Bonsaj: opadává


Vložte kód přesně tak, jak ho vidíte na obrázku. Mezi velkými/malými písmeny není rozdíl, nula se na obrázku nevyskytuje.
Smajlíci
:-) ;-) :-)) :-D ^^ O:-) :-] ;-] :D :love: :-* :oops: 8-) 8-D :shock: :-\ :/ ]:-< :twisted: >:-( :grr: :-[ :eh :-- :-( :-S :'( 8-S :-l :kuk: :hmm: 8-P :-P :mrgreen: :-! :-| :tleskani :oboze :potichu :nenapadne :hm :arrow: :!: :?: :idea: :roll: :lol: :pozor o<:)
BBCode je zapnutý
[img] je zapnutý
[flash] je vypnutý
[url] je zapnuté
Smajlíci jsou zapnutí
Přehled tématu
   
Odesláním souhlasíte s Podmínkami pro užívání služby informační společnosti a s Informacemi o zpracování osobních údajů.

Rozšířit náhled
Přehled tématu: Bonsaj: opadává

Odeslat příspěvek od HanaT 14. 11. 2008 22:08

listy fíkusům hlavně opadávají pří změně teplot např,ráno je chladno a na večer velké teplo,to bývá jedna příčina a druhou je průvan který nesnáší.
Nebo nadměrně vlhká půda v chladném prostředí.

Odeslat příspěvek od Daniel Bozner 14. 11. 2008 20:44

Hlavně si sám stíní(myslím tím fikus benjamina). Strana odvrácená od okna je prakticky ve tmě. Přiznám se že fikusy nepěstuji.

Odeslat příspěvek od kejki3 14. 11. 2008 12:07

Není náhodou fíkus citlivý i na otáčení vůči oknu? Já ho nemám, na mne je to moc citlivá rostlina a umořil jsem jí.

Odeslat příspěvek od Daniel Bozner 14. 11. 2008 11:05

Dejte ji co nejvíc na světlo a uvidíme.

Odeslat příspěvek od Marcela 14. 11. 2008 09:04

Přemokřená určitě není, skoro jsem nezalévala.
Co ale s tím?

Odeslat příspěvek od Daniel Bozner 13. 11. 2008 21:22

Ne přesazovat ne. Teď na podzim je přesazování dost škodlivé. Hlavně aby nebyla přemokřená zem.

Odeslat příspěvek od Marcela 13. 11. 2008 16:42

Postříkané je to týden (poslední postřik).
Jestli je to krátkým dnem, tak s tím asi nic neudělám ;-]
Ještě mě napadlo, jestli škůdci nezůstali v kořenech, a jestli by nebylo alespoň dobré ji zkusit přesadit.

Odeslat příspěvek od Daniel Bozner 13. 11. 2008 14:40

Tipuju že je to příliš mnoho smáčedla nebo to je krátkým dnem. Jak dlouho je to postříkané?

Odeslat příspěvek od Marcela 13. 11. 2008 13:39

Dobrý den,
již jsem sem jeden příspěvek psala.
Jako svatební dar jsme dostali bonsaj ficus a měli jsme na ní červce - proto jsme aplikovali přípravek Applaud se smáčedlem (3x po 8 dnech). Vypadá to, že škůdci zmizeli, ale mezi druhou a třetí aplikací postřiku začaly masivně padat zelené, na pohled úplně zdravé listy. Teď už má tak třetinu listů a bojíme se, že o ni přijdeme. Je to už vzrostlá bonsaj, cca 1 m.
Nezdá se mi, že by to bylo stanovištěm - je to jedno z nejsvětlejších míst v bytě, přelitá určitě není, u topení nestojí a teplota je od 18 do 21 stupňů.
Prosím poraďte, jsem z toho už úplně nešťastná.
Velmi děkuji, Marcela

Odeslat příspěvek od kejki3 20. 10. 2008 22:02

Rozpustnost solí stoupá s teplotou mnohem rychleji, než se voda odpařuje z konvice. Tato teorie je mimo mísu.
Přechodná tvrdost vody se odstraňuje varem. http://cs.wikipedia.org/wiki/Tvrdost_vody
Možná se od mojí maturity něco změnilo, můžeš se do mne pustit.

Odeslat příspěvek od Marc159 19. 10. 2008 23:30

kejki3 píše::oboze , kolik té vody se odpařilo? Nebudu to teď hledat, ale jde o rozklad hydrogenuhličitanu vápenatého apod solí. Zkus strejdu Googla.

Tento tón se mi nelíbí a tvé rozklady postrádají logiku. Takže si na to raději ten čas udělej a pokud jsi s Googlem příbuzný, tak toho využij. Změny koncentrace solí v kapalině při současném odparu je látka osmé třídy základní školy. Ale pokud trváš na polemice, tak jsem připraven. A to tak, že velmi :mrgreen:

Odeslat příspěvek od kejki3 19. 10. 2008 13:49

:oboze , kolik té vody se odpařilo? Nebudu to teď hledat, ale jde o rozklad hydrogenuhličitanu vápenatého apod solí. Zkus strejdu Googla.

Odeslat příspěvek od Marc159 19. 10. 2008 12:33

kejki: Tak to asi nebude. V konvici se totiž usazuje jen ta sůl, která byla původně rozpuštěná ve vodě, která se při varu nenávratně odpařila, čili pro účely zálivky je zcela nevyužitelná :). Čím déle budeš vodu vařit, tím více H2O se odpaří a koncentrace solí logicky stoupá. To, co se ani ve vysokých teplotách nedokáže rozpustit se usadí ve formě vodního kamene. Suma sumárum tedy zjistíme, že výsledkem varu je snížení objemu kapaliny a zvýšení obsahu soli.

Odeslat příspěvek od kejki3 19. 10. 2008 11:12

Převařením dojde k částečnému odstranění solí, *****ážejí se v konvici.
Demi voda nahrazuje nerozpustné ionty rozpustnými, s fosfáty a hořčíkem by rostliny neměly mít problém, záleží na úpravě.

Odeslat příspěvek od Marc159 19. 10. 2008 10:19

K tomu zalévání: Nejsem sice specialista, ale když nechám odstát vodu z vodovodu, tak dojde k vyrovnání teplot, což zamezí případnému šoku u rostlin a vyprchá zbytkový chlor, který byl použit pro dezinfekci. K jiným změnám nedochází. Převaření vody podle mě nemá žádný smysl. To celý proces jen urychluje. Základní problém vody z vodovodu je totiž vysoký obsah solí, které se po následném odpaření kapaliny hromadí v půdě či květináči. A tady pomůže jen dešťová, čí demineralizovaná voda. Puristé mohou použít destilovanou. ;)

Nahoru