Jak vyčistit rybník?

Fontány, pítka, rybníčky, jezírka, potůčky a bazény

Moderátor: Moderátoři AbecedaZahrady.cz

Odeslat příspěvekod MrPierc 7. 7. 2012 18:10

Obrázek

Dobrý den,
máme rybník o rozměru 12x8 metrů - hloubka 1,5 m. Rybníkem přitéka malý proud vody a zase na protější straně odtéká. Máme sice takové malé čerpadélko v rybníku (jen takové nevýkoné - pro srandu), které nasává vodu a ozařuje UV lampu, ale vůbec to nestačí. Máme na jednom břehu po celé délce nasázené různé rostliny (vodní kosatce, trávy, lekníny). Mysleli jsme si, že rostlinami dosáhneme čistší vody, ale v tomto teplém počasí jen rostou řasy a celý rybník je špinavý a nedá se v něm koupat. V rybníku máme několik malých ryb, které se tam samy vyskytly, žáby atd.

Jak tedy rybník zachovat čistý aniž bychom museli zlikvidovat vodní živočichy? Všude radí modrou skalici, ale ta všechno zahubí. Jak tedy pročistit vodu, aby se v ní netvořily zelené řasy a byla čistá i na koupání? Je zde řešení?
MrPierc
Kolemjdoucí
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod kočičí 7. 7. 2012 19:15

Rostlin musí být daleko víc, nerada bych kecala, ale pokud já vím, tak zhruba polovina plochy vodní rostliny - ovšem leknín vodu nečistí, hlavně kosatce, rákos, orobinec, ostřice - a polovina plochy pak ke koupání. To, co Vám tam roste, nestačí. Skalice nikdy, zničí život a koupání je zdravější v živé vodě, i když není dokonale průzračná. je možné nalít tam roztok hypermanganu tak, aby voda byla slabě růžová, to zničí řasu, ale je to dočasné řešení. Doporučuju sehnat knihu od Hříbala o okrasných a koupacích jezírkách. Tak přeju, ať se podaří, máte to tam lákavé a příjemné od pohledu.
kočičí
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Danielka.9 8. 7. 2012 09:42

Také bych byla pro více rostlin,ale ta řasa se tam bude dělat i tak.Mám malé plivátko, rostlin až moc a stejně tam je.Osobně by mě to zas tak moc netrápilo a koupala bych se i tak. A jinak máte to krááásné hnedka bych to brala. :tleskani :tleskani :tleskani :tleskani :tleskani
ať nám kvetou kytičky
Danielka.9
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod kočičí 10. 7. 2012 09:55

My teda řasy nemáme na rybníčku o průměru 4m, hloubka 80 cm. Udělají se málokdy a brzo samy zmizí.
kočičí
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Danielka.9 10. 7. 2012 15:01

Také bych řekla, že na tak malé vodě a hodně rostlinách by se neměly dělat. Bohužel je tam mám, tak je občas ručně seberu. :hm
ať nám kvetou kytičky
Danielka.9
Návštěvník
Uživatelský avatar


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků