Nouzové přesazení růže

Vše o nepřeberném světě trvalek

Moderátor: Moderátoři AbecedaZahrady.cz

Odeslat příspěvekod Kateřina Hradová 10. 7. 2012 09:33

Musela jsem o víkendu nouzově přesadit růži starou kolem tří let (z domácího množení). :-( Měla pěkné slunné místo, ale nedostatek vláhy, takže se za tu dobu příliš nerozrostla. Ze země se mi ji nepodařilo vyzvednout s balem, takže na nové místo šla spíš jako prostokořenná. Je mi jasné, že pro tuto činnost je nevhodné období, počasí tomu taky nepřeje, ale na místě, kde byla, zůstat nemohla. Máte s podobnou akcí zkušenosti? Nějaké dobré tipy, jak jí pomoci (už je zastřižená), aby se chytla? :idea:
Kateřina Hradová
Moderátorka
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod kočičí 10. 7. 2012 09:49

Taky jsem to dělala a chytla mně - po zastřižení jsem ji zabalila do látkového pytle a stříkala co nejčastěj. Ona se s balem nikdy nevykope, má pár silných kořenů. Tak to chce velikánskou jámu na nové vysazení a hodně vláhy - sázela jsem do bahna.
kočičí
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Kateřina Hradová 10. 7. 2012 10:07

Kočičí díky moc za info, mně se jednou podařilo růžičku vykopat i s balem, ale to bylo jiné období a hodně tehdy pršelo, což teď nehrozí. :-( S látkovým pytlem bych to mohla zkusit. Ten pytel jsi přes ni úplně přetáhla, nebo jsi ji obalila jen po stranách? Já jsem to tak jednou dělala s vysazenou meruňkou, obalila jsem celou korunu a pomohlo jí to. Ale to bylo taky v jinou roční dobu.
Kateřina Hradová
Moderátorka
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Danielka.9 10. 7. 2012 14:57

Katko taky si myslím,že to bude dobré.Když je třeba něco přesadit, tak to dělám také i v nevhodnou dobu.Tento rok už to bude jen aby se chytla,ale příští rok už bude ok.Hlavně zalévat a možná i přistínit,ale to ty všechno víš. :lol:
ať nám kvetou kytičky
Danielka.9
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod kočičí 10. 7. 2012 19:26

Pytel jsem přetáhla, ale dole nevázala, aby to větralo - stejně to byl takový řídký, tak zapářka nehrozila. Zato jsem přesazovala popínavku těsně po prvním kvetení a bylo mi líto ji moc stříhat, tak jen trošku, aby se do pytle vešla, kus jí dole trčelo. Sousedi se tradičně posmívali - a to myslíte, že sa vám přijme? Takový strom??? No a začala hned růst, akorát ten rok už neremontovala, no ale to jsem ráda oželela. Tak ať se zadaří.
kočičí
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod kejki3 10. 7. 2012 22:19

Já jsem před měsícem překopl takový velký kořen u pravokořenné polyantky, byl víc než šířku rýče od ní. Druhý den špičky s poupaty ohnuté dolů. Tak jsem zaléval a nakonec ta poupata i vykvetla, jen listy na špičkách už zhnědly.
„Ale proč? Aby to bylo v rozkladu? Aby se to totálně rozvrátilo. Proč?“
kejki3
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Kateřina Hradová 11. 7. 2012 08:33

Moc děkuji všem za podporu a rady! ;-) Doufám, že růžička se chytne - mám ji od mé milé sousedky, takže o to víc mi na tom záleží. Aktuální umístění je ideální: dopoledne sluníčko, odpoledne přistínění, takže keřík není na pařáku jako dřív.
Kateřina Hradová
Moderátorka
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Kateřina Hradová 12. 9. 2012 20:38

Ozývám se po nějaké době s vyhodnocením :-): růžička se chytla, na novém místě se jí daří - a ještě lépe než předtím! Podle očekávání nekvete, ale už teď je košatější, než bývala na dřívějším místě, kde na nic bylo moc vedro. Jakmile bude chvilka, vyfotím ji.
Kateřina Hradová
Moderátorka
Uživatelský avatar


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků