Co musím udělat s mišpulí, aby byla poživatelná?


Vložte kód přesně tak, jak ho vidíte na obrázku. Mezi velkými/malými písmeny není rozdíl, nula se na obrázku nevyskytuje.
Smajlíci
:-) ;-) :-)) :-D ^^ O:-) :-] ;-] :D :love: :-* :oops: 8-) 8-D :shock: :-\ :/ ]:-< :twisted: >:-( :grr: :-[ :eh :-- :-( :-S :'( 8-S :-l :kuk: :hmm: 8-P :-P :mrgreen: :-! :-| :tleskani :oboze :potichu :nenapadne :hm :arrow: :!: :?: :idea: :roll: :lol: :pozor o<:)
BBCode je zapnutý
[img] je zapnutý
[flash] je vypnutý
[url] je zapnuté
Smajlíci jsou zapnutí
Přehled tématu
   
Odesláním souhlasíte s Podmínkami pro užívání služby informační společnosti a s Informacemi o zpracování osobních údajů.

Rozšířit náhled
Přehled tématu: Co musím udělat s mišpulí, aby byla poživatelná?

Odeslat příspěvek od vrana1 24. 3. 2009 22:35

určitě jsou pod stromem i ted a je po zimě, už jsou i přírodně stratifikovaná,neměly by už moc přesychat,hned vyset.Pokusim se je sebrat.jsem v Ostrave tel.775161659

Odeslat příspěvek od Fidych 19. 7. 2008 20:02

Máte patrně mišpulník (japonskou mišpuli). Roste pěkně, dokonce přežije i naši zimu venku, ale nevím, jestli někomu plodí? Máme ji už snad deset let ze semen dovezených ze Španělska, kde jsme si koupili mišpule - plody - na ochutnání. Stromek nikdy nekvetl, takže plody pochopitelně žádné :hm
První tři roky jsme ji měli jako pokojovku, pak od jara do podzimu venku a poslední rok, kvůli velikosti, zůstala venku v květináči zapuštěném v zemi. Zem normální zahradní s přídavkem kompostu, zálivka podle potřeby. Slunce nevadí, vítr nerada - velké listy silný vítr vždycky potrhá. Zdá se mi celkem nenáročná, určitě vám poroste.

Odeslat příspěvek od Návštěvník 19. 7. 2008 12:59

Dobrý den!Jsem ze všech informací dost rozpačitá - koupila jsem si v Kauflandu oranžové plody podobné meruňkám, označené jako mišpule. Uvnitř byla 3-4 hnědá semena, která jsem zkusila nasadit. Povedlo se, rostou - ale co to tedy je? A jak to mám pěstovat? Díky za radu Jana

Odeslat příspěvek od Fidych 18. 4. 2008 17:39

Taiko, jestli nemáte nač mišpuli roubovat, nebo s tím nemáte zkušenosti, můžete si koupit mladý stromek. Sice je pěstijí málokde, ale zkuste se podívat co nabízí zahradnictví v Bojkovicích (mišpule též), možná zasílají zjara i na dobírku.
Mrkněte na http://www.stareodrudy.org/ovocne-strom ... oda/9.html, třeba budete mít úspěch :wink:

Odeslat příspěvek od vyslouzil 15. 1. 2008 12:34

Lepší než pěstovat mišpuli ze semene je naštěpovat ji na nějakou příbuznou dřevinu - hrušeň, jeřabinu nebo hloh. Plodnost je dřívější a stejná odrůda zaručena.

Odeslat příspěvek od Taiko_CZ 20. 12. 2007 16:24

Dobrý den,

kde se dají sehnat semínka mišpule a dalšího méně známého ovoce? Tady v Opavě v zahradnictví nic takového nemají. A nemůžu sehnat ani čerstvé plody, abych z nich získal semínka.

Prosím poraďte. Anebo mi rovnou zašlete pár semínek poštou :-)

Odeslat příspěvek od Josef Zavřel 19. 11. 2007 19:48

Dobrý večer.Chci se vrátit k původní otázce.Mišpule je velmi chutná až po přejití prvnímy mrazy.Pak zhniličkovatí a je vhoná na džemy,marmelády a podobně.Můžete vyzkoušet ledacos.Hezký večer.

Odeslat příspěvek od Petra Nachtmanová 13. 4. 2007 15:29

Milá Hajosko!
Mišpule roste jako keř nebo strom do výšky max. šest metrů. U nás je to ale hlavně Mespilus germania, což je menší stromek. Podívejte se třeba sem na obrázek, pro lepší představu: http://www.jidelny.cz/show.asp?id=287

Pěkný den!

Odeslat příspěvek od Hajoska 10. 4. 2007 11:13

Omlouvám se, příspěvky mě samozřejmě oslovily a ne oslovili. :o)

Odeslat příspěvek od Hajoska 10. 4. 2007 11:09

Mohl by mi někdo, prosím, napsat, jakých rozměrů a tvaru(myslím např.keř či strom) se mišpule dorůstá. Vaše příspěvky mě oslovili, docela bych si ji ráda sehnala. Dá se koupit běžně v zahradnictví nebo mám hledat v nějakých speciálkách? Díky za odpověď !

Odeslat příspěvek od Petra Nachtmanová 22. 3. 2007 14:13

Mišpulová zavařenina

1 kg mišpulí, 1 velký citron, 3 hřebíčky, 600 ml jablečného moštu, 1 kg cukru, med, smetana

Umyté a nakrájené ovoce s hřebíčkem a moštem vaříme, dokud plody nezměknou. Rozvařenou hmotu propasírujeme a doplníme množstvím cukru odpovídajícím třem čtvrtinám její váhy. Znovu svaříme a horké naléváme do lahví. Před podáváním rosol rozšleháme s medem do změknutí , nalijeme do pohárů a ozdobíme šlehanou smetanou.

Odeslat příspěvek od Kateřina Hradová 3. 3. 2007 00:15

Pokud vás zajímají recepty na dobroty, v nichž využijete mišpule, mrkněte na článek Petry Nachtmanové Téma z diskuze: Jak se starat o mišpuli a co s jejími plody?: http://www.abecedazahrady.cz/default.as ... rticle=931
:P

Odeslat příspěvek od Kateřina Hradová 16. 2. 2007 17:08

Jano,
můžu přispět receptem od pratety na domácí víno z mišpulí, ale nezkoušela jsem ho.
V jednom litru vody rozpustíte kilo cukru. V této vodě spaříte pět kilo zralých mišpulí. Po vychladnutí se vzniklá směs lisuje, přidá se polovina balíčku živné soli, pět gramů kyseliny citronové (nebo osm gramů kyseliny vinné), vzklíčené kvasinky (bordeux nebo burgundské) a vše necháme kvasit.
Kvalita mišpulí nebývá vždy taková, jaká by pro výrobu vína měla být, a víno má pak trpkou chuť. Abyste tomu zabránila, musíte nechat mišpule uležet - změknou a zesládnou.
Ať se zadaří - a dejte vědět, jak víno chutná:)

Odeslat příspěvek od Návštěvník 15. 2. 2007 13:20

Mam na podzim zasazenou mispuli, a uz ted se tesim, az sklidim prvni plody. Doufam, ze me nezklamou. Nevite nekdo, kde se daji sehnat navody na vyrobu vsech tech prima veci, ktere tu uvadel Pickuper? Diky. Jana

Odeslat příspěvek od 1carly8 10. 9. 2006 14:50

Ako dieta sa pamatam,ze moj dedo daval na jesen mispule do sena na povalu a pred Vianocami sme ich jedavali uz zmaknute ako hnilicky.Boli bajecne! :P

Nahoru