Borůvky jsou nejzdravější naše lesní:) Ale i plody muchovníku, dokonce i jeho listy jsou velice léčivé. Plody muchovníku obsahují vitamin C, E, K, provitamin A a vitaminy B1, B5, B6, B7, B9. Muchovník má vyšší obsah vitaminu C než pomeranče, jahody nebo kiwi. Plody jsou bohaté i na minerály, obsahují draslík, hořčík, mangan, vápník, zinek, železo. Dále pak blahodárný antioxidant anthokyan, který ochraňuje buňky před volnými radikály, díky tomuto antioxidantu má muchovník antioxidační, protirakovinné, antidiabetické a protizánětlivé účinky, podporuje mozek a mozkové funkce, pomáhá při Alzheimerově a Parkinsonově chorobě a šedém zákalu. Když jsme u těch odkazů, přečíst si o jeho pozitivních účincích můžete například v Bylinkopedii:
https://bylinkopedie.cz/indianske-boruvky-muchovnik/