Jahodový špenát

O pěstování jahod, malin, rybízu a dalších druhů ovoce

Moderátor: Moderátoři AbecedaZahrady.cz

Odeslat příspěvekod Fidych 7. 3. 2007 23:33

Máte někdo zkušenost s pěstováním a konzumací jahodového špenátu? Latinský název je Chenopodium foliosum, má to být nenáročná okrasná letnička, listy a plody jsou jedlé. :roll:
Fidych
Zahradník

Odeslat příspěvekod Irena Forejtová 8. 3. 2007 22:42

Letnička se používá v kuchyni jako listová zelenina, konkrétně se upravuje jako špenát. To znamená: oprat, spařit, nasekat nebo hrubě umlít a podusit. Ochutí se česnekem, pepřem a solí. Červené plody se mohou použít jako přírodní barvivo k dobarvení vína nebo kompotů.
Pro pěstování jí vyhovuje i běžná zahradní půda. Je vcelku nenáročná a dobře snáší sucho.
Irena Forejtová
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Fidych 9. 3. 2007 00:16

Děkuji, zkusím tedy podle Vaší rady udělat "špenát".
Napadá mě , že by se dal jíst i za syrova - třeba nasekat do letních salátů nebo pomazánek? Pokud mají nějakou chuť a vůni, možná by to stálo za pokus.
Fidych
Zahradník

Odeslat příspěvekod ma.krtek 9. 3. 2007 23:06

Jahodový špenát je semenářský hit asi z. 2004. Doporučují ho i k pěstování v truhlících jako dekorační rostlinu.
ma.krtek
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Fidych 9. 3. 2007 23:24

Na sáčku se semeny je poznámka, že jde o atraktivní letničku, jejíž listy a plody jsou jedlé, ale nic bližšího o úpravě nebylo. Uvidím, co vyroste a jak nám bude chutnat - dám vědět!
Fidych
Zahradník


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků