Vyznáte se v ovoci, které se k nám dováží ze zahraničí?

O pěstování jahod, malin, rybízu a dalších druhů ovoce

Moderátor: Moderátoři AbecedaZahrady.cz

Odeslat příspěvekod Kateřina Hradová 8. 11. 2006 01:22

Mám na mysli ovoce jako karambola, kumkvat, kaki, liči, nashi...?

přesunuto do vhodnější sekce
Kateřina Hradová
Moderátorka
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod germi123 8. 11. 2006 21:00

Já osobně se těhlech druhů ovoce bojím, někdo říká, že jsou dobrá, ale já dávám přednost "osvědšenému ovoci".
Ale když si vzpomenu, když se tu objevilo kiwi tak byli lidé také neduvěřiví a jak je to sním teď. Takže podle mě je otázka času kdy to budeme brát běžně tyhle druhy třeba jako pomeranče nebo zmíněné kiwi...
germi123
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod Laura Masaryková 8. 11. 2006 21:35

Nějaké ovoce si sama kupuju, naposled jsem zkusila granátové jablko mňam :P
Taky nashi, ale v ostatním se vůbec neorientuju. Co vy, lidi?
Laura Masaryková
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Laura Masaryková 8. 11. 2006 21:39

Jo a chystám se koupit ananas a zasadit si ho. Zkoušeli jste to někdo?
Laura Masaryková
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Zahradnik 29. 11. 2006 20:58

Zdravím,
jsem ujetý do exotického ovoce jak z hlediska konzumace, tak z hlediska pěstování (opečovávám velkou sbírku plnou unikátních a raritních plodídích druhů subtropů a tropů, ale to sem teď nepatří).
U exotického ovoce jde o jistý nezvyk a do jisté míry omezenou a nekvalitní nabídku.
Plodícíh druhů je v teplém pásu planety neporovnatelně více, než zde a přitom v obchodě narazíte tak na desítky druhů. Kupodivu i v tropech není nabídka o moc širší, což souvisí mimo jiné s tím, že řada druhů, jež mají jaky třeby my angrešt běžně na zahradách pak neobchodují na trhu, neb jej všichni mají... :) .
Druhý důvod omezené nabídky tkví v prodejních atributech - co není barevně lákavé, spíše menší (např. nejkvalitnější papáji mají řadu kilogramů - neprodejná velikost) a bezproblémové pro pěstitele, prostě se neprosazuje. U toho, co je prosazeno by často bylo lepší to vůbec nemít - typicky např. mango. Exkluzivní záležitost, kterou ovšem naprosto ničí nejrozšířenější odrůda Tommy Atkins, jež je upřímně hnusná a s chutným mangem skoro neporovnatelná. Je ale červená, odolná proti škůdcům a chorobám a nemá střídavou plodnost pro mango jinak typickou. Ideál pěstitele. A spotřebitel???
Zkoušejte, co můžete. Pokuste se zjistit, kdy konzumovat. Většinou je totiž třeba nechat plody dojít, což může trvat i 2-3 týdny. Nic nezkazíte, když necháte ovoce změknout (platí pro kaki/churma, čerimoja).
Zmíňenou čerimoju jste si v Kauflandu (bezkonkurenčně nejlepší nabídka ovoce/zeleniny na trhu) koupili?? Pokud ne, "šup pro ní". Celosvětově je velmi drahá (nyní zde asi 30Kč, což je super cena), jde o jedno z nejchutnějších tropických ovocí - dozrání do měkka, konzumace bez semen, ta jsou jedovatá.
Více najdete na http://www.pawpaw.cz
Zahradnik
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod krtenek 2. 12. 2006 22:23

Znám (a ne všechny jsem ochutnal) mango, avokádo, granátové jablko, nashi hruška, liči. No to bude asi vše.
krtenek
Kolemjdoucí
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod AcidOracle 10. 12. 2006 00:02

Nam na jihu Francie roste vsude mozne kaki - plody dozravaji na strome az kdyz jsou uz vsechny listy opadane :D

Obrázek
(fotka neni moje, zrovna bohuzel zadnou svoji nemam).

Jinak vyber exotickeho ovoce tu neni uplne spatny, hodne se dovazi z puvodnich fr. kolonii.
AcidOracle
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod marz 10. 12. 2006 12:02

V ovoci ze zahranici mam pekny bordel, jedine co poznam je tak Kiwi (ne ten ptak), ananas, a par podobne jednoduchych, ale jinak nic.
I blbci letí vzhůru!!!
Je lépe bojovat holýma rukama, než být poražen při nabíjení pušky. - Kulhánek (Cesta krve)
marz
Kolemjdoucí
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Petra Nachtmanová 28. 2. 2007 13:41

Problémem je, že většina druhů exotického ovoce se na trhu objevuje ještě v jakémsi "nedozrálém" stavu a pokud ho někdo okusí, nemusí se už nikdy víc odhodlat:)
Mango je velmi chutné, ve světě existuje několik druhů, ale kdo jednou okusil mango se žlutooranžovou dužinou, plnou sladké šťávy, už neodolá další koupi.
Karamboly jsem jedla v tropech, byly šťavnaté, již dozrálé - malé žlutohnědé, v Čechách jsem ale od nadšení z karambol ustoupila, protože jsem sehnala jen velké a hodně kyselé.
Petra Nachtmanová

Odeslat příspěvekod Petra Nachtmanová 28. 2. 2007 13:48

A nezavrhujte avokádo! Je zdraví prospěšné, v "normálním" stavu moc nechutná, ale pokud ho správně přimícháte, nebudete litovat! jelikož dobře nahradí máslo, vyzkoušejte tento recept:
Avokádo se sardinkami:
2 větší avokáda, 1 střední cibule, 2 stroužky česneku, 2 krabičky sardinek
Příprava: Zralá avokáda rozpůlíme, vyjmeme pecku a lžící vydlabeme dužinu. Cibuli nakrájíme najemno, česnek prolisujeme. Avokádo se sardinkami rozmačkáme vidličkou, přidáme cibuli a česnek a zamícháme. Podáváme s chlebem či houskou. Pokud máte rádi pikantnější jídla, zkuste si koupit sardinky třeba s chilli papričkami:)
Petra Nachtmanová

Odeslat příspěvekod Kateřina Hradová 28. 2. 2007 14:26

Nedávno jsem zkusila liči a bylo opravdu velmi lahodné, mohu všem doporučit. :P
Teď ho zkouším pěstovat, rostlinky mají zatím kolem deseti centimetrů a vypadají dobře. Tak uvidíme.
Dá se koupit i longan, plody, které jsou přirovnávány k liči, ale ty mně rozhodně tak moc nechutnaly.
Kateřina Hradová
Moderátorka
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod StanislavKrejcar 28. 2. 2007 21:22

Můj názor je ten,že cizokrajné pro nás exotické ovoce vyroste nejlepe ve své domovině,a přestože v dnešní době není problém většinu tohoto ovoce dopravit kamkoli tak se stejně ve většině případů tzv.podtrhnout.A co se týká pěstování u nás tohoto ovoce,myslím si,že je to spíš otázka koníčka a zvědavosti zda to dokážu,a hlavně je to pro svoji potřebu.Ale takovým lidem fandím i když mě to neoslovuje,omlouvám se.
StanislavKrejcar
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Petra Nachtmanová 30. 4. 2007 06:20

Dá se už v Čechách sehnat i "žluté" kiwi? Vím, že před pár lety jsem se divila, že existuje, protože u nás byly jen zelené. Mně osobně tedy víc chutná právě zelené:)
Petra Nachtmanová
Návštěvník

Odeslat příspěvekod kateřina Tomášová 30. 4. 2007 12:04

Z exotického ovoce mam vyzkoušenou karambolu. Nakrájená na hvězdičky je moc pěknou ozdobou moučníků, ale chuť je nakyslá. Hruška nashi je dobrá, taková křupavá, ale naše hrušky jsou lepší. Dobré jsou melouny Galia (zelený), nebo Kantaloupe (oranžový). Mají popraskanou slupku. Chutnají jako dýně, jsou hodně sladké. Také papaya je dobrá. Nejhorší pro mě bylo avokádo. Chutná jako máslo s příměsí. Takové tučné,ale prý je zdravé. :)
kateřina Tomášová
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Kateřina Hradová 30. 4. 2007 22:34

Petro, žluté kiwi jsem u nás v běžných obchodech ani supermarketech zatím neviděla.
Kateřina Hradová
Moderátorka
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Červík 1. 5. 2007 10:48

Petro, když jsme u toho ovoce, co Kdoule? U nás ji spálí mráz, na jihu se jí daří. Já znám co se týká jejího zpracování marmelády, nebo se nechá sušit jako křížaly, nebo znáte ještě něco jiného na její využití.
Raději kapku štěstí než bečku rumu. Diogenes
Červík
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod ottova 2. 5. 2007 16:02

Hezký den,
ptáte se, jak je možné ještě využít plody kdoule - tradičně, jako z jiných plodů se z nich dá dělat víno - 2 kg plodů, ty se rozmačkají a dají do velké sklenice od okurek apod., na dva díly plodů se dá jeden díl převařené zchladlé vody, kilo cukru. Směs se dobře promíchá, aby se cukr dostal všude. Hrdlo sklenice se překryje celofánem, ováže a do celofánu se ještě udělá pár dírek. Budoucí víno se nechá kvasit asi měsíc, hotové víno se pozná podle toho, že směs už "nebublá" a kvasinky se usadí na dně. Víno se přecedí a stočí do láhví a je hotovo.
Zdravím Ottová (AZ)
ottova
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Červík 2. 5. 2007 21:04

Doufám, že mluvíme o stejných: kdoule a kdoulovník - s tím zkušenosti nemám.
Myslím tyhle žluté "hrušky", ale typ je skvělý, díky.
Obrázek
Raději kapku štěstí než bečku rumu. Diogenes
Červík
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Fidych 6. 5. 2007 20:47

Jako žluté (oranžové) kiwi vypadají plody mišpulníku, který roste ve Španělsku (možná i jinde, kde jsem nebyla)- uvnitř jsou dvě, nebo tři hnědé pecičky. Mají zajímavou chuť, ale tady jsem je v prodeji neviděla.
Fidych
Zahradník

Odeslat příspěvekod vrana1 24. 3. 2009 23:28

já ho viděl,ale je fakt málokdy.taky se brzy kazí od špičky.říká se mu žluté,protože dužnina je žlutá.Nyní se ale začínají pěstovat i odolné druhy drobnoplodé které mají taky žluté plody i navrchu na slupce ,a taky fialové ,červené a j.
vrana1
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod bt.cz 14. 11. 2010 23:57

Zdravím, přiznám se, že nemám s exotickým ovocem zkušenosti a nejexotičtější ovoce jsem měla mango. :D
Ale zaujala mě vaše diskuze o kdouli a díky strýčkovi Googlovi a tomuto článku - http://www.mebio.cz/clanky/kdoule-zapomenute-ovoce/, už vím, co to vlastně je. :)
Docela by mě zajímalo, jak chutná liči (nebo lichi)..máte někdo zkušenost? Dá se to chuťově k něčemu přirovnat? :)

____________________________________________________________________________
Zatravňovací dlažba - přírodní cesta zpevnění ploch..

-- 14. 11. 2010 23:59 --

bt.cz
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod hejjar 15. 11. 2010 00:56

No je to zajímavý dotaz, asi záleží na chuťových buňkách, myslím, že jsem zkusila všechno co se tady přivezlo jen ze zvědavosti, ( nakupuji v Makru, a tam mají kde co) a vůbec mi to nic neříká. Třeba jsem byla zklamaná i granátovým jablkem, a líči - pro mne nevýrazné a pracné k úpravě. Chce to jedno - ochutnat.
hejjar
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Danielka.9 15. 11. 2010 16:37

Líči jsem kdysi jedla zavařené a nechutnalo mi,tak jsem syrové už ani nezkoušela. Jinak mango miluju a avokádo si dávám na chleba.Churma je taky dobrá,Naši nic moc zvláštní.
ať nám kvetou kytičky
Danielka.9
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Moravanda 15. 11. 2010 18:29

Ty si dáváš Avokádo na chleba ? Já ho teda koupila jednou v životě a nevěděla jsem co s ním. Má takovou divnou chuť :hm :-[ .
Moravanda
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Danielka.9 15. 11. 2010 18:59

Jo je to super na chleba s máslem.Avokádo musí být měkké a pak se dá namazat,musíš ho posolit na chlebě.Dobrou chuť, vyskoušej.
ať nám kvetou kytičky
Danielka.9
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Moravanda 15. 11. 2010 19:16

Tak to skusím dík za radu.
Moravanda
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Fidych 15. 11. 2010 23:18

To až bude zas avokádo v akci jako vloni, musím taky zkusit (ten chleba s posoleným avokádem). Kamarádka pěla ódy, jaká je avokádo dobrota, tak jsem koupila, nechala změknout asi pět dní při pokojové teplotě, ale bylo to bez chuti i vůně - vůbec mi nechutnalo :hm
Fidych
Zahradník

Odeslat příspěvekod Moravanda 16. 11. 2010 08:51

Tak to jsme dvě ;-)
Moravanda
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod hejjar 16. 11. 2010 15:07

Ne dvě, ale tři - taky mi fůru těch dovážených nechutná, ani to líčí o kterém se tady psalo a byla jsem zklamaná i granátovým jablkem
hejjar
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Danielka.9 16. 11. 2010 20:09

Tak já si dneska to avokádo koupila, už mám na něj chuť a taky jsem si vzala churmu a mango mňam . 8-D
ať nám kvetou kytičky
Danielka.9
Návštěvník
Uživatelský avatar


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků