Rybíz a recepty na jeho využití


Vložte kód přesně tak, jak ho vidíte na obrázku. Mezi velkými/malými písmeny není rozdíl, nula se na obrázku nevyskytuje.
Smajlíci
:-) ;-) :-)) :-D ^^ O:-) :-] ;-] :D :love: :-* :oops: 8-) 8-D :shock: :-\ :/ ]:-< :twisted: >:-( :grr: :-[ :eh :-- :-( :-S :'( 8-S :-l :kuk: :hmm: 8-P :-P :mrgreen: :-! :-| :tleskani :oboze :potichu :nenapadne :hm :arrow: :!: :?: :idea: :roll: :lol: :pozor o<:)
BBCode je zapnutý
[img] je zapnutý
[flash] je vypnutý
[url] je zapnuté
Smajlíci jsou zapnutí
Přehled tématu
   
Odesláním souhlasíte s Podmínkami pro užívání služby informační společnosti a s Informacemi o zpracování osobních údajů.

Rozšířit náhled
Přehled tématu: Rybíz a recepty na jeho využití

Odeslat příspěvek od Karen Válková 5. 8. 2015 11:11

To slyším poprve sušit rybíz. Já jej každý rok jedině mrazím. Máme rádi pak v zimním období rybízový táč. Je to rychlé a osvěřující tou svojí kyselkavou chudí.
U nás už je po sklizni, bohužel tím suchem co nám tu letos kraluje, byl drobný a angrešt jsem ani nesbírala. Nestálo to za to.

Odeslat příspěvek od ASH711 5. 8. 2015 09:52

[PROSÍM A TO BEZ ŽÁDNÝCH KYSELIN A KONZERVANTŮ NEZKAZÍ?

Odeslat příspěvek od Rybízwomen 5. 5. 2015 16:13

Ahoj všem,letos budu mít mraky rybízu a mimo džemu,likéru,koláče a sirupu chci zkusit rybíz usušit jako brusinky.Sušičku nemám.Máte pro mne nějaký chytrý nápad? Díky.

Odeslat příspěvek od Fidych 20. 5. 2007 22:55

Něco podobného dělám z kysané smetany:
1 kelímek kysané smetany
asi 25 dkg rybízu
2 větší plátky želatiny
cukr podle chuti a zvyklostí

Našlehat kysanou smetanu, do ní přidat rozmačkaný rybíz rozpuštěnou želatinu, pořádně rozmíchat. Osladit, plnit do kompotových nebo pudinkových misek (možno proložit vrstvou piškotů pokapanými šťávou z kompotu) a nechat v lednici dobře ztuhnout = vychladit.
Taky to není špatné... :idea:

Odeslat příspěvek od Petra Nachtmanová 20. 5. 2007 17:48

Pudink z jogurtu a rybízu

Potřebujete: 3 dl bílého jogurtu, 300 g rybízu, 3 kousky červené želatiny, 3 polévkové lžíce cukru

Našlehejte jogurt, umixujte umyté rybízové kuličky a připravte si želatinu podle návodu výrobce. Smíchejte jogurt, rybízovou kaši a želatinu. Oslaďte cukrem. Směsí naplňte malé formičky např. bábovičky nebo košíčky a nechte vše v lednici dokud hmota neztuhne.

Odeslat příspěvek od Fidych 9. 5. 2007 21:12

Pro ty, kdo zmrazují rybíz ( a jahody) jedna malá vychytávka: aby se ovoce po rozmrazení nerozbředlo, je dobré syrové, omyté ovoce prosypat pískovým cukrem, nechat v míse tak dvě, tři hodiny odležet a pak zamrazit. Zaručeně zůstane celé, kaše se z něj neudělá :wink:

Odeslat příspěvek od StanislavKrejcar 8. 5. 2007 16:06

Zkuste udělat netradiční omeletu,pro ty kdož nejsou zvyklí na ozobávání rybízu a jiného drobného ovoce.Do hmoty na omelety nasypte kuličky rybízu(případně angreštu),nezapomeňte dostatečně přisladit.Můžete i část ovoce nejdříve rozmačkat,ale děti mají rády to praskání slupek mezi zuby.

Odeslat příspěvek od Červík 8. 5. 2007 10:50

Fidych píše:Když už jsme u těch pochutin pro pány, výborné je ovoce naložené v rumu: začíná se rybízem a jahodami (podle toho, co je dřív): v pětilitrové lahvi od okurek se vrstva ovoce zasype pískovým cukrem a zalije rumem. Tak se pokračuje jak jde čas a úroda ovoce, obvykle končíme švestkami. Do Vánoc se lahoda rozleží, i když konzumovat se dá i dřív, a chutná všem. Pěkně lžičkou vybírat z poháru...P/quote]


Jééé to znám! :D Říká se tomu Bowle, v "mládí" jsme si užili. :D :oops:

Odeslat příspěvek od Fidych 7. 5. 2007 19:59

Když už jsme u těch pochutin pro pány, výborné je ovoce naložené v rumu: začíná se rybízem a jahodami (podle toho, co je dřív): v pětilitrové lahvi od okurek se vrstva ovoce zasype pískovým cukrem a zalije rumem. Tak se pokračuje jak jde čas a úroda ovoce, obvykle končíme švestkami. Do Vánoc se lahoda rozleží, i když konzumovat se dá i dřív, a chutná všem. Pěkně lžičkou vybírat z poháru...

Odeslat příspěvek od Kateřina Hradová 7. 5. 2007 00:29

[quote="Červík"tNo, pokud je tam i to vhodné ochucovadlo (rum), věřím tomu, že čajem nepohrdne ani mužská část osazenstva. :D :D
Jen mě tak napadá, ty kuličky po rozvaření tam zůstanou? Nemá se výsledná směs ještě zcedit? /quote]


Jasně, chlapi tento čaj ocení taky - aroma rumu dělá svoje. :lol:
Jinak kuličky tam zůstanou, ničemu nevadí, a to ani při pití - zůstávají na dně sklenice. Lžičkou si je vybíráme a koušeme. V klidu se dají i spolknout, kdo je nemá rád, může je po dopití čaje vyhodit. Ale proč cedit? To je zbytečná ztráta času. :D

Odeslat příspěvek od Fidych 6. 5. 2007 21:03

Stejné placky lze dělat i z třešní i višní a z rozmixovaných jablek, ale opravdu tenké, jinak sušení trvá dlouho a placky neproschnou stejnoměrně.
Chce to ale sušičku s ventilátorem, můj první kup byla sušička levná a "příliš jednoduchá", výsledek nepěkný: po třech dnech napůl udušené kousky nevábné barvy :cry:

Odeslat příspěvek od Petra Nachtmanová 6. 5. 2007 20:57

Fidych: Tak ty placky vypadají dost lákavě, až se mi sbíhají sliny:) Půjdu koupit sušičku!!

Odeslat příspěvek od Fidych 6. 5. 2007 20:40

Pokud máte elektrickou sušičku na ovoce, přidávám tip na rybízové placky, které jsme vyzkoušeli:
rozmixovaný rybíz se nalije v slabé vrstvě na fóliovou misku (je součástí vybavení sušičky jako síta na bylinky) - ta se před tím malinko potře olejem, aby se placka nepřilepila. Suší se při 55 stupních tak deset, dvanáct hodin - přes noc by mělo stačit. Usušené placky jsou vláčné, jdou stočit, nebo nakrájet na kousky jako křížaly.
Placky potřené sladkou tvarohovou nádivkou jsou docela zajímavým mlskem.
Rybíz se může kombinovat třeba s jahodami, nebo jiným ovocem :)

Odeslat příspěvek od StanislavKrejcar 6. 5. 2007 20:04

Z černého i moravského jeřábu je výborné domácí víno i kořalička!

Odeslat příspěvek od StanislavKrejcar 6. 5. 2007 20:02

Pokud by jste chtěly nahradit brusinky snadněji dostupným ovocem zkuste použít Aronii,je myslím dost nedoceněná, a jde z ní dělat prakticky vše co z brusinek.

Nahoru