Stránka 1 z 2

Rybíz a recepty na jeho využití

Odeslat příspěvekNapsal: 1. 5. 2007 18:47
od Červík
Už se nám začínají nalévat kuličky rybízu, tak zakládám tuto diskuzi jak ho využít. Podělte se o recepty na jeho zpracování. :)

Odeslat příspěvekNapsal: 5. 5. 2007 13:25
od Kateřina Hradová
Máme rodinný skvělý recept - kdo jej vyzkoušel, chválil a mlaskal. :D
ČAJ Z RYBÍZU
Potřebujeme 1 kg rybízu, 80 dkg cukru, vanilínový cukr (jedno balení) a skořici. Vše dohromady vaříme 10 minut. Potom mírně zchladíme a přidáme 6 lžic rumu. Směs plníme do sklenic a do každé navrch přidáme lžíci rumu.

No a v zimě, když si chcete udělat čaj, dáte do hrníčku či skleničky tak dvě tři lžičky této směsi (jak má kdo rád) a zalijete horkou vodou. V létě přijde vhod vychlazená varianta.
Dá se dělat z rybízu červeného, černého i bílého. :P

Katka

Odeslat příspěvekNapsal: 5. 5. 2007 16:27
od Červík
No, pokud je tam i to vhodné ochucovadlo (rum), věřím tomu, že čajem nepohrdne ani mužská část osazenstva. :D :D
Jen mě tak napadá, ty kuličky po rozvaření tam zůstanou? Nemá se výsledná směs ještě zcedit?

Odeslat příspěvekNapsal: 6. 5. 2007 06:37
od Petra Nachtmanová
Jéé, tak rybíz to je moje!! Ráda ho i sbírám!!!

tady jeden maminčin koláč:

Koláč s rybízem

20 dkg másla, 4 žloutky utřené do pěny, 14 dkg cukru a 35 dkg polohrubé mouky zpracujeme v těsto, které upravíme na dobře vymaštěný plech. Necháme péct a pak napolo syrové poklademe rybízem. Navrh ušleháme sníh z pěti bílků a dvaceti dkg cukru. Necháme dopéct a pak sníme!!

Odeslat příspěvekNapsal: 6. 5. 2007 06:38
od Petra Nachtmanová
RYBÍZ Á LA BRUSINKY

1 kg červeného nebo černého rybízu, 250 ml vody, 250 ml octa, 150 ml vody, 650 g cukru, kousek skořice, 3 hřebíčky

Rybíz přelijeme vařící vodou a octem. Přecedíme. Do hrnce nalijeme vodu, přidáme cukr, rybíz a koření a vaříme 10 minut. Poté koření vyjmeme a horkým džemem plníme nahřáté skleničky, uzavřené je obrátíme dnem vzhůru až do vychladnutí.

Odeslat příspěvekNapsal: 6. 5. 2007 06:38
od Petra Nachtmanová
DIETNÍ RYBÍZOVÁ MARMELÁDA

Na jeden kilogram rybízového protlaku 10-12 tablet umělého sladidla

Rybíz vložíme do hrnce, podlijeme trochou vody a pod pokličkou dusíme doměkka. Poté prolisujeme na strojku na ovoce. Protlak v hrnci za občasného míchání dál vaříme dokud marmeláda nezhoustne. Před koncem vaření přidáme umělé rozpuštěné sladidlo. Plníme do sklenic, které obrátíme dnem vzhůru dokud marmeláda nevychladne.

Odeslat příspěvekNapsal: 6. 5. 2007 06:39
od Petra Nachtmanová
RYBÍZOVÁ ŠŤÁVA ZA STUDENA

2 kg rybízu, 2 l převařené vody, 2 kg cukru

Rybíz zalijeme studenou převařenou vodou a necháme 24 hodin stát. Scedíme, prolisujeme do šťávy, přidáme cukr a mícháme dokud se nerozpustí. Nalijeme do lahví.

Odeslat příspěvekNapsal: 6. 5. 2007 10:52
od Červík
Tak marmeláda a rybíz ala brusinky u nás má také prioritu, koláč se sněhem je také vynikající, šťáva nic moc, ta u nás nejde nijak na odbyt. Já ho mám nejraději od stromku! Pokud nám sluníčko úrodu neusuší, bude co trhat. Pořád neprší a neprší! :| :(

Odeslat příspěvekNapsal: 6. 5. 2007 20:02
od StanislavKrejcar
Pokud by jste chtěly nahradit brusinky snadněji dostupným ovocem zkuste použít Aronii,je myslím dost nedoceněná, a jde z ní dělat prakticky vše co z brusinek.

Odeslat příspěvekNapsal: 6. 5. 2007 20:04
od StanislavKrejcar
Z černého i moravského jeřábu je výborné domácí víno i kořalička!

Odeslat příspěvekNapsal: 6. 5. 2007 20:40
od Fidych
Pokud máte elektrickou sušičku na ovoce, přidávám tip na rybízové placky, které jsme vyzkoušeli:
rozmixovaný rybíz se nalije v slabé vrstvě na fóliovou misku (je součástí vybavení sušičky jako síta na bylinky) - ta se před tím malinko potře olejem, aby se placka nepřilepila. Suší se při 55 stupních tak deset, dvanáct hodin - přes noc by mělo stačit. Usušené placky jsou vláčné, jdou stočit, nebo nakrájet na kousky jako křížaly.
Placky potřené sladkou tvarohovou nádivkou jsou docela zajímavým mlskem.
Rybíz se může kombinovat třeba s jahodami, nebo jiným ovocem :)

Odeslat příspěvekNapsal: 6. 5. 2007 20:57
od Petra Nachtmanová
Fidych: Tak ty placky vypadají dost lákavě, až se mi sbíhají sliny:) Půjdu koupit sušičku!!

Odeslat příspěvekNapsal: 6. 5. 2007 21:03
od Fidych
Stejné placky lze dělat i z třešní i višní a z rozmixovaných jablek, ale opravdu tenké, jinak sušení trvá dlouho a placky neproschnou stejnoměrně.
Chce to ale sušičku s ventilátorem, můj první kup byla sušička levná a "příliš jednoduchá", výsledek nepěkný: po třech dnech napůl udušené kousky nevábné barvy :cry:

Odeslat příspěvekNapsal: 7. 5. 2007 00:29
od Kateřina Hradová
[quote="Červík"tNo, pokud je tam i to vhodné ochucovadlo (rum), věřím tomu, že čajem nepohrdne ani mužská část osazenstva. :D :D
Jen mě tak napadá, ty kuličky po rozvaření tam zůstanou? Nemá se výsledná směs ještě zcedit? /quote]


Jasně, chlapi tento čaj ocení taky - aroma rumu dělá svoje. :lol:
Jinak kuličky tam zůstanou, ničemu nevadí, a to ani při pití - zůstávají na dně sklenice. Lžičkou si je vybíráme a koušeme. V klidu se dají i spolknout, kdo je nemá rád, může je po dopití čaje vyhodit. Ale proč cedit? To je zbytečná ztráta času. :D

Odeslat příspěvekNapsal: 7. 5. 2007 19:59
od Fidych
Když už jsme u těch pochutin pro pány, výborné je ovoce naložené v rumu: začíná se rybízem a jahodami (podle toho, co je dřív): v pětilitrové lahvi od okurek se vrstva ovoce zasype pískovým cukrem a zalije rumem. Tak se pokračuje jak jde čas a úroda ovoce, obvykle končíme švestkami. Do Vánoc se lahoda rozleží, i když konzumovat se dá i dřív, a chutná všem. Pěkně lžičkou vybírat z poháru...