Kompostéry

Výhodné a zajímavé tipy na nákup do zahrady (ale také varování)

Moderátor: Moderátoři AbecedaZahrady.cz

Odeslat příspěvekod dama 55 8. 1. 2012 23:30

Katko, kopřivy máme skoro všude. Na místě je zužitkování problematické, není tam elektřina. Takže všechno, co bys tam chtěla sušit musíš odvléct do města a tam usušit v sušičce, zpracovat na špenát a zamrazit, i tu šťávu jsem jednou z kopřiv vyráběla. Taky se mi často stane, že přijedu až jsou kopřivy moc velké a nejsou už křehké a mladé. Zákvas už nedělám, není ho dál k čemu využívat. Pokud na zahradě něco vyroste, zežere to zpravidla jelen, nebo zajíci. V podstatě tam jezdíme jen sekat trávu, aby se nepřemnožovala klíšťata, těch tam jsou mraky. Neroste tam nic, kromě pár lesních jahod a jednoho rybízu a pár bylinek statečně bojujících s trávou kolem. Pobývat tam má cenu buď v parném létě, nebo pokud rostou houby. Jinak je to pouze pro silné povahy a přístupné jen terénním autem. Dík za tipy.
dama 55
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Alinka 8. 1. 2012 23:42

Katko díky za tip,už se těším na jaro.....ještě u nás nebyla zima, asi blbnu. :pozor
Alinka
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Kateřina Hradová 9. 1. 2012 07:50

Dani, tak to je těžké. Napadá mě poslední možnost, ale taky nevím, jestli ti bude co platná. Pokud nejste úplně na samotě, ale někde poblíž bydlí někdo, kdo má slepice, mohl by mít o kopřivy zájem. Usuší je jako seno, slepice si na tom v zimě pochutnají.

Alinko, naprosto tě chápu. ;-) Ale zima se dá výborně využít pro naplánování toho, co chceš na zahradě dělat. Sepíšeš si seznam úkolů, pak toho, co chceš zjara koupit, nakreslíš návrhy, náčrtky - a pak se ti bude pracovat daleko snadněji. :-)
Kateřina Hradová
Moderátorka
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod dama 55 9. 1. 2012 13:58

Kopřivy jsem sušila našemu zakrslému králíkovi moc mu chutnaly. To víš, že by o to nikdo zájem neměl, leda bychom ti sami sušili a někomu doručili zdarma až na dvorek. Do vesnice jsou 2km. Kopřivy by bylo potřeba zlikvidovat něčím jako Round up a pořád rvát ven ty kořeny. Vždycky to uděláme ale jak to není pořád, zase narostou. Pod zemí to má několikametrové šlahouny. Však to znáš. Vzdala jsem to. Pořádnou trávu mít zkrátka nikdy nebudem.
Mám-li se vrátit k původnímu, zda kompostér ano či ne, tak na malou zahradu určitě ano a nesjpíš raději dva. Vybírala bych ty, co mají po bocích co největší otvory, na podzim zasypala vršek zeminou a odkryla do jara. Pak věřím, že něco trochu zetlí. Jinak mi kompostér připadá jako trochu lepší popelnice na bioodpad ze zahrádky.
dama 55
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod hejjar 9. 1. 2012 17:33

Jary, jak tu zahradu zvládáte? To musí být přece celodenní práce! Máš můj hluboký obdiv!
Kdysi v pohodě teď,s vypětím všech sil, ale jak je to hotové, tak se zalíbením se kochám, bohužel to vydrží tak 3 dny a znova tráva, tráva
hejjar
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Frogg 10. 1. 2012 16:22

Když jsem to tak spočítal, tak na zahradě na chalupě mám celkem sedm kompostů o velikosti cca 2,5 x 2,5 m. 8-) Ani jsem nezkoušel spočítat, kolik bych musel mít plastových kompostérů. Taková věc se hodí tak maximálně pro majitele malilinkaté předzahrádky co tam dává přes léto posekanou trávu a nějaké zbytky zeleniny z kuchyně.

Když se kompost slehne přehodím ho na jaře na jinou hromadu a tím se pěkně promíchá. Když se dostane uleželý zespodu navrch, tak přes něj přehodím černou netkanou textilii a do dírek v ní zasadím melouny, dýně, cukety a okurky a přes léto pěkně zalévám a to byste měli vidět jak rostou a jak kompost zraje. Kampak na mne s nějakými kompostéry, to je tak pro Bédu Trávníčka! :-) :-) :-)
Frogg
Kolemjdoucí
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Alinka 10. 1. 2012 16:53

Frogg - 1 :tleskani
Alinka
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Danielka.9 10. 1. 2012 19:16

Tak já se k vám kompostářům taky s troškou přidám.Ten koupený je asi akorád v zahradě pěknější a to je vše,ale moc se do něj nevejde.Zase ale se možná prodávají i větší, moc to neskoumám, my máme také jen dělaný po domácku. Je rozdělený na dvě části.V jednom je to čerstvé a do druhého se dává to zetlelé.No a tam také jako frogg, pak pěkně zasadíme cukety.Dýně moc nemusím tak ty né.Letos tam taky asi strčím okrásné tykvičky.
ať nám kvetou kytičky
Danielka.9
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod sob22 9. 3. 2012 10:19

Podle mě jsou kompostéry dobrá věc. Minimálně pro ty, co chtějí mít krásně vypadající zahradu. Můžete mít v rohu nevzhlednou hromadu tlející trávy, ale ten pohled není pro každého.
sob22
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Alinka 9. 3. 2012 10:27

Sob22,souhlasím s tebou,ale jen v tom příadě,že máš mini zahrádku,ale NE v případě,že je hoooodně veliká a sekáš trávu min.1 x týdně.... :oops: to nemáš šanci s jedním či dvěma kompostéry. 8-)
Alinka
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Klivie 9. 3. 2012 12:30

Tak my protože máme králíky a slepice máme kompost opravdu velký, obezděný do výše 1/2 m a po naplnění se zasype zeminou, na kterou položíme netkanou textilii a sázíme tam okurky nakládačky, dýně, cukety a rajčata. Dalším rokem vše vybereme a navozíme do fóliáku na papriky. Ještě jsem zapomněla napsat, že kompost je rozdělený na dvě části a ty se prostřídají. Takhle to už praktikujeme snad 30let a pořád nám to vyhovuje.
Jana
orchideje moje radost
Klivie
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod sob22 9. 3. 2012 12:32

Alinka: Popravdě máme jak kompostér, tak hromadu :D Kolem domu sekáme 1x/14dní a na to nám zatím stačil. Pak máme takovou větší plochu, kterou používáme pro výcvik psů a fotbalové hřiště a z tama spíš zavážíme díru :D
sob22
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Pergonella 4. 6. 2012 15:59

My máme taky kompostér a hromadu. Tradičně používáme kompostér dřevěný, z kulatiny, na klasický odpad - plevel, zbytky jídla a tak a hromadu jen na posekanou trávu. částro slepice a králíky a zbytek před zimou hodíme do kompostéru, aby to do jara zetlelo.
Pergonella
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod hejjar 28. 8. 2012 08:48

Tak dnes jsem si byla vyzvednout 2kompostéry. které dostala obec za symbolickou cenu od regionu za tříděný odpad. Je plastový na 900 lit, v prodeji je za cca 1100Kč. Tak využiji aspoň na listí, proč ne za 140Kč se vyplatí a smlouva je na pět let. No nekup to.
hejjar
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Alinka 28. 8. 2012 19:12

Jaruš taková nabídka se neodmítá....super :tleskani :tleskani ....aspoň budeš mít kde dát trávu :D
Alinka
Návštěvník
Uživatelský avatar

Předchozí stránkaDalší stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků