Hurá na bezinky!

Letničky, dvouletky, cibuloviny, exotické rostliny, balkonové květiny a bonsaje

Moderátor: Moderátoři AbecedaZahrady.cz

Odeslat příspěvekod Kateřina Hradová 22. 6. 2007 12:18

Nebude to trvat dlouho a bezinky začnou dozrávat. Zahajuji proto diskuzi o jejich využití v kuchyni. A rovnou můžete psát recepty nejen s bezovými květy, ale i plody.
Máte nějaké (vyzkoušené i nevyzkoušené)?
Mimochodem - neptám se jen tak, bezinky jsou moc zdravé, obsahují vitaminy B a C, provitamin A, třísloviny, karotenoidy, organické kyseliny... :D Takže hurá na to!
Kateřina Hradová
Moderátorka
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Kateřina Hradová 22. 6. 2007 12:34

Sama mám vyzkoušené recepty pouze z květů, plody jsem nikdy nesbírala.

Mám ale od tety (prý) výborný receptík na Bezinkový džem s jablky, do jehož výroby se chci pustit. Neznáte?

Potřebujeme stejné množství plodů bezu a jablek. Jablíčka oloupeme, nakrájíme na kostičky a rozdusíme s trochou vody. Potom přidáme omyté bezinky a vše vaříme s půlkou množství cukru zhruba čtvrt hodiny. Potom přidáme druhou půlku cukru a petózu a povaříme. Směs okořeníme citronovou šťávou a skořicí. Horký džem plníme do skleniček, které obracíme dnem vzhůru.
Poměr ingrediencí: bezinky: jablka: cukr - 1 : 1 : 3/4.
Kateřina Hradová
Moderátorka
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Fidych 22. 6. 2007 23:29

Naše babička dělala každoročně bezinkový sirup a džem. O sirupu tvrdila, že pomáhá proti bolestem kloubů a džem byl moc dobrý na vdolky! Příprava obojího je docela jednoduchá.
Sirup
1 litr bezinkové šťávy
1,2 kg cukru
5 dkg kyseliny citronové
Šťáva se smíchá s cukrem a kyselinou citronovou, povaří se,dokud se cukr nerozpustí. Horké se nalije do sklenic, nebo lahví, uzavře a po vychladnutí uloží - vydrží nejméně do příštíćh bezinek (ale většinou se zkonzumuje mnohem dříve).

Bezinkový džem (z plodů)
1 kg bezinek
60 - 80 dkg cukru
1 Pektogel
1 lžička kyseliny citronové + 1 lžička skořice
Odstopkované bezinky se vaří do zhoustnutí, přidá se cukr s Pektogelem, skořice, kyselina citronová a nechá se přejít varem.
Horké plníme do skleniček, uzavřeme, obrátíme vzhůru dnem alespoň na deset minut a hotovo.

Bezinky se dají použít i do míchaného kompotu s hruškami nebo pozdním rybízem.
Fidych
Zahradník

Odeslat příspěvekod ottova 23. 6. 2007 19:16

Teta dělávala bezinkové víno, od kterého mě jako dítě honili, věděli proč- mělo pořádnou sílu. Nevím v jakém poměru dávala bezinky a cukr, ale dělala je stejným způsobem, tedy kvašením, jako se vyrábí rybízové víno apod.

Babička pro změnu dělala z bezinek šťávu, našla jsem ještě její recept:
Bezinky oprat, bobule otrhat z lat (docela dobře to jde vidličkou), nechat odležet v míse a potom propasírovat šťávu (dnes bude výhodnější použít např. odšťavňovač).
Šťávu 15 povařit (hrnec by neměl být nikdy hliníkový) a potom přidat cukr. Na 1 kg šťávy je třeba 80 dkg cukru a poté vařit ještě 10 minut.
Hotovou šťávu nechat zchladnout a nalít do lahví, nejlépe šroubovacích nebo uzavřít špuntem. Uchovávat na chladném nejlépe tmavém místě, postačí i v ledničce.

Bezinky se podle jedné kuchařky dají prý i sušit: nejprve se nechají schnout rozložené na slunci, když poněkud zaschnou dosuší se v troubě. Jen tu není, co potom s nimi ;o)

A ještě jedna poznámka: k použití se hodí jen opravduzralé bobule. Všechny zelené nebo jen načervenalé se mají odstranit.
Z.Ottová (AZ)
ottova
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Fidych 24. 6. 2007 01:04

Na bezinkové víno má naše rodina poděděný recept:
3 kg vyzrálých bezinek
1 kg cukru
3 litry vody
5 dkg citronové kyseliny
hřebíček, skořice, rozinky a kvasinky
Odstopkované bobule se rozmačkají, přidá se asi čtvrtina cukru z celkového množství a kyselina citronová - to vše se spaří 2 litry vroucí vody. Řádně se promíchá, přidá koření (hřebíčků tak pět kousků a skořice kousek, nebo 2 lžičky) a povaří asi dvacet minut. Po vychladnutí se přecedí do demižónu (nejlíp přes plátno, aby se daly bobule pořádně vymačkat), k tomu se přidá zbytek cukru rozpuštěný ve zbývajícím litru vody, živé kvasinky a kvasná zátka. Po vykvašení se stáhne z kvasnic a nechá ještě pár dní dokvasit, než se plní do lahví.
(Rozinky se nemusí dávat, dodávají ale zajímavější chuť, pokud ano, stačí jich 15 dkg povařit se šťávou a s nimi nechat kvasit).

Ze sušených bezinek se dělá čaj proti nachlazení a při teplotě, i jako prevence. Přelijí se vařící vodou a nechají pár minut vylouhovat, je možné i krátce povařit a získat silnější výluh. Sladit by se mělo medem.
Fidych
Zahradník

Odeslat příspěvekod StanislavKrejcar 10. 7. 2007 11:44

Jedna z mých tchýní kdysi dělávala když jsme přijeli na návštěvu koláč-metynku s rybízem a bezinkami,měl zajímavou a jistě zdravou chutˇ,ale nebyl určen pro diabetiky a lidi kteří si hlídají tajly,protože byl samozřejmě doslazován cukrem.
StanislavKrejcar
Návštěvník

Odeslat příspěvekod jankka 12. 7. 2007 18:14

Bezinkový likér

2l bezinek bez šťopek (jen kuličky)
1l vody

Vařit asi 1 hodinu. Rozmačkat přecedit přes síto, přidat 1kg cukru a vařit 5 minut přidat 1 vanilkový cukr a vařit 3 minuty

Nechat vychladnout a přimíchat 1/2l rumu . Nesterilizovat.
jankka
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Návštěvník 13. 9. 2008 13:01

Zdravím, usušené bezinky v zimě používám na čaj....Do skleněné konvice dám hrst (nebo hrstičku - podle konvice ) usušených bezinek a zaliji převařenou vodou. Nedá se pít hned, protože nějakou dobu trvá než se bezinky vylouhují, čaj nám chutná, ale i na pohled to vypadá moc pěkně. D.
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Kateřina Hradová 23. 9. 2011 13:27

Kamarádka mi darovala bezinkový likér úžasné tmavě rudé barvy (Libuško, díky moc! :mrgreen:) na léčbu bacilů. Je v něm cítit káva a podle návodu si do něj můžu ještě dát třeba rum. ;-) Zkusila jsem obojí a je vynikající samotný i s alkoholem. Dani, tvůj soutěžní recept bude hodně podobný, takže všem doporučuji!
Kateřina Hradová
Moderátorka
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod kočičí 23. 9. 2011 17:14

Jo, likér je dobrý, ale docela těžší do žaludku, musí se s ním opatrně. Je slabý, velice chutný, tak to láká ulizovat.
kočičí
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Klivie 23. 9. 2011 17:31

Já je i zavařovala jako kompot, na koláč jsou vynikající. Kdo nevěděl co to je tak si myslel, že borůvky.
Jana
orchideje moje radost
Klivie
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod kejki3 23. 9. 2011 17:49

:hm Kateřino, mne to učili obráceně: Před heřmánkem smekni, před bezinkou klekni a podle google je to 6250:350 ve prospěch verze mojí babičky.
Články se mi samozřejmě líbí, tohle je detail.
„Ale proč? Aby to bylo v rozkladu? Aby se to totálně rozvrátilo. Proč?“
kejki3
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Kateřina Hradová 23. 9. 2011 20:28

Kejki, jasně, máš pravdu! Děkuji! Omylem jsem to přehodila, omlouvám se. Klečet máme před bezem! :mrgreen:
Kateřina Hradová
Moderátorka
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod pako 2 8. 8. 2013 13:59

dobrý den,
pamatuji se, že jako malý kluk jsem u babičky jedl rozvar z bezinek, používali jsme ho na lívance, do buchet nebo jsem ho doslova žral lžičkou jen tak. hledám na netu recept a co je nejblíž je džem, ale to není ono, tyhle bezinky nebyly pasírované a ani zvlášť zahuštěné, ve sklenici trochu tekly a byly úžasné. nemá někdo recept ??
tady to evidentně trochu usnulo, ale je to forum ne recepty, tak si možná někdo vzpomene,
díky Pavel
pako 2
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod kejki3 8. 8. 2013 17:50

Záleží, jak starý jsi teď ;)
Původně se marmeláda zavařenina dělala jen z ovoce a cukru, odpařovala se voda do zhoustnutí. U věcí, které špatně želírují se přidával angrešt, nebo kyselá jablka. Cukru se dalo prakticky stejně jako ovoce, aby se zavařenina nekazila. Později se objevil na želírování Petol a na konzervaci prášková kyselina Petosa.
Jestli se odstraňují pecičky, nebo ne záleží na chuťových zvyklostech - s pecičkami je třeba http://www.recepty.cz/recept/marmelada- ... ablek-3214
„Ale proč? Aby to bylo v rozkladu? Aby se to totálně rozvrátilo. Proč?“
kejki3
Návštěvník
Uživatelský avatar

Další stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků