůd. Můžete je zkusit třeba příští sezonu. ;-)

Jinak pro kalabasu (další název je taky indická okurka) je v zemích Jižní Ameriky typické, že se nechává vyschnout a dělají se z ní tradiční nádobky na popíjení matté. Takto upravenou ji máme doma, je fajn, ale musíte si do ní pořídit ještě bombillu (taková lžíce, na jejímž konci je cedníček), protože jinak by vám matté lezlo do pusy, což není moc příjemné. :-P
Kateřina Hradová
Moderátorka
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod vihonko 30. 8. 2010 15:48

prosim vás mohl by mi někdo poradit co mám dělat proti plísni u tykví.
pěstuji tykve vyroste mi několik plodů a pak začnou listy bělat a rostlina uvadne. jde tomu nějak zabránit? Děkuji.
vihonko
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Kateřina Hradová 30. 8. 2010 16:46

Doporučuji aplikovat Curzate K - je určen k prevenci a ochraně tykvovitých rostlin proti plísním. Pokud se popsaný stav opakuje, bylo by lepší použít ho příští rok včas právě jako prevenci.
Kateřina Hradová
Moderátorka
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Daniel Bozner 31. 8. 2010 22:44

Ta plíseň je zřejmě padlí, na tykvích a cuketách se na podzim hodně vyskytuje. Zabírá Karathane, Rubigan, Fademorf, Kumulus, Sulikol, Topas, Punch, Systane nebo Talent.
Daniel Bozner
Moderátor

Odeslat příspěvekod vihonko 2. 9. 2010 12:29

Děkuji moc já to zkusím a napíšu jestli to pomohlo. Nebo to skusím příštírok včas. Děkuji!!!
vihonko
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod honza 19. 11. 2014 14:05

Dobrý den prosím vas jsou okrasné dýně na jídlo nebo jsou jedovaté?
honza

Další stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků