Důležité je, jaký typ pěstujete? Moštovou nebo stolní odrůdu? A co s ní chcete dělat? Vést po pergole, pěstovat hrozny pro konzumaci, na mošt a víno? Od toho se to odvíjí. Na stříhání už je pět minut po dvanácté, ale dá se to zachránit.
Také stříhám révu před vyrašením a co možná nejpozději, lépe jsou vidět omrznuté části.Možná to není nejsprávnější, ale zatím jsem neměl problémy. Spíš bych řekl, že obecně ji stříhám dost drsně.
Mám révu vedenou pod pergolou a stříhám ji mimo rašení v podstatě kdykoliv, protože během roku je natolik vzrůstná, že nutně vyžaduje redukci.
Základní řez ale dělám v době vegetačního klidu, obvykle v období od prosince do února.
Během roku pak průběžně odstraňuji výhony, které mi překáží.
Dělám to takhle už léta a réva plodí jak splašená.
Nic se nemá uspíšit. Révu je lépe stříhat až tehdy, když začíná rašit. Jen tak poznáme, které části jsou zmrzlé či uschnuté. Trošku mízy samozřejmě vyteče, ale to nevadí.
Réva plodí na jednoletém dřevě, které sedí na dvouletém a to na dřevě starším - nechte proto z loňských letorostů obrost se dvěma až třemi očky (pokud vedete révu po konstrukci, můžete zkusit tažně s 5 - 12 očky), záleží pochopitelně na odrůdě. Stříhat lze na dvakrát: poprvé po ukončení vegetace, kdy odstraníte dřevo a výhony nežádoucí, podruhé v předjaří - tehdy už poznáte namrzlé nebo jinak poškozené pruty. Nestříhejte v době velkých mrazů(letos nehrozí) a po narašení - mohou zasychat očka.
Hodně úspěchů Mcl
Prý takovéto sazenice častěji trpí révokazem (i když ten je spíš postrachem vinic, než zahrádek) a nemají tak dlouhou životnost , ale co je na tom pravdy - mám to jen z doslechu v nějakém pořadu v rozhlase. Ale za pokus stojí všechno, ne?