Stříhání révy vinné

Pěstujete si vlastní hrozny?

Moderátor: Moderátoři AbecedaZahrady.cz

Odeslat příspěvekod Alinka 5. 3. 2012 09:55

Tak to celé čtu a těším se,že uvidím řez révy a ono tam už nic není :hm .Dane nebudeš zase fotit?Vloni jsem fotky neviděla. Díky
Bojím se pořádě stříhat,aby mi tam něco vyrostlo.Vloni chytlo nějakou chorobu,hrozny nebyly k jídlu,praskaly a byly našedlé,tak bych to chtěla dost ostříhat,provzdušnit a postříkat.Mám Champion 50 WP.
Alinka
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod mičurinec 10. 3. 2012 08:49

zalezi co mas za odrudu a na jakem vedeni ji pestujes...
inflore.cz
mičurinec
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Kateřina Hradová 10. 3. 2012 09:00

Alinko a všichni ostatní na fóru, právě proto, aby se už nikdy nestalo, že stránky, přes které ukládáte fotky, přestanou fungovat, a my tady pak o všechny v diskuzích přijdeme, používejte pro vkládání fotek naši fotogalerii. :idea: Právě proto byla vytvořená! :!:
Kateřina Hradová
Moderátorka
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Alinka 10. 3. 2012 10:45

Netuším,jaká je to odrůda a vedu ji vodorovně po drátech Obrázek,nevím jak na ni....poradí někdo? :hm
Alinka
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Kateřina Hradová 12. 3. 2012 18:12

Alinko, zdravím, jak si představuješ, že by tvá réva měla vypadat? Chceš ji vést spíš tak, aby krom plodů také pokryla prostor před zdí (i funkce okrasná), nebo ti jde spíš jen o plody a réva by mohla být vedená podobně jako ve vinohradu? Podle toho je pak třeba stříhat. Každopádně vidím jako nutné opravit oporu tak, aby byla oporou. To, jak je prověšená, není dobré. Čtyři kmínky taky nejsou dobrým základem, nechává se jen jeden, maximálně dva.
Kateřina Hradová
Moderátorka
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Alinka 12. 3. 2012 19:33

Katko,mám to jen pro trochu domácího vína,tzn.pro radost.Jsou tam podmínky takové bídné,ale i tak jsem ráda,že ho mám.Několik let mi rodilo dobře,ale dva roky jsou plody napadeny nějakou plísní,nebo jinou chrobou,vlastně i listy.Chtěla jsem jen poradit,jak ho ostříhat,aby se pokud možno,omezila tvorba plísně,abych ho prosvětlila.V našich podmínkách si nemůžu moc pískat 8-) ;-] Žiju na severu Moravy,pod Jeseníkem ....i když v nadmořké výšce asi 350m,ale od Pradědu dost často fouká ledový vítr :hm .A co se týká těch kmínků,dostala jsem jednu rostlinu a tohle z ní je :hm 8-) ,vůbec tomu nerozumím.I tak díky za názor a rady. :D
Alinka
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Kateřina Hradová 13. 3. 2012 09:10

Alinko, ještě mi napiš nějaké informace k tomu vínu, ať si udělám lepší představu. Na kterou světovou stranu je orientovaná ta zeď za vínem? Máš je na zahradě u domu nebo někde na chatě, kam nejezdíš tak často? Jak je stříháš? Stříkáš je? Vylamuješ fazochy? Máš fotku těch napadených listů? Fotku plodů? A ještě poslední otázka: je to odrůda stolní nebo moštová?
Kateřina Hradová
Moderátorka
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Alinka 13. 3. 2012 10:27

Katko,nevím,jaká je to odrůda,dozrává v září a říjnu,moc nám chutná,roste u jedné části RD na západní straně.Jiné fotky nemám a stříhala jsem ho jen jak mě napadlo.....nevím ani,co je to fazoch :hm .Když začne kvést,tak kousek za květem prut zastřihnu......Tady se celkem o nic nejedná,jen jsem chtěla rostlině pomoct a mít z ní nějaký užitek.....plodů měla, myslím hodně(nedovedu posoudit), a byly dobré.Katko,jak se dá poznat,jestli je to odrůda stolní,nebo moštová? Myslím si,že je stolní,protože nevidím rozdíl mezi mým a kupovaným,je velice chutné.Jakmile se trochu zlepší počasí,půjdu ho ostříhat a taky potříkat, mám Champion 50 WP.Snad to pomůže :oboze :hm .
Alinka
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Kateřina Hradová 13. 3. 2012 11:00

Poznáš to podle bobulí: stolní odrůdy jsou určené k jídlu, takže mají velké a sladké bobule a taky docela pevnou dužninu. Naopak z moštových se dělá víno, bývají výrazně menší. Večer ti pošlu fotku těch stolních na ukázku. Rozdíl poznáš na první pohled. U těch moštových jde vinařům hlavně o kvalitu, takže ani nenechávají na rostlině všechny hrozny a redukují jejich počet. U těch stolních to tak prožívat nemusíš, víno se z nich nedělá, takže ten střih nemusí být tak razantní. Aspoň já se podle toho řídím.

Každopádně si myslím, že bys měla zredukovat počet těch kmenů - čtyři, to je moc a rostlinu to zbytečně vysiluje. Taky by kmen měl jít pokud možno rovno vzhůru, což ty čtyři kmeny neumožňují a celá rostlina se viditelně rozklesává. Rozhodně bys měla spravit tu oporu, budeš pak k ní vyvazovat tažně. Nesmí být tak povislá, ale naopak pěkně pevná a rovná - jak je to vidět ve vinohradech.

Fazochy vysvětluji tu v diskuzi v tématu Jak stříhat révu vinnou na jaře? Pokud je nevylamuješ, hrozí daleko víc to, že réva bude mít nějakou plíseň, protože se k ní nedostane dostatek sluníčka.
Kateřina Hradová
Moderátorka
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Alinka 13. 3. 2012 16:54

Katko děkuji,pořádně to prozkoumám v jiném fóru o fazochách ,snad to pochopím :-D .Víno je určitě stolní,hrozny jsou pěkně velké,tak jak je popisuješ.Zatím moc díky,pak dám vědět,co jsem s tím udělala.
Alinka
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Kateřina Hradová 13. 3. 2012 19:54

Alinko, dala jsem ti ještě teď do předešlé odpovědi odkaz na to zmíněné téma, stačí na to kliknout. Taky se podívej na všechny diskuze, co tu máme v sekci Vinná réva.
Kateřina Hradová
Moderátorka
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Danielka.9 13. 3. 2012 20:11

Alinko ja mám révu zasazenou na jihovýchodní straně pergoly.Byla tam zasazena ani né tak pro víno,jako aby v létě tuto stranu dostatečně zastínila. Roste jak zběsilá, zastřihuju také neodborně, až už je docela hodně přerostlá.I když to dělám jen takhle od oka nikdy jí nic nebylo a byla vždy OK ani jsme jí ničím nestříkali.No a píšu ti to jen proto,že poslední 2 roky taky dostala nějakou plíseň.Tak si myslím,že to není tím, že je zahuštěná a taky to asi není jen u tebe ,jak vidím.Jen jednu radu pro tebe mám, na jaře když bys jí chtěla stříhat, tak musíš brzy.Jinak začne plakat a to docela dost,kape to zní i několik dnů.
ať nám kvetou kytičky
Danielka.9
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Alinka 13. 3. 2012 20:48

Katko i Danielko díky Vám.... :tleskani :tleskani ,jak budu mít chvíli pročtu ta fóra a pokusím se ji zítra ostříhat,vím,že to spěchá,ale nebylo počasí...teď je už fain :hm a preventivně ji stříknu i broskev :nenapadne
Alinka
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Kateřina Hradová 13. 3. 2012 21:20

Alinko, právě jsem do fotogalerie nahrála slíbené fotky. Révu vedu jednak na opěrné konstrukci před zdí, to se dost podobá tomu, co máš, a taky po pergole. Přidala jsem i fotky loňské úrody, to je stolní víno.

Obrázek

Obrázek

Další fotky jsou tu.

K tomu, co píše Danielka. Taky nejsem odborník, ale podle své zkušenosti si myslím, že bez vylamování fazochů se možnost napadení plísní zbytečně zvyšuje. Listů je moc a sluníčko se k nim všem nedostane, pak zaprší, listy nevyschnou dostatečně rychle a podmínky pro plíseň jsou více než dobré. Samozřejmě bývají roky lepší a horší a krom počasí záleží i na tom, kde révu pěstuješ. Někdy to je i tak, že můžeš stříkat, a stejně révu neuchráníš, jindy neděláš nic a je to ok. ^^ Réva je ale velmi silná rostlina a poradí si i s našimi zásahy.

Stříhat teď ještě můžeš, já to dělala dnes a čeká mě to ještě o víkendu - a míza zatím neteče.
Držím pěsti! ;-)
Kateřina Hradová
Moderátorka
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Alinka 13. 3. 2012 22:07

Katko moc děkuji i za fotky i za rady. Už jsem si přečetla i další články a konečně vím, co jsou fazochy.Fotky mi moc pomohly, potřebovala jsem to vidět, abych si to dokázala představit. Už se nebudu bát a podle času se do stříhání pustím, nejpozději do konce týdne.Už se i těším, jaký bude výsledek.Chci si ještě pořídit KRYSTAL,ale dala bych ho na jižní stanu.....no ještě uvidím.Později podám zprávu, jak jsem dopadla 8-)
Alinka
Návštěvník
Uživatelský avatar

Předchozí stránkaDalší stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků