Zmijovec

Letničky, dvouletky, cibuloviny, exotické rostliny, balkonové květiny a bonsaje

Moderátor: Moderátoři AbecedaZahrady.cz

Odeslat příspěvekod mičurinec 17. 9. 2013 19:27

mozna ten uzovnik bude mit vice vegetacnich vrcholu..
no meciky jsou vzdycky prekvapujici, jj :D
inflore.cz
mičurinec
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Karen Válková 13. 10. 2013 08:44

Tak letos Zmijovec i Užovník přešel mrazem .Loni Zmiják končil s vechetací 7.10. Letos tu byl mrazík příliš brzy. Rostlina stojí, a vypadá to že se ani nechystá složit. Užovník mám letos poprve, ale taky přešel mrazem .Mladé rostlinky u Zmijovce mráz nechytil.Užovníci mají oba po třech vegetačních vrcholech .Ten poslední vyrazil teprve nedávno.
Snímek loňského Zmijovce a letošního:

Obrázek Obrázek

-- 13. 10. 2013 09:45 --

U Užovníku chytil mráz jen horní část listů.
Ahoj všem Karen a Džesinka
Karen Válková
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod sima.27 13. 10. 2013 18:15

ahojky, zmijovec už mi taky uvadnul, mám tedy ty listy odstřihnout a dát zazimovat? :-)
sima.27
Návštěvník

Odeslat příspěvekod mičurinec 13. 10. 2013 21:51

určitě
inflore.cz
mičurinec
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Karen Válková 14. 10. 2013 07:03

Já teda nic nestřihám, počkám, až se zbytek stvolu uvolní od cibule. Celé to samo odpadne a pak to teprve vyhodím.Zmijovec sám zlikviduje i veškeré kořeny .Cibuli vyndávám až teprve tak za měsíc po zvadnutí rostliny . :-)
Ahoj všem Karen a Džesinka
Karen Válková
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod mičurinec 14. 10. 2013 17:53

Hlavne mej tu hlizu v suchu, kdyz na ni nevidis, je lepsi to sklidit.
inflore.cz
mičurinec
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Karen Válková 14. 10. 2013 18:45

Ale to ano, vlastní zimování dělám jen v novinách a ve špajzu .Tam je docela zima a daří se tam i amkám.
Ahoj všem Karen a Džesinka
Karen Válková
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod sima.27 20. 10. 2013 18:35

tak už zimuje :-) snad se na jařa v pořádku probere
sima.27
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Karen Válková 25. 1. 2014 12:25

Bohužel nemám možnost vložit fotku, ale dneska jsem kontrolovala Zmijovec i Užovníky. Dospělé cibule všechny raší. U Zmijovce mám tak obrovský výhon jako jsem ještě nikdy neviděla .Tak snad se letos dočkám i květu, jen mě mrzí že to bude tak brzy. Zatím mám všechny tři rašící cibule na okně bez květináče. Byly zabalené do novin a výhonky jsou zakroucené tak počkám až se srovnají a uvidím co bude dál. Miry jsi tady ? Ty užovníky mají asi 10 cm výhon o průměru tak 1,5 cm. To asi na květ ještě není ,že. U Zmijovce je výhon asi tak 20 cm ale průměr je aspoň 3 cm v nejširším místě.V předešlých letech byla zimovaná stejně, ale rašila až v dubnu a taky měla ten puk vždy kropenatý letos raší takto brzy a navíc má růžovou barvu . Byla teda zabalená, ale to byla i v minulých letech.Malé dceřiné cibulky ještě spí. Nevím ale asi není správně nazyvat tu bramboru cibulkou jak se ten útvar správně jmenuje?
Ahoj všem Karen a Džesinka
Karen Válková
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Danielka.9 25. 1. 2014 16:29

No Karen moc se teda na květ netěš :lol: i když pěkný je. Já když jsem zmijovec kdysi měla, tak jsem se málem poblila :oboze .Museli jsme ho odvézt pryč, bydleli jsme ještě v bytě a nebylo kde utéct. :oboze :oboze 8-D
ať nám kvetou kytičky
Danielka.9
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Karen Válková 26. 1. 2014 09:26

Já vím co mě čeká, stejně se těším. Ten můj kvetl jednou ,letos to bude rovných 10 roků. Zápach jsem vyřešila igelitovým sáčkem přetaženým přez květ. To jsem četla jako radu kdysi v novinovém článku. Já bych jej mohla dát ven, ale teď je na to zima. Celé roky jsem měla zmijáka v pokoji.S tou svojí velikostí a rozloženou korunou je to docela impozantní rostlina. Měla jsem jej již skoro do stropu. Pak mi poradil Radek (už sem nechodí),že je má normálně venku. Předloni jsem to poprve vyzkoušela. Rostlina docela změnila svůj růst. Předně dorostla tak do poloviční výšky a koruna se nikdy nerozložila do vodorovna. Celé léto zůstává ve tvaru nálevky. Při dešti jsem pochopila co to má za účel. Voda po listech a kmínku stéká přímo k cibuli. Největší překvápko mě ale čekalo na podzim.Cibule za to léto se zvětšila o polovinu . To dosáhla váhy 1,25 kg. Další rok rostla dál teďka váží 1,80 kg a je celá kostrbatá .Časem dám fotku. zatím se můžeš podívat sem jak se v jednotlivých letech změnila http://karelex1.rajce.idnes.cz/C43_kvet ... _2013%2C/#
Ahoj všem Karen a Džesinka
Karen Válková
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Danielka.9 26. 1. 2014 16:45

Tak jsem si to všechno prohlédla,ty to máš vždycky pěkně zmapované :tleskani . To já takovou trpělivost asi nemám.Rostl nám už taky docela velký,ale takový růst až do stropu to teda čučím :shock: .Nakonec jsem se bála dalšího kvetení a o cibuli měla zájem známá.Na jaře jsem se pak ptala jak jí roste a ona si teprve vzpoměla, že nějakou bulvičku má.Tak jí začala hledat a doma se dozvěděla, že tu zkaženou celerovou bulvu vyhodili :oboze :pozor .No tak asi tak to dopadlo s mým zmijovcem.Dodnes je mi to líto, že jsem jí ho dala.Dnes už bych i měla ho kde dát kdyby kvetl,ale v bytě jsem si sním nevěděla rady, už je to více let.

Ještě něco k amarylkám. Tak to vypadá, že mi pokvete nějaká bílá 8-D ,to mám radost už jsem myslela, že žádnou nemám.Jestli si vzpomeneš, tam mi tu jednu bílou sežrala ta blbá housenka narcisová.
ať nám kvetou kytičky
Danielka.9
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod RaiskA 27. 1. 2014 13:18

Sáček na květ , to kdybych věděla :hm taky sem ho dala pryč,výška přes metr a květ měl snad 30 cm,barva narůžovělá a ta "vůně" :mrgreen: ,protože byl venku,tak se to dalo,ale pes jej miloval a zabydlel se pod ním :mrgreen: :-P
RaiskA
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Karen Válková 27. 1. 2014 14:13

Holky a když vám kvetl, ten stvol s květem po odkvětu zvadne a odpadne .Ale co dál? Vyrostl mu ještě ten samý rok ten normální stvol s korunkou? Mně teda po odkvětu před těmi 10 lety po zvadnutí a odpadnutí květního stvolu už ten rok nic nevyrostlo.Další roky pak už ano..Teď jej mám pořád ještě na okně a výhonek se už skoro docela narovnal.Tak celkově ne jen špička že by rostla na druhou stranu. U užovníků se výhonky taky rovnají ale blbě jen špička se nyní naklání zase na druhou stranu.
Ahoj všem Karen a Džesinka
Karen Válková
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Danielka.9 28. 1. 2014 11:44

Mně pak Karen ještě stvol vylezl.
ať nám kvetou kytičky
Danielka.9
Návštěvník
Uživatelský avatar

Předchozí stránkaDalší stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků